26 / 04 / 2024

İş kazalarının yüzde 15,6'sı inşaat sektöründe oluyor!

İş kazalarının yüzde 15,6'sı inşaat sektöründe oluyor!

Samsun'da Güvenli İnşaat Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Yıldırımhan, "İş kazalarının yüzde 15,6'sı inşaat sektöründe meydana geliyor." dedi



Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mazhar Yıldırımhan, Samsun'da düzenlenen Güvenli İnşaat Sempozyumu'na katıldı. Sempozyumda bazı açıklamalarda bulunan Yıldırımhan, "İş kazalarının yüzde 15,6'sı inşaat sektöründe meydana gelmektedir. 496 kişi, yüzde 35,3 oranla en çok ölümlü kazanın olduğu faaliyet alanı da inşaat sektörüdür." dedi. 


Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Yıldırımhan, Bakanlık olarak sadece yasanın getirdiği mecburiyetleri işverenlerin üzerine yüklemediklerini, eğitim faaliyetleriyle iş kazalarının önüne geçmek ve iş güvenliğini sağlayabilmek için büyük gayret gösterdiklerini ifade etti. 


Yıldırımhan, çalışmaların başarılı olması için sektörün Bakanlığa destek vermesi gerektiğini belirtti. Yıldırımhan, "Bu meseleyi tek taraflı halletmemiz mümkün değil. İş güvenliği uzmanları, sektör temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, çalışma hayatının içinde olan herkes bu meselelerde iş birliği yapmalıdır ki Türkiye'deki kötü tabloyu tersine çevirelim." dedi. 


İş sağlığı ve güvenliğinin gelişmiş ülkelerin de sorunlarından biri. "İş kazaları ve meslek hastalıklarının neden olduğu maddi manevi kayıpların gelişmiş ülkelerin kalkınma hamlelerinin önünde önemli engel olmaya devam etmesi, iş sağlığı ve güvenliği konusunun gelişmiş ülkelerin de öncelikleri arasında yer almasına neden olmuştur." diyen Yıldırımhan konuya ilişkin şu bilgileri paylaştı; "Uluslararası Çalışma Örgütünün verilerine göre, dünyada 1,2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar civarında iş gücü bulunmaktadır. Her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası yaşanmakta, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2,3 milyon insan hayatını kaybetmekte, çok daha fazla insan ise iş göremez hale gelmektedir. Bu da dünya genelinde toplam gayrisafi milli hasılanın yüzde 4'ünü alıp götürmektedir. Dünya gayrisafi milli hasılasını 80 trilyon dolar olarak hesap ettiğinizde, yaklaşık 3,2 trilyon dolar her yıl iş kazaları ve meslek hastalıklarıyla ilgili bir tabloyu ortaya çıkarmaktadır."


Yıllık 80 milyar lira maddi kayıp

Türkiye'de iş kazaları ve meslek hastalıklar nedeniyle maddi kayıp yıllık yaklaşık 80 milyar lira. Bu rakam dünya ortalamasının çok üzerinde.Sürekli üretmeyi hedef alan sistemin insanı ikinci plana ittiğini belirten Yıldırımhan, çalışma hayatında insan sağlığını öne çıkaran anlayışın hakim olmasının önem taşıdığını söyledi. 


En çok iş kazası inşaatlarda yüksekten düşme

Yıldırımhan, iş kazalarının en çok inşaat sektöründe yaşanması nedeniyle sempozyumun adının bu şekilde belirlendiğini söyledi. Yıldırımhan, "İnşaat işlerinin geçici ve branşlaşmanın çok fazla olması, birden fazla alt işverenin bulunması gibi özellikleri ile iş sağlığı ve güvenliği açısından zor bir mücadele alanıdır. Ülkemizde inşaat sektörünün gayrisafi yurt içi hasılasındaki payının yüzde 30 seviyesinde olduğu hesaplanmaktadır." dedi.


Geri Dön