23 / 04 / 2024

İşler bıçak gibi kesildi

İşler bıçak gibi kesildi

Esnaf şikayetçi... Alışveriş merkezi yöneticileri `Müşteri sayısı aynı ama alışveriş düştü' diye yakınıyor. Spot piyasanın kalbinden gelen haberler daha da sıkıcı. Doğubank yönetimi `Satış yüzde 50 azaldı' diyor.



Sıkıntı sadece esnafla sınırlı değil... Tüketici talebi erteleyince konuttan otomobile kadar her alanda satış problemi başladı. Küresel krizden etkilenen havayolu şirketleri bile `Bir siyaset riski eksikti' şikayeti yapıyor

Müşteri AVM'ye gezmeye geliyor ama alışveriş yok

ABD kaynaklı dalgalanma ve içerideki siyasi hareketlilik alışveriş piyasalarında durgunluğa neden oldu. Alışveriş merkezlerinde ciddi bir durgunluk gözlenmese de satışlardaki küçük aşağı hareketler alışveriş merkezi yöneticileri tarafından `müşteriler temkinli davranıyor' şeklinde yorumlanıyor. Lüks alışveriş merkezi City's Nişantaşı'nda müşteri girişlerinde bir düşüş yaşanmazken alışverişlerde durgunluk gözleniyor. City's Nişantaşı Genel Müdürü Kazım Çizmeci, merkezlere müşteri girişinde azalma olmamasına karşın, alışveriş miktarında geriye doğru bir oynama olduğunu belirterek `Bunun nedeni ise moral bozukluğu, insanların alışveriş yapma isteği duymaması' dedi. Galleria Genel Müdürü Hasan Ardıç ise `Bir sakinlik olduğunu kabul etmek lazım. Kriz söylentileri olunca insanlar hesap kitap yapıyorlar, lüks tüketimlerini kesiyorlar' diye konuştu.

Konutta asıl durgunluk nisanda, projeler tehlikede

İnsanların kriz döneminde en çabuk vazgeçtiği ya da geçmek zorunda kaldığı en önemli ticari meta olan konutta, satışlar azaldı. A+ ürünlerde yaşanan durgunluğun orta gelir konutlara sıçramasından korkan şirketler bu gelişmeye karşı önlem olarak yeni projeleri durdurmayı masaya yatırdılar bile. Büyük inşaat firmaları kapatma davası sürecinin uzaması durumunda yeni projeleri rafa kaldıracaklarını mevcut konutları satmaya yoğunlaşacaklarını söylediler. Şirketler `Şu andaki sıkıntının etkisi konuta hemen yansımaz. Asıl etki nisanda görülür. Nisanda talepte yüzde 20-30 düşüş beklentisi var' dediler. Şirketler olası bir kriz durumunda ekonominin lokomotifi olan inşaatın durması nedeniyle Türkiye'nin de büyümesinde sorun olacağını belirterek `Bu durumda yatırım yapmak kumardır' dedi.

Siyaset önemli esnaf alışverişi erteleniyor

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, son günlerde yaşanan gelişmelerin kendilerine de fazlasıyla yansıdığını söyledi. Türkiye'de uzun yıllar enflasyon ortamı yaşandığını, şimdi de ücretlerin neredeyse sabitlenir hale geldiğini kaydeden Palandöken, `İç piyasada bir daralma var. Piyasalar zaten bulutlu havayı sevmez. Tedirginlik insanların kendilerini geri çekmesine neden oluyor. Siyaset, yargı çok önemli bizim için. Temel alışverişlerde de erteleme yoluna gidiyor insanlar' dedi.

Doğubank'ta satışlar dört günde yüzde 50 düştü

Doğubank Yönetim Kurulu Üyesi Zekayi Ayık, Doğubank'ta işlerin son iki aydır sıkıntılı bir süreç izlediğini belirterek `Bu kapatma davası bu sıkıntının üzerine geldi. Son dört gündür işler geçen aya göre yüzde 50 oranında azaldı' dedi. İstanbul'un en önemli spot piyasalarından olan Doğubank'ta insanların artık peşin alışveriş yapamadıklarının söyleyen Ayık `Buranın özelliği peşin para ile piyasaya göre uygun fiyata satış yapmaktı. Ama son dönemde ortaya çıkan kapatma davasının söylentileri bile işleri yavaşlatmıştı. Davanın açılması ile durgunlun artması aynı döneme denk geldi' dedi. Bir haftadır ilginç bir gelişmenin daha yaşandığını vurgulayan Ayık `Esnafın birbirine olan ödemelerde bile durgunluk var. Herkes nakitte kalma isteği' diye konuştu.

Havayolları bahardan umudu kesti yazı bekliyor

ABD'de başlayan resesyon krizi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de etkilediğini belirten Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Genel Sekreteri Musa Alioğlu, `İçerideki siyasi gelişmeler de eklenince `aman bize ne' diyemiyoruz. Dövizdeki dalgalanmalar ve petrolün 110 dolara kadar çıkması gibi çok ciddi gelişmeler var. Elbette bir dönem 1 dolar=1 YTL'ye kadar gelmişti. Halen en küçük şirket 200 kişi çalıştırıyor. Aylık maaş harcamasında 100 bin YTL artış meydana geldi. Yakıt, bakım vs eklendiğinde aylık yaklaşık 300 bin YTL'lik en az yük geldi' dedi. Alioğlu, krizin faturası ve iç piyasalardaki gelişmelerin kendilerini de etkilediğni kaydetti. Alioğlu `Bu nedenle en geç 2 ay sonra bilet fiyatlarına zam gelecektir. Yolcu sayısında durgun bir dönem yaşıyoruz. Okulların kapanmasını ve yaz tatillerini bekliyoruz' dedi.

(Star)


Geri Dön