26 / 04 / 2024

ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı açıldı!

ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı açıldı!

ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı, “Üretim, İstihdam, İhracat” temasıyla açıldı



Türkiye'nin en büyük endüstriyel fuarı, iklimlendirme ve tesisat sektörünün uluslararası buluşma noktası ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı, “Üretim, İstihdam, İhracat” temasıyla açıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi'nin katılımıyla açılan ve sektörün tüm oluşumlarının destek ve işbirliğiyle hayata geçirilen fuarı, yerli-yabancı 80 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Fuar, 5-8 Mayıs 2010 tarihleri arasında ziyarete açık olacak.

Büyükekşi: “Türkiye'nin hedefi yıllık 1 trilyon dolar dış ticaret hacmine ulaşmaktır.”
Boğa: “Ya yeni pazarlar bulacağız ya da pazar olarak kalacağız.”

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık tarafından iki yılda bir düzenlenen ve her yıl büyüyerek devam eden uluslararası ISK-SODEX 2010 Fuarı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa'nın katımıyla İstanbul Fuar Merkezi-CNR Expo'da sektöre kapılarını açtı. ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı, 5-8 Mayıs tarihleri arasında gezilebilecek.

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Murat Demirtaş, fuarın açılış töreninde yaptığı konuşmada, iklimlendirme ve tesisat sektöründe dünyanın üçüncü büyük fuarını organize etmenin gururunu yaşadıklarını belirtti. Avrupa'daki üretimin sınırlarının dışına çıkmasıyla fuarların küçüldüğüne işaret eden Demirtaş, uluslararası pazardaki bu kayma neticesinde, Türkiye'nin ciddi bir büyüme ile küresel pazara mal üretip satan bir üretim ve pazarlama üssü olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti. Demirtaş şöyle devam etti:

“Yıllardır tüm sektörel oluşumların işbirliğiyle düzenlenen fuarla birlikte, sektörün ülkemizdeki üretim gücü, istihdama katkısı ve ihracattaki payı artıyor. Artık Türkiye'miz bölgesel bir üretim üssü olma yolundadır, fuarımız ise sektörün itici gücü duruma gelmiştir. 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ve 2009 yılını 2,5 milyar dolar ihracatla kapatan sektörümüzün hedefi, Cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 25 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşarak, ihracat hacmini 10 milyar dolara taşımaktır. Bu hedefe ulaşacak güçteyiz.”

ISKAV Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı Başkanı Metin Duruk, tüm sektör oluşumlarının güçlü bir işbirliği ile önemli başarılara imza attığını belirterek, eğitimin yanı sıra belirlenen İş ve Etik İlkeleri'nin altına imza atıyor olmaktan gurur duyduklarını söyledi. ISKAV üyesi sektörlerin bundan böyle gelirlerinin yüzde 5'ini Ar-Ge ve inovasyona yönlendirmeyi planladıklarını açıklayan Duruk “Kümelenme ve Eko Sistem Tanımlaması” adını verdikleri sektörün yol haritası niteliğindeki çalışmayı kısa sürede tamamlayarak ilgili Bakanlığa sunacaklarını ve bu alandaki öncü çabalarını aralıksız sürdüreceklerini kaydetti.

 TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi: “Hedef 1 Trilyon Dolar Dış Ticaret Hacmi”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İklimlendirme sektöründe Dünya'nın en büyük üçüncü fuarını düzenliyor olmanın Türkiye için bir gurur kaynağı olduğunu söyledi. Türkiye'nin ihracatta dünyanın en hassas müşterilerine teknoloji satacak kaliteye ulaştığını belirten Büyükekşi, ihracatın yüzde 50'sinin Avrupa ülkelerine yapıldığını, İngiltere'de her iki radyatörden birinin Türk Malı olmasının da bu kalitenin kanıtı olduğunu ifade etti.

Büyükekşi, şöyle konuştu: “Son üç yılda ihracatı kriz günlerine rağmen 100 milyar doların üzerinde tutundurmayı başardık. Diğer bir ifadeyle 100'ler Kulübü'nde kalmayı başardık. 2010'un ilk 4 aylık rakamları gösteriyor ki; Türkiye'yi güneşli günler bekliyor. 1 Nisan itibariyle ihracatta yüzde 25'lik büyüme kaydettik. Çin en çok ihracat yaptığımız onuncu ülke konumuna geldi. Türkiye'nin ihtiyacı yıllık 1 trilyon dolar dış ticaret hacmine ulaşmaktır.”

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı  Ali Boğa: “Ya yeni pazarlar bulacağız ya da pazar olarak kalacağız.”

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı  Müsteşarı Ali Boğa ise Avrasya'nın üretim üssü olma yolundaki Türkiye'nin stratejik planlarla yoluna devam etmesi gerektiğini belirttiğini bunun içinde genç beyinlerin yaratacağı Ar-Ge ile açılan yeni pazarlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi. “Ya yeni pazarlar bulacağız ya da pazar olarak kalacağız” diyen Boğa, 2023'te Dünya'nın 10 büyük ekonomisi arasında yer alabilmek için klasik yöntemlerin dışına çıkılmasının zorunlu olduğunu kaydetti. 

Yaklaşık 250 bin kişiye istihdam yaratan iklimlendirme ve tesisat sektöründe dünyanın üçüncü büyük fuarı olma özelliğine sahip ISK-SODEX Fuarı, yurtdışına açılmak ve uluslararası işbirlikleri geliştirmek isteyen Türk firmaları ile Türkiye'nin bulunduğu bölgede etkili olmak isteyen yabancı firmalar için en önemli iş ve pazarlama platformu niteliğiyle uluslararası ölçekte ön plana çıkıyor.

25 milyar dolara koşan sektörün ortak fuarı
Bu yıl 18 ülkeden 898 firmanın katıldığı, 59 ülkeden ticari alım heyetlerinin ziyaretine açılan ve 80 bin ziyaretçi beklenen fuar; ısıtma, soğutma, klima, havalandırma, yalıtım, pompa, vana, tesisat, su arıtma, havuz ve güneş enerjisi sistemlerini kapsayan tüm sektörlerin temsilcilerini buluşturuyor.

Sektörün tüm bileşenlerinin etkin işbirliğiyle gerçekleştirilen fuar, ISKAV Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı, DOSİDER Doğal Gaz Cihazları Sanayici ve İşadamları Derneği, İSKİD İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği, İZODER Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği, TTMD Türk Tesisat Mühendisleri Derneği, TOBB Türkiye İklimlendirme Meclisi, İMSAD İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği ve İKMİB İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamuller İhracatçıları Birliği işbirliğiyle hayat buluyor.

Türk Hava Yolları'nın “Resmi Taşıyıcı” olduğu ISK-SODEX 2101 Fuarı, Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), KOSGEB ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) tarafından da destekleniyor.

Kullanılan stand alanı itibariyle Türkiye'nin en büyük endüstriyel fuarı olan ISK-SODEX Fuarı, Türkiye'de mevcut bir fuar alanının tek başına yeterli olmadığı ve birden fazla fuar alanından yararlanılmak zorunda kalınan tek fuar olma özelliği taşıyor.

Demirtaş: “Fuarın tanıtımı için dünyanın çevresini üç kez dolandık!”
ISK-SODEX İstanbul 2010'un yurtdışı tanıtım çalışmaları hakkında da bilgi veren Demirtaş, uluslararası şirketleri Türkiye'ye çekmek ve sektörün potansiyelini harekete geçirmek amacıyla, dünya fuarlarında etkin tanıtım yaptıklarını söyledi. Yurtdışı fuarlarda sadece ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı'nın değil Türk iklimlendirme ve tesisat sektörünün de tanıtımını yaptıklarını vurgulayan Demirtaş, “Tek tek şirketlerimizin tanıtım imkanlarının çok ötesine geçen bu çalışmalarla, sektörümüzün üretim ve pazarlama gücünü, sahip olduğu nitelikli insan kaynağını, fark yaratacak nitelikteki yönetim anlayışını ve vizyonunu anlattık” dedi.

Yurtdışı tanıtım  çalışmaları süresince Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık temsilcilerinin, dünyanın çevresini üç kez dolanacak kadar, yaklaşık 120 bin kilometre yol kat ettiğine dikkat çeken Demirtaş, Çin'den Belçika'ya, Tayland'dan İngiltere'ye, Suriye'den Rusya'ya, Hindistan'dan İspanya'ya kadar 18 ülkeden firmaların fuara katılımının sağlanmış olmasının, bu yoğun girişimlerin sonucu olduğunu belirtti.

Erbil, Kiev, Moskova, Şam ve Sao Paulo fuarlarına davet
Özellikle uluslararası pazarlara açılmak isteyen Türk firmaları için yurtdışı fuarlara katılımın da büyük önem taşıdığına dikkat çeken Murat Demirtaş, sektöre bir de çağrıda bulundu:

“Sektör firmalarımıza yurtdışı fuarlarına katılımları için yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kiev, Erbil, Moskova, Şam ve Sao Paulo gibi beş önemli merkezde, 2010 ve 2011 yıllarında düzenlenecek fuarlarda, Türk iklimlendirme ve tesisat sektörü olarak yerimizi alabilmek için ön hazırlıklar tamamlandı. Bu fuarlara katılmak isteyen firmalar şimdiden başvurularını yapsınlar.”

Başarıların ödüllendirildiği fuarda “Geleceğin Mühendisleri Geleceği Tasarladı”
ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı kapsamında, Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı'nın (ISKAV) koordinasyonunda tüm sektör derneklerinin desteğiyle düzenlenen tasarım yarışmasında ödüller, fuar açılışında törenle sahiplerini buldu. 3 kategoride düzenlenen “Isıtma, Soğutma, Klima ve Yalıtım Tasarım ve Uygulama Yarışması”nda derece giren ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite öğrencileri çeşitli hediyelerle ödüllendirildi. 


İLKÖĞRETİM RESİM YARIŞMASI

6-10 Yaş Grubu İlköğretim Öğrencileri:

Birinci : Başak Üstün, Özel Neslin Değişen Sesi İÖO, 2C, Öğretmeni: Gonca Sezer

İkinci : Aslı Öncel, Mehmet Karamancı İÖO, 4B

Üçüncü : Ediz Kaçmaz, Mihriban Suat Bedük İÖO, Anasınıfı

1. Mansiyon : Emre Öztaş, Özel Alman Liseliler Kültür Eğitim Vakfı İÖO, 4A

2. Mansiyon : Sıla Selçuk, Turgut Reis İÖO, 4B 


11-16 Yaş Grubu İlköğretim Öğrencileri:

Birinci : Eda Bulut, Anafartalar İÖO, 6A, Öğretmeni: Selda Uzun

İkinci : Feyza Yılmaz, Mehmet Karamancı İÖO, 7C

Üçüncü : Firdevs Eren, Havuzbaşı İÖO, 6D

1. Mansiyon : Nehsan Dayangaç, Nişancı Şehit Er Eyüp Beyazıt İÖO, 6B

2. Mansiyon : Sıla Gök, Mehmet Karamancı İÖO, 6B  
 


ÜNİVERSİTE PROJE YARIŞMASI

İkinci : Uğur Akçay, İTÜ, “Yükler-Mekanik Tesisat Hesapları Yazılımı” Danışman: Yrd.Doç.Dr. Erhan Böke

Üçüncü : Ahmet Emrah Erduran, ODTÜ, “Tarihi bir Konağın Restore Edilmesinde Yeni Nesil Tesisat Sistemlerinin Kullanımının İrdelenmesi” Danışman: Doç. Dr. Derek K. Baker

Üçüncü : Tuna Ceylan - Utku Emir, Gazi Üniversitesi, “Güneş enerjisi destekli ısıtması yapılan dubleks bir binanın hava kaynaklı ısı pompası ile döşemeden ısıtılmasının analizi” Danışman: Yrd. Doç. Dr. İbrahim Atılgan  


YÜKSEKOKUL VE TEKNİK LİSE PROJE YARIŞMASI

Üçüncü : Ümit Keskin - Ufuk Özyurt, Balıkesir Üniversitesi Balıkesir MYO, “Portatif Süt Sağım Makinaları için Soğutma Sistemi Geliştirilmesi” Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Bulgurcu

Mansiyon : Hasan Üstbay-Memduh Manay-Emrah Samsa-Refikcan Erduran,  İzmir  Bornova Mimar Sinan Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi, “Klimakombi” Danışmanlar: Zekeriya Acan, Halil Uzun, Fevzi Balkan

--

İklimlendirme ve tesisat sektörünün uluslararası buluşma noktası ISK-SODEX İstanbul 2010 Fuarı, "Üretim, İstihdam, İhracat" temasıyla açıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Ali Boğa, fuarın açılışında yaptığı konuşmada, Avrasya'nın üretim üssü olma yolundaki Türkiye'nin stratejik planlarla yoluna devam etmesi gerektiğini, bunun için yeni pazarlara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Boğa, Türkiye'nin 2023'te dünyanın 10 büyük ekonomisi arasında yer alabilmesi için klasik yöntemlerin dışına çıkılması gerektiğini belirtti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin ihracatta dünyanın en hassas müşterilerine teknoloji satacak kaliteye ulaştığını dile getirerek, İngiltere'de her iki radyatörden birinin Türk malı olmasının bunu kanıtladığını kaydetti.

Büyükekşi, 2010'un ilk 4 aylık rakamlarına göre "Türkiye'yi güneşli günlerin beklediğini" kaydederek, "1 Nisan itibariyle ihracatta yüzde 25'lik büyüme kaydettik. Çin, en çok ihracat yaptığımız onuncu ülke konumuna geldi" dedi.

Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Murat Demirtaş, Avrupa'daki üretimin sınırlarının dışına çıkmasıyla fuarların küçüldüğüne dikkati çekerek, uluslararası pazardaki bu kayma neticesinde, Türkiye'nin ciddi büyümeyle küresel pazara mal üretip satan üretim ve pazarlama üssü olma yolunda hızla ilerlediğini kaydetti.

Demirtaş, 10 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan ve 2009 yılını 2,5 milyar dolar ihracatla kapatan sektörün hedefinin, 2023'te 25 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşarak, ihracat hacmini 10 milyar dolara taşımak olduğunu belirtti.

Isıtma, Soğutma, Klima Araştırma ve Eğitim Vakfı (ISKAV) Başkanı Metin Duruk, ISKAV üyesi sektörlerin, gelirlerinin yüzde 5'ini Ar-Ge ve inovasyona yönlendirmeyi planladıklarını açıkladı.

Duruk, "Kümelenme ve Eko Sistem Tanımlaması" adlı sektörün yol haritası niteliğindeki çalışmayı kısa sürede tamamlayarak ilgili bakanlığa sunacaklarını ve bu alandaki öncü çabalarını aralıksız sürdüreceklerini bildirdi.

Fuarı kapsamında ISKAV koordinasyonunda sektör derneklerinin desteğiyle düzenlenen "Isıtma, Soğutma, Klima ve Yalıtım Tasarım ve Uygulama Yarışması"nda ödüller, fuar açılışında törenle sahiplerini buldu.

-ISK-SODEX 2010 FUARI-
Hannover-Messe Sodeks Fuarcılık tarafından iki yılda bir düzenlenen ISK-SODEX 2010 Fuarı, 5-8 Mayıs 2010 tarihleri arasında gezilebilecek.

Bu yıl 18 ülkeden 898 firmanın katıldığı, 59 ülkeden ticari alım heyetlerinin ziyaretine açılan ve 80 bin ziyaretçi beklenen fuar, ısıtma, soğutma, klima, havalandırma, yalıtım, pompa, vana, tesisat, su arıtma, havuz ve güneş enerjisi sistemlerini kapsayan sektörler temsilcilerini buluşturuyor.
AA


Geri Dön