05 / 05 / 2024

Isı yalıtımında hangi ürünler tercih edilmeli?

Isı yalıtımında hangi ürünler tercih edilmeli?

Soğuk kış günlerinde evlerde ısınmak için her zamankinden daha fazla enerji harcanıyor



Dolayısıyla yakıt faturaları da kabarıyor. Buna yakında zamlanacak doğal gaz fiyatları da eklenince ya daha çok üşüyeceğimiz ya da faturaların etkisiyle fazlasıyla terleyeceğimiz ortada… Oysa ısı yalıtımı ile ısıtma ve soğutma giderlerini yarı yarıya azaltmak ve tasarruflu, sağlıklı, konforlu konutlarda yaşamak mümkün.
 
Peki, nedir ısı yalıtımı? Ne gibi avantajları vardır? Pahalı mıdır, ucuz mudur? Isı yalıtımı yaptırmaya karar verildiğinde nelere dikkat etmek gerekir?... Türkiye'de ısı yalıtımı bilincinin artırılması ve AB standartlarında, kaliteli ürünlerle yalıtım yapılması için faaliyet gösteren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kubilay Ulu, ısı yalıtımıyla ilgili bilinmesi gerekenleri açıkladı. Eğer bu soruların cevaplarını biliyor ve uyguluyorsanız eviniz mükemmel yalıtımlı demektir. Ya da bundan sonra ev seçerken konuya daha dikkatli yaklaşacağınız için mükemmel bir eve sahip olmak üzeresiniz…
 
1)      Isı yalıtımı nedir?
 
Isı yalıtımı, binaların iç ortam sıcaklıklarını ideal düzeyde tutmak için dış hava şartlarından, kışın soğuktan yazın ise sıcaktan korunarak yapı bileşenleri ve dış ortam arasındaki ısı kaybını azaltmak için yapılan işlemlerdir. Kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcadığımız enerjiyi azaltmak amacıyla yapılan ve aynı zamanda binanın ömrünü uzatan önlemler olarak da özetlenebilir.
 
2)      Binanın nerelerine yapılıyor?
 
Binaların çatı ve duvarlarına, katları ayıran döşemelere, garaj, depo gibi ısıtılmayan bölümlere bakan duvar ve çıkmalara, zemine oturan döşemeler üzerine yapılıyor. Binanın dış cephesini saran ısı yalıtımı uygulamasına ise “mantolama” deniyor.
 
3)      Ne kadar sürede ve hangi hava şartlarında uygulanıyor?
 
Genel olarak içinde oturulan yapılarda ısı yalıtımı uygulamaları, orta büyüklükteki bir bina için iki ila dört haftalık zaman zarfında tamamlanıyor. Çok yağışlı ve soğuk dönemler dışında her zaman uygulanabiliyor.
 
4)      Tüketicilere sağladığı yararlar nelerdir?
 
Isı yalıtımı öncelikle ısıtma ve soğutma amacıyla harcanan yakıt ve elektrik masraflarını en az yüzde 50 azaltıyor. Nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunu önlüyor. Sağlıklı ve konforlu yaşam alanları yaratıyor. Binaların taşıyıcı sistemini korozyona karşı koruyor ve depreme karşı güvenliğini artırıyor.
 
5)      Ülke ekonomisi ve çevreye katkıları nelerdir?
 
Binaların yalıtımlı olması ülke ekonomisine her yıl 7.5 milyar dolar kazandırıyor. Her yıl yeni yapılan 100 bin binanın tamamında ısı yalıtımı yapılması durumunda 300 milyon dolar enerji tasarrufu sağlanabiliyor. Isı yalıtımı, fosil yakıtlardan kaynaklanan sera gazı salımını yüzde 50 azaltarak küresel ısınmayla mücadeleye katkı sağlıyor.
 
6)      Maliyeti nedir?
 
Binanın projelendirme ve yapım aşamasında uygulandığında ısı yalıtımının maliyeti binanın yapım maliyetinin yüzde 3'ü ila 5'ini geçmiyor. Mevcut binalara sonradan ısı yalıtımı yaptırmanın maliyeti ise yalıtım ürünleri, sıva, son kat boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30-40 TL arasında değişiyor. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ila 4 bin TL anlamına geliyor.
 
Yalıtım kredileri ile örneğin 24 ay vadeyle 4 bin TL yalıtım kredisi alan bir tüketicinin ayda 183 TL geri ödemesi oluyor. Isı yalıtımı yaptırdıktan sonra ayda ortalama 300 TL olan yakıt faturası 150 TL'ye iniyor ve bu sayede elde edilen 150 TL'lik tasarruf kredi borcunu ödemek için kullanılabiliyor. Birkaç yıl içinde kendini amorti eden yalıtım, sonrasında ömür boyu kazandıran kârlı bir yatırıma dönüşüyor.
 
7)      Isı yalıtımı zorunlu mu?
 
Gerek TS 825 Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği gerekse 5 Aralık'ta yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği gereğince, ısı yalıtımı yasal olarak zorunlu bir uygulama. Artık ısı yalıtımı projesi olmayan yeni yapılacak binalar belediyeden ruhsat alamayacak. Yönetmelik ısı yalıtımını ilk etapta yeni binalar için zorunlu kılıyor ama mevcut binaların da 2017'ye kadar yalıtım yaptırması gerekiyor.
 
8)      Hangi ürünler tercih edilmeli?
 
Özellikle mantolama uygulamalarında ısı yalıtımının sorunsuz uygulanması için paket sistemlerin seçilmesi gerekiyor. Paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan; ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi birbiri ile uyumu denenmiş ve test edilmiş tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünler ve toplama paketler ise uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor. Bu nedenle bilinen firmaların ürettiği, standartlara uygun, belgeli ürünlerin tercih edilmesi gerekiyor.
 
9)      Isı yalıtımında en avantajlı paket sistem hangisi?
 
Tüketicilerin renkli, sert köpükler olarak bildiği XPS ısı yalıtım levhalarının yer aldığı paket sistemleri tercih etmek önemli avantajlar sağlıyor. XPS levhaların dış hava şartlarından etkilenmemesi, su emmediği için dona karşı dayanıklı olması sıva ve boya yüzeyinde çatlak oluşumunu, bina içinde ise küf ve rutubet oluşumunu engelliyor ve bina ömrünü uzatıyor. Ayrıca uygulandıktan sonra sigorta ve belirli sürelerle garanti avantajı veren bu paket sistemlerin güvenilirliği tartışılmaz.
 
10)   Doğru maliyet hesabı ve sertifikalı ustalar için nelere dikkat edilmeli?
 
Teklif alırken, cephe metrajının doğru çıkarılması maliyetlerin doğru hesaplanması açısından da önemli. Ayrıca firmanın uygulama ustalarının sertifikalı olması da en iyi ve sorunsuz sonucu elde etmeye yardımcı oluyor. Bu noktada, ısı yalıtımı yaptırmak için bilinen firmalara başvurmak en doğru çözümü sunuyor. Uygulama sırasında ise üretici firmaların tavsiyeleri göz önünde bulundurularak uygulamanın bu doğrultuda yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu tavsiyelere; seçilen sistemin detay kitapçıklarından, uygulama CD'lerinden ya da internet sayfasından ulaşılabiliyor. 

Geri Dön