25 / 04 / 2024

İSKİ’nin 2015 yılı bütçesi 5 milyar 762 milyon TL!

İSKİ’nin 2015 yılı bütçesi 5 milyar 762 milyon TL!

İBB Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2015 Yılı Bütçesi ve 2015 Yılı Performans Programı’nı onayladı. İSKİ Genel Müdürü Altay, "2015'te 5 milyar 762 milyon TL’lik bütçemizin 2 milyar 811 milyon TL’sini yatırımlara ayırdık" dedi.



İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi, İSKİ Genel Müdürlüğü’nün 2015 Yılı Bütçesi ve 2015 Yılı Performans Programı’nı onayladı. İSKİ’nin 2015 Yılı Bütçesi, İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay'ın Melis Üyelerine yaptığı sunum ve değerlendirme konuşmalarının ardından 157 kabul, 85 ret ve 1 geçersiz oyla onaylandı.


Bütçeyi İBB Meclisi’ne sunan İSKİ Genel Müdürü Dursun Atilla Altay, içmesuyu ve atıksu hizmetlerini çevre ve insan sağlığını esas alarak etkin, verimli ve kaliteli şekilde yürütmeyi misyon edindiklerini belirterek, İstanbul halkından temin edilen su bedellerini yine vatandaşa su, atıksu ve çevre yatırımı olarak geri kazandırdıklarını söyledi. 2014 yılında 2 milyar 65 milyon TL’lik yatırım bütçenin 1 milyar 525 milyon TL’sini yatırımlara ayırdıklarını ifade eden Dursun Atilla Altay, “2015 yılında 5 milyar 762 milyon TL’lik bütçemizin 2 milyar 811 milyon TL’sini yatırımlara ayırdık” dedi.


İETT'nin 2015 bütçesini öğrenmek için tıklayın!


Dev projelerle İstanbul susuz kalmadı!


İstanbul’un 14 milyonu aşan nüfusuyla günlük ortalama 2,5 milyon metreküp su tükettiğini ve bu yılsonuna kadar şehre 930 milyon metreküp su vermiş olacaklarını dile getiren Altay, yatırımları artan su tüketimi ve küresel iklim şartlarına bağlı olarak, çok yönlü düşünerek planladıklarını kaydetti. Bu maksatla, uzun vadeli İstanbul’un su ihtiyacını karşılayacak olan Melen Projesi’nin 1. Ve 2. aşamalarını hizmete aldıklarını ve Melen suyu İstanbul Boğazı’nın altından geçen devasa tünelle Kâğıthane’ye ulaştırdıklarını hatırlatan Altay, 2014 yılının kurak geçmesine rağmen yapılan yatırımlar ve alınan tedbirlerle İstanbulluları susuz bırakmadıklarına dikkat çekti.


İBB'nin 2015 yılı bütçesini öğrenmek için tıklayın!


Melen Projesi’nin 2. Etabını tamamlanmasıyla İstanbulluların yıllık 307 milyon metreküp ilave su kaynağına kavuştuğunu aktaran Altay, “Yine İstanbullulara su sıkıntısı yaşatmamak için 3 Nisan 2014’te yapımına başladığımız Terfi Merkezi vasıtasıyla Sakarya Nehri’nden 27 Haziran 2014 tarihinden itibaren su almaya başladık. Bu hat vasıtasıyla 21 Ekim’e kadar Sakarya nehrinden 72 milyon 368 bin metreküp su İstanbul’a ulaştırılmıştır. DSİ tarafından yapımına başlanan Melen Barajı’nın ise 2016’nın sonunda bitirilmesi hedeflenmektedir. Bu projenin tamamlanmasıyla İstanbul yılda 1 milyar 77 milyon metreküplük su kaynağına kavuşmuş olacaktır” diye konuştu.


Melen 3. Aşama Projesine 2015 yılında başlamayı hedeflediklerini, ayrıca Asya yakasında İsaköy (Osmangazi) ve Sungurlu Barajlarını, Avrupa Yakasında ise Istrancalar’da yeni su kaynaklarını hizmete almak için çalışmaları sürdürdüklerini aktaran Altay, sözlerini şöyle sürdürdü;


Çevre yatırımlarına tam gaz devam!


“Doğal yaşama ve çevreye zarar vermeden tünelle Rezve Deresi’nden (Mutlu Dere) yıllık 235 milyon metreküplük su almayı planlıyoruz. İstanbul’da nüfusun hızla artış gösterdiği Ümraniye ve Çekmeköy ile yaz aylarında nüfusu çok artan Şile’de ve Silivri’nin köylerinde birçok su deposunun yapımını tamamladık. Özel bir projeyle İstanbul’da yüzde 24 civarında olan kayıp-kaçak oranını düşürmeyi hedefledik. Su havzalarını korumaya yönelik faaliyetlerin de aralıksız sürüyor. İçmesuyu havzalarımızdaki mutlak koruma alanlarını kamulaştırıyoruz. Su havzalarımızın yapılaşmadan arındırılması ve korunması için göl mutlak koruma alanlarında yaptığımız kamulaştırmayı 25 milyon metrekareye çıkardık. Göl mutlak koruma alanlarında yapılan kamulaştırma oranı 2004 yılında yüzde 7 iken, Ekim 2014 sonu itibariyle yüzde 59 seviyesine ulaşmıştır. 2014 yılının ilk 10 ayında 3,5 milyon metrekarelik bir alanı kamulaştırdık. Bunun karşılığında da hak sahiplerine 400 milyon lira ödeme yaptık. İstanbul’un doğal hazineleri olan deniz ve gölleri, atıksu tehdidinden kurtaran yatırımlarımız sayesinde, daha önce kontrolsüz olarak derelere, denizlere akan atıksuların büyük bir kısmını şehrin kanalizasyon sistemine dâhil ettik. Böylece deniz şehri olan İstanbulumuzda yeniden deniz keyfi yaşanmaya başlandı.”


Büyükçekmece, Silivri, Selimpaşa ve Çanta İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesislerinin inşaatlarını sürdürdüklerini, Ataköy 2. Kademe İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi için ihale aşamasına geldiklerini anlatan Altay; Tuzla, Gümüşdere, Silahtarağa, Baltalimanı ve Küçükçekmece’de ileri biyolojik arıtma tesisi yapacaklarını söyledi.


Altay, Melen Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde Düzce Cumayeri ve Kaynaşlı Atıksu Arıtma Tesisleri’nin proje çalışmaları devam ettiğini, bir yandan da İstanbul’dan toplanan atıksuları arıtma tesislerine ulaştıracak devasa atıksu tünelleri inşa ettiklerini belirterek, şunları kaydetti;


Boğaziçi’ni korumak için 217 kilometre tünel!


“Beylerbeyi ile Küçüksu arasından İstanbul Boğazı’na akan atıksuları toplayarak Küçüksu Arıtma Tesisi’ne iletecek olan 5 kilometrelik Beylerbeyi-Küçüksu Atıksu Tüneli’nin 3 kilometrelik kısmını tamamladık. Yaklaşık 4 kilometre uzunluğundaki Sarıyer Çayırbaşı ve Rumelikavağı, Beşiktaş Ortaköy, Eyüp İslambey ve Beykoz Dereleri Tünelleri’nin 2,5 kilometrelik kazı çalışmalarını tamamladık. İstanbul sahillerine atıksu girişini önlemek için çapı 4 metreye varan atıksu tünellerinin uzunluğu 160 kilometreye ulaşmıştır. İnşası devam eden tünellerin tamamlanmasıyla da toplam uzunluk 217 kilometreye ulaşacaktır.”


Yerleşim yerlerinden geçen derelerin tamamının ıslah ihalesi yapıldığını, 139 km’yi bulan dere ıslah çalışmasının 36 kilometrelik kısmı tamamladıklarını ve 2015 yılında da yerleşim yerlerinden geçen derelerin ıslahını hızla sürdürmeyi hedeflediklerini anlatan Altay, 2014 yılında İstanbul’da 105 derede temizlik çalışması yapıldığını söyledi. İstanbul’un köylerine 770 kilometre atıksu şebekesi ve 1.816 kilometre içmesuyu şebekesi inşa ettiklerini, ayrıca 55 köyde “Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi” inşasını tamamladıklarını, 9 köyde de inşaat çalışmalarını sürdüğünü de sözlerine ekledi.


İBB


Geri Dön