25 / 04 / 2024

İş yeri sahipleri ve kiracılar arasında kavga büyüyor!

İş yeri sahipleri ve kiracılar arasında kavga büyüyor!

Dövizle yapılan kira sözleşmelerinin TL’ye dönüştürülmesini zorunlu kılan düzenlemenin üzerinden 15 gün geçmesine rağmen AVM'lerde TL'ye geçen olmadı.



Cumhurbaşkanlığı tarafından alınan kararla kira sözleşmelerinde TL'ye geçilecek. Döviz kurlarındaki aşırı yükselmenin ekonomiye etkisini azaltmak ve TL’ye destek vermek amacıyla yapılan düzenlemenin üzerinden 15 gün geçti. Dövize yasak getirilen uygulamaya göre, kavga gün geçtikçe büyüyor. 

Döviz üzerinden devam ediliyor

Dövizle yapılan kira sözleşmelerinin bir ay içinde TL'ye çevirilmesi gerekiyor. Düzenlemenin üzerinden 15 gün geçti ancak hala TL’ye geçen AVM olmadı. Bir alık süre 12 Ekim'de dolacak ancak hala hiçbir avm kiracılarına TL fiyatlı yeni sözleşme göndermedi. 

Ticaret Bakanlığı’na çağrı

İş yeri sahipleri ise kiraların nasıl hesaplanacağı ve şekilleneceği konusunda bir bilgilerinin olmadığı için planlamalarını yapamadıklarını söyledi. Parekenciler, TL rakamlı, yeni kira fiyatlı yeni sözleşmelerin hazırlanması için Ticaret Bakanlığı’nın harekete geçmesi gerektiğini söyledi. 

Provokasyon iddiası

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYMD) Başkanı Hulusi Belgü, “Sayın Cumhurbaşkanımızın yayımladığı 32 sayılı kararname sonrası ekonomimiz ne yazık ki bazı perakendecilerimizin suistimaline uğramaktadır. Bugüne kadar büyük bir anlayış çerçevesinde, perakende sektörünün değerli temsilcileri ile alışveriş merkezi yatırımcılarının yönetmeye çalıştığı ilişkiler, ne yazık ki bazı perakendecileri temsil eden bir derneğin provokasyonları ile büyük zarar görmektedir” açıklamarında bulundu.

Beğenmeyen çıksın

Yaşınan sorunlara değinen Belgü, “Alışveriş merkezleri, bu sıkıntılı durumda perakendecimize verdiği indirimlere rağmen zorluk çeken ve yaptığı işten, bulunduğu alışveriş merkezinden memnun olmayan tüm perakendecilere kontratlarının süresi ne olursa olsun, noter yoluyla ve 3 ay ihbar ile tazminatsız çıkma hakkı verme kararı vermiştir. Buradaki tek istisna dekorasyon desteği alan ve AVM yatırımcısı tarafından bu masraflarının karşılandığı perakendecilerin, bu giderleri geri ödemesi olacaktır” dedi.


Geri Dön