25 / 04 / 2024

İş yeri kiralarına düzenleme! 

İş yeri kiralarına düzenleme! 

2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan 5 önemli madde 8 yıl ertelemeli olarak konuttan sonra şimdi de iş yerleri için geçerli olacak. Peki düzenleme neleri içeriyor? İşte iş yeri kiraları düzenlemesiyle ilgili detaylar...



2012'de gündeme gelen ve 8 yıl ertelenen düzenleme 1 Temmuz itibariyle yürürlüğe alınacak. Yeni Borçlar Kanunu ile konuttan sonra iş yeri kiracılarını da zor durumda bırakan maddeler geçersiz sayılacak. Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; uzun yıllar tartışılan devir için haklı gerekçe koşulu da getirilirken, depozitolar ortak hesaba yatırılacak, yerine aynı koşullarda kiracı bulan ise sözleşme süresinden önce iş yerini tazminatsız şekilde boşaltabilecek. 

Koronavirüs salgını sebebiyle zor günler geçiren iş yeri sahiplerini ve kiracılarını yakından ilgilendiren bir düzenleme 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle yürülüğe giriyor.

2012’de yürürlüğe giren yeni Borçlar Kanunu’nda yer alan 5 önemli madde 8 yıl ertelemeli olarak konuttan sonra şimdi de iş yerleri için geçerli hale getirilecek. 

2012’de yapılan kanun değişikliğiyle, konut kiralarında kiracıları zor durumda bırakan maddelerin geçersiz hale getirildiğine vurgu yapan hukukçular, söz konusu düzenleme ile AVM’ler başta olmak üzere iş yerlerinde kiracıların elinin daha da güçleneceğine dikkat çekiyor.

İş yeri kiralarına düzenleme! 

PEŞİN ÖDEME VE CEZAİ ŞART GEÇERSİZ OLACAK

Kira sözleşmelerinde yer alan ve ödeme güçlüğü çeken kiracıları zor durumda bırakan, “Kiracı, bir kira bedelini zamanında ödemezse kalan ayların tamamının kirasını peşin olarak ödemek zorundadır” şeklideki maddenin 1 Temmuz itibariyle geçersiz olacağını belirten Sözleşme Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Umut Yeniocak, aynı şekilde “Kiracı kira bedelini zamanında ödemezse şu kadar cezai şart öder” anlamına gelen yaptırımın da hükmen geçersiz olacağını belirtti.

DEVİR REDDİ İÇİN HAKLI GEREKÇE ŞARTI

Uygulamada olan sözleşmelerde kiracının iş yerini başkasına devretmek istemesi halinde iş yeri sahibinin bunu kabul etmek zorunda olmadığını ifade eden Yeniocak, Temmuz'dan itibaren haklı bir sebep ortaya koyulmaması durumunda kiracının iş yerini başkasına devretmesine engel olmayacağını dile getirdi. 

YERİNE KİRACI BULAN TAZMİNATTAN YIRTACAK

Kiracının sözleşme süresinden önce iş yerini tahliye edip sözleşmeyi feshetmesi halinde normal şartlarda tazminat ödemesi gerekmekteyken yeni düzenleme bu noktada da kiracıya alternatif sağlanıyor. Yeniocak, kiracının kendi yerine aynı koşullarda başka bir kiracı bulursa erken fesihten dolayı tazminat ödemekten kurtulabileceğine vurgu yaptı.

DEPOZİTO İÇİN ORTAK HESAP

Temmuz ayındaki düzenlemede uzun yıllar tartışma onusu olan ve mal sahiplerinin tamamıyla tasarrufuna bırakılmış olan depozitolara ilişkin de bir değişiklik yer alıyor. 

Depozitonun iş yeri sahibine elden ya da banka hesabına ödenmesini yasaklayan maddenin de yürürlüğe gireceğine dikkat çeken Yeniocak, "Yeni düzenleme iledepozito artık kiracı ve iş yeri sahibinin açacakları ortak hesaba yatırılacak ve sözleşme bittiğinde iş yeri sahibi ancak mahkeme kararıyla depozitodan kesinti yapabilecek" diye konuştu.

SÖZLEŞME YENİLEMEYE GEREK YOK!

Söz konusu tarih itibariyle kiracılar sözleşmelerini yenilemek zorunda olacaklar mı? şeklindeki soruya, sözleşmenin yenilenmesine gerek olmadığını belirterek yanıt veren Yeniocak, kira sözleşmeleri için hayata geçirilecek maddelerin 1 Temmuz’da yürürlüğe girmesiyle birlikte kurallara aykırı olarak bulunan maddelerin kendiliğinden geçersiz olacağını ifade etti. 

YAZILI İHTAR GÖNDERİN!

1 Temmuz itibariyle mal sahiplerinin kiracılardan kanuna aykırı taleplerde bulunmaları halinde kiracıların yazılı ihtar göndererek bu taleplerin kanuna aykırı olduğunu belirtip ret edebileceğini dile getiren Yeniocak, mal sahiplerinin kanuna aykırı uygulamaları sebebiyle dava açıp varsa zararlarının tazminini talep edebileceklerini söyledi.

İş yeri kiralarının ödenmemesi mücbir sebep mi?

Koronavirüs sürecinde iş yeri kiraları ödenecek mi?

Kira sözleşmeleri ve tarafların yükümlülükleri!

Koronavirüs sebebiyle kira ödememek mümkün mü?


Geri Dön