19 / 04 / 2024

İşadamları Kahramanmaraş'ta yatırım için yarışıyor

İşadamları Kahramanmaraş'ta yatırım için yarışıyor

Mehmet Balduk, iş adamlarının Kahramanmaraş´ta yatırım yapmak için yarıştıklarını söyledi



Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Balduk, iş adamlarının Kahramanmaraş´ta yatırım yapmak için yarıştıklarını söyledi.

Balduk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2005 yılında uygulamaya konulan Teşvik Yasası sonrasında Kahramanmaraş´ta 1,5 milyar dolarlık yatırımın gerçekleştiğini belirtti. Teşvik Yasası kapsamındaki 1 milyar dolarlık yatırımın sürdüğünü kaydeden Balduk, Kahramanmaraşlı iş adamlarının küresel krize aldırış etmeden yeni yatırımları hayata geçirme çabalarını sürdürdüklerini bildirdi. Balduk, geçtiğimiz günlerde yapımına karar verilen Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi´nde (OSB) yatırım yapmak için firmaların sıraya girdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Türkoğlu OSB bin 260 dekar arazi üzerinde kurulması planlandı. Oysa yatırımcılar Türkoğlu OSB´den bu miktarın 2,5 katı yer talep etti. Talepleri değerlendirmeye başlayan Türkoğlu OSB müteşebbis heyeti arsa tahsis ederken daha fazla istihdam sağlayacak firmalara öncelik tanıyacak. Türkoğlu OSB´de gerçekleşecek yatırımlarla 20 bin kişinin istihdamının sağlanması hedefleniyor. İş adamlarımız Türkoğlu OSB´de yatırım yapmak için birbiriyle yarışıyor."

1983 yılından itibaren sanayileşme alanında önemli adımlar atılan Kahramanmaraş´ta, şimdilerde yeni bir yatırım hamlesinin başladığına dikkati çeken Balduk, "Başta tekstil olmak üzere gıda ve mutfak eşyası sektörlerinde yatırım trendi yükselerek devam ediyor" diye konuştu.

Balduk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2005 yılında uygulamaya konulan teşvik yasası ile şehrimizde 1,5 milyar dolarlık yatırım tamamlandı. Bunun yanında halen 1 milyar dolarlık yatırım ise devam ediyor. 2008 yılında baş gösteren küresel krizle birlikte yatırım eğilimi biraz yavaşlasa da Kahramanmaraşlı iş adamları yatırım konusundaki çalışmalarına yeniden başladılar. Bu bizleri gerçekten mutlu ediyor. Son 5 yılda tekstile 660 milyon dolar, inşaat ve çimentoya 500 milyon dolar, enerjiye 80 milyon dolar metal sanayisine ise 30 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirildi."

Balduk, gerçekten sanayi şehri olan Kahramanmaraş´ın, aynı zamanda global krizden etkilenmeyen tek şehir de olduğunu, Türkiye ihracatının 2009´da düşmesine karşılık Kahramanmaraş´ın ihracatının yüzde 11,5 oranında arttığını ifade etti.

-TÜRKOĞLU´NA LOJİSTİK KÖY-
Balduk, Ulaştırma Bakanlığı´nın Türkoğlu ilçesine lojistik köy yapmak için harekete geçtiğini, bu projenin Kahramanmaraş ekonomisine büyük katkı yapacağını kaydetti. Balduk, şunları anlattı: "Lojistik köy olursa burada antrepo olacak. İhracat ve ithalat için gümrük olacak. Son dönemde biliyorsunuz çimento ihracatı yapılıyor. Ayrıca Mersin limanı aracılığıyla pamuk, krom geliyor. Bunların hepsi lojistik köyden direk gemiye ulaşacak. İş adamlarımız için kolaylık olacak, maliyet ucuzlayacak.

İhracatta rekabet gücümüz yükselecek, ihracatımız artacak. Türkoğlu ilçesinde konfeksiyon serbest bölgesi kurulması için de çalışma başlatıldı. Ancak bu iş şu anda düşünce aşamasında ve hazine arazisi arıyoruz. Serbest bölgenin en az bin 500 dekar olması gerekiyor. Kısa vadede yapılacak bir şey değil ama gerçekleşirse ilimize büyük ekonomik fayda sağlar. İlimiz için çok büyük bir istihdam sahası daha açılmış olur. Bu işi başarabilirsek 50 bin kişi
 için iş kapısı açılmış olur."
AA


Geri Dön