26 / 04 / 2024

İskenderun'da kentsel dönüşüm endişesi!

İskenderun'da kentsel dönüşüm endişesi!

MHP grubu İskenderun kentsel dönüşüm projesi ile ilgili çekinceleri olduğunu, Karayolları alanı ile ilgili proje konusunda da çekince taşıdıklarını belirtti.



Kentsel dönüşüm projesi ile ilgili çekinceleri olduğunu, Karayolları alanı ile ilgili proje konusunda da çekince taşıdıklarını belirten Belediye Meclisi'nin MHP Grup Başkan vekili Emir Selim Yazar ile meclis üyesi İbrahim Yavuz, "Karayolları alanı ile ilgili ihalenin iptal edilmesini ya da sürenin uzatılmasını istiyoruz. Meclis'te de açıklayıcı bir şekilde bilgi verilmesini bekliyoruz. CHP soru önergesi verdi, onu cevabı verilmeden ihale tamamlanmış olacak" diye konuştu. 


MHP İlçe Başkanı Turan Bozkurt, kadın ve gençlik kolları üyeleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Meclis Başkan Vekili Yazar, kentsel dönüşüm projesi kapsamında İskenderun Belediye Başkanlığı tarafından 6 mahallede 77 hektar alanda hak sahipliği tespiti ve gayrimenkul değerleme, eylem planı, imar planı, kentsel tasarım projesi, mimari projeler ve uzlaşma süreci hizmet alım işinin yüklenicisi  Ankara  İmar Ltd. Şti. firmasının işi 350 takvim günü içinde bitiremediğini, buna karşın belediyenin sözleşmeyi feshetmesi gerekirken sürenin bitim tarihinden sonra firmanın dilekçesi üzerine firmayı kollamayı tercih ettiğini savundu. 


Uzlaşma süresi de aşıldı Sözleşmenin teknik şartnamesinde, hak sahiplerinin uzlaşma görüşmelerine davetinin posta yoluyla gönderilmesi şartının da yerine getirilmediğini kaydeden Yazar, bu sürecin çalışma takvimine göre 260.gün başlaması gerekirken 345.günün bitiminden sonra başlatıldığını hatırlattı. Yazar, "Açılan büroda 345.günden sonra, resmi tebligat yapılmadan, hileli bire şekilde vatandaş bilgilendirme toplantısı adı altında yanıltılmaya çalışılmaktadır. İhale sonucunda imzalanan tip sözleşme ve teknik şartnameye aykırı işlem yapılmış ve iş süresinde ifa edilmiş gibi kabul edilmiştir" dedi. 

Karayolları ihalesinde kuşkular var! Karayolları arazisi olarak bilinen ve 29 Eylül'de ihalesi yapılacak alanla ilgili ihale metninde 'yapım işine ait' cümlesinin yoruma açık ve yapılacak işlerin belirtilmemiş olmasını ise düşündürücü olarak yorumlayan Yazar, Karayolları alanının yargı kararıyla da yeşil alan-park statüsünün korunduğunu hatırlattı. Yazar, Karayolları arazisi ile ilgili Hatay İdare mahkemesi'nin 25 Mart 2015 tarih ve 2013/2165 Esas2015/780 sayılı kararı ile yerin yeşil alan olarak kalmasına karar verdiğini, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün temyiz yoluna başvurmayarak kararın kesinleştiğine de dikkat çeken Yazar, bu alanla ilgili ihaleye çıkılmasını, ihale şartnamesinde 'rezerv alan' ifadesine de dikkat çekerek, ihale edilmesindeki amacın kent halkı üzerinde yarattığı olumsuz gelişme ve kuşkuları paylaştıklarını vurguladı.


"Hak sahipleri korkutuluyor" 


Karayolları alanı ile ihale ve kentsel dönüşüm projesine ilişkin soru işaretlerini paylaşan meclis Üyesi İberahim Yavuz da konuyu yargıya taşımaya hazırlandıklarını söyledi. Hazırlıklarını tamamladıklarını, projelere karşı olmadıklarını ancak 'karanlık yönleri'nin aydınlatılmasının şartına işaret eden Yavuz, kentsel dönüşüm süreci ile ilgili 'şartnameyi imzalamazsanız ev kalmayacak' yaklaşımı ile hak sahipleri üzerinde baskı kurulduğunu ifade etti. "Hak sahipleri korkutuluyor. İskenderun Belediyesi ile Ankara İnşaat şirketi arasındaki samimi ilişki İskenderun'un yararına değil" diye konuşan Yavuz, belediye Başkanı Seyfi Dingil'den meclisi bilgilendirmesi çağrısında bulundu. 


Ses Gazetesi



Geri Dön