19 / 04 / 2024

İshak Paşa Sarayı'nın üzeri özel bir çatı ile örtüldü

İshak Paşa Sarayı'nın üzeri özel bir çatı ile örtüldü

İshak Paşa Sarayı'nın tamamlanan restorasyon çalışmalarında tarihi dokunun üzeri özel bir çatı ile kapatıldı



Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki İshak Paşa Sarayı'nın tamamlanan restorasyon çalışmalarında tarihi dokunun üzeri özel bir çatı ile kapatıldı. Sistem sayesinde saraya gün ışığının girişi sağlanırken, tahribata neden olan yağmur ve kar sularının girişi engellendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi kontrolünde gerçekleştirilen İshakpaşa Sarayı restorasyonu sırasında “koruyucu üst örtü” projesi de başarıyla uygulandı. Bu çalışma için özel bir çatı sistemi tasarlandı. Çalışmalar sırasında tarihi dokuya zarar vermemek için ahşap taşıyıcılar üzerine önce çelik konstrüksiyon, ardından da alüminyum skylight “koruyucu üst örtü” uygulandı. Çuhadaroğlu Alüminyum Sistemleri tarafından özel olarak tasarlanan ve Ayla Alüminyum tarafından uygulaması yapılan sistemde, ısı, su ve hava sızdırmazlık değerlerinin yanı sıra statik hesaplamaları yapıldıktan sonra SKY60 Skylight profil kullanılarak toplam 3 bin metrekare alanın kaplanması sağlandı.

7 bin 600 metrekarelik bir alan üzerinde kurulu bulunan sarayın korunması için Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca başlatılan çalışmalar sırasında yapılan özel “koruyucu üst örtü” sayesinde içeriye gün ışığının girişi sağlanırken, tahribata neden olan yağmur ve kar sularının girişi de önlenmiş oldu. Yapımına 1685 yılında Çıldır Atabekleri'nden Çolak Abdi Paşa tarafından başlanan ve aynı soydan gelen Küçük İshak Paşa zamanında 1784'te tamamlanan İshak Paşa Sarayı, Topkapı Sarayı'ndan sonra son devirde yapılmış sarayların en ünlüsüdür.

emlakkulisi.com

 

 


 


Geri Dön