26 / 04 / 2024

İsmail Hakkı Edebali: Yıldırım'da mikro şehirler oluşturacağız!

İsmail Hakkı Edebali: Yıldırım'da mikro şehirler oluşturacağız!

Göreve başladığı günden bu yana tek tek mahalleleri gezerek, ortak aklı oluşturmaya çalışan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, kentsel dönüşüm için küçük şehirler kuracaklarını belirtti...




Göreve başladığı günden bu yana tek tek mahalleleri gezerek, ortak aklı oluşturmaya çalışan Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, kentsel dönüşüm için küçük şehirler kuracaklarını belirterek, " Tarihi değerlere, kentin mimari anlayışına, estetik anlayışa, değerlerinize ve sosyal yapımıza uygun, insanı referans alan kentsel dönüşümler inşa edeceğiz. Her mahalleyi mikro şehir biçiminde planlıyoruz. Çünkü mahallelerin kendine özgü bir yapısı var" dedi.


CHP İlçe Başkanı Güner Aklan, önce ilçenin yönünü belirlemesi gerektiğini söylerken, MHP İlçe Başkanı Ahmet Koç ise, yapıcı muhalefet sözü verdi. Yıldırımlılar ise, yeni yönetime zaman vermek gerektiği görüşünde birleşiyor.

 

Adını, Osmanlı padişahı Yıldırım Beyazıd`tan alan Yıldırım, nüfus bakımından Bursa`nın en kalabalık ikinci ilçesidir.

Uludağ`ın eteklerine kurulmuş Yıldırım için Bursa`nın göç merkezi de diyebiliriz.

Plansız göç nedeniyle, kaçak yapıların önüne geçilemediği ilçede binlerce ruhsatsız yapı yükselmiş.

Çarpık ve kaçak yapılaşma nedeniyle, kent estetiğinin bozulduğu ilçe, cazibesini de yitirmiş durumda.

Bir tarih kenti de diyebiliriz Yıldırım için.

Nitekim ilçede, Osmanlı döneminden çok sayıda cami, han, hamam, türbe, çeşme gibi tarihi yapı miras kalmış.

Sanayinin geliştiği ilçe, yeni dönemde AKP`li İsmail Hakkı Edebali`ye teslim.


"YILDIRIM`IN YÖNÜ BELLİ DEĞİL"

 

Yıldırım`da ilk durağımız CHP oluyor.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde umduğunu bulamayan CHP Yıldırım İlçe Başkanlığı, deyim yerindeyse yaralarını sarıyor.

Seçim şokunu üzerlerinden atmaya başlayan CHP Yıldırım İlçe Başkanı Güner Aklan, 30 Mart`tan sonra ilçenin sorunlarına yoğunlaşmaya başladıklarını dile getiriyor.

Aklan, nüfus bakımından en büyük 2`inci, yüz ölçümü bakımından en küçük ilçe olan Yıldırım`ın metrekareye düşen insan sayısının bir hayli fazla olduğunu da hatırlatıyor.

Bu durumun Yıldırım`ın gelişmesini olumsuz etkileyen başat faktör olduğunu kaydeden Aklan`a göre, yoğun göç nedeniyle ilçe, yaşanılabilir kent olmaktan çıktı.

Güner Aklan`a göre, 25 yıl önceki belediyecilik anlayışı değişti ve artık yaşanılabilir alanların yaratıldığı, sosyal belediyeciliğin hakim olduğu anlayış benimseniyor.

Ancak başta alt yapı olmak üzere Yıldırım`ın sorunlarının yılardır ötelendiğini ileri süren Aklan, şu tespiti yapıyor:

"Yıldırım, nasıl bir ilçe olacağına karar verememiş. Osmangazi, tarih ve turizm kenti olma yolunda ilerlerken, Yıldırım`ı yönetenler, nasıl bir ilçe sorusuna yanıt verememişler. Yıldırım`ın baskın bir karekteri yok ve yönü neresi belli değil" diyen Aklan, Yıldırımlıların, bu ilçede günlük yaşamlarını sürdürme dışında başka bir amaç taşımadıklarını sözlerine ekliyor.

Aklan son olarak, CHP`nin 5 belediye meclis üyesiyle birlikte, gerek yazılı ve sözlü önergeleri gerekse de mahallelerdeki sorunları gündeme getirerek, denetim görevlerini yerine getirdiklerini kaydediyor.

 

"YAPICI MUHALEFET YAPACAĞIZ"

 

MHP Yıldırım İlçe Başkanı Ahmet Koç`a göre, yerel yönetimlerin en büyük sorunu, `benim dönemimde başlasın, benim dönemimde bitsin` anlayışı...

Bu anlayışın arka planında, bir an önce kurdele kesip, genel başkana şirin görünme arzusunun yattığını anlatan Koç, Yıldırım`ın uzun soluklu projelere ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Yıldırım`ın sorunlarını da sıralayan Koç şöyle devam ediyor:

"Bu çağda Yıldırım`da hala suyunu sokaktan taşıyan, elektriğini komşusundan çeken 40 bine yakın insan var. Kaçağı teşvik etmek için söylemiyorum ama  Ankara  Yolu`nun altındaki bölgede, bir kere kaçak yapılar yükselmiş. Onların sorunlarını çözmek gerekir. Niyetiniz çözmek olursa, çözersiniz. Kaçak yapılara af gelmesini beklemek yerine bir çözüm getirilebilir. Yıldırım, maalesef hala nostaljide kalmış bir kent havasında. Biz MHP Yıldırım İlçe Başkanlığı olarak, ilçenin lehine olan her uygulamada destek vermeye hazırız. Yıldırımlılar, 6 ay sonunda nasıl yapıcı muhalefet yapılır görecekler. Belediyeden de üretken ve katılımcı bir anlayış bekliyoruz. Çünkü halka sormadan hizmet yapmak doğru değil".

 

ORTAK AKIL İÇİN MAHALLELERDEYİZ

 

Yıldırım Belediyesi`nde Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali`yleyiz.

Muhalefeti dinledikten sonra, son mikrofonu Edebali`ye uzatıyoruz.

"Ana ilkemiz katılımcı belediyeciliktir" diyerek başlıyor sözlerine.

Ardından, geride kalan 3 ayın değerlendirmesini yapıyor:

" Vatandaşla ilişkilerimizi iyi tutmaya dikkat ettik. Bizim anlayışımız sürekli vatandaşın içinde olmak ve vatandaşın ne istediğini anlamak üzerine kuruludur. Bunun için her gün 3-5 mahalleyi dolaşıyoruz. Gittiğimiz mahallelere bürokratlarımızı da götürüyoruz. O mahallenin planı üzerinde herkes fikrini söylüyor. Ve sorunları tespit edip, görüşleri aldıktan sonra çözmeye çalışıyoruz".

 

SACAYAĞI OLUŞTURMADAN KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMAZ

 

Hiç kuşku yok ki, Edebali`nin en büyük projesi kentsel dönüşüm olacaktır.

Nitekim Yıldırım için kaçak cenneti ifadesini kullanabiliriz.

Ayrıca Başbakan Erdoğan da Türkiye`de büyük kentsel dönüşüm hamlesini Bursa`dan başlatmıştı.

Kentsel dönüşümde Edebali, yol alabildi mi?

Söz Edebali`de:

"Dünyada, kentsel dönüşümü başaran kentler var, başaramayan kentler var. Biz başaran kentleri inceledik. Ve gördük ki bir bölgede dönüşümün başlayabilmesi için sacayağının oluşması gerekir. Bunlardan biri toplumsal destektir. Toplumsal destek bu iş için olmazsa olmazdır. Biz, Yıldırımlıların desteğini arkamıza almak için 4 bin metrekare kapalı alan olan Kentsel Dönüşüm Merkezi yapıyoruz. Bu merkeze, vatandaşlarımızı çağırıp, kentsel dönüşüm modellerinin maketini göstereceğiz ve kurguladığımız tasarımları onlara anlatacağız. Toplumsal destek birinci ayak. İkinci ayak ise müteahhitler ve piyasa için cazip bir tasarım yaratmak. Piyasaya cazip bir tasarım sunamazsanız, tüm modelleriniz, makette kalır. Biz rant kelimesini kullanmaktan çekinmiyoruz. Rantı, piyasanın oluşması için vatandaşın lehine yaratacağız. Piyasa için de yüzlerce model geliştireceğiz. Ve bu ranttan herkes yararlanacak. Üçüncü ayak ise, tarihi değerlere, kentin mimari anlayışına, estetik anlayışa, değerlerinize ve sosyal yapımıza uygun, insanı referans alan kentsel dönüşümler inşa etmektir. Ve her mahallenin kentsel dönüşüm modeli ayrı olabilir. Her mahalleyi mikro şehir biçiminde planlıyoruz. Çünkü mahallelerin kendine özgü bir yapısı var. Bu sacayağını oluşturduktan sonra büyük fotoğrafta her mahallenin kendine özgü kimliği olan ama bütününde şehre ruh katan mimari yapıların oluştuğu bir kent inşa etmiş olacağız".

 

"KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇEYREK ASIR SÜREBİLİR"

 

Edebali, kentsel dönüşümdeki felsefesini anlatıyor ama zaman vermekten sakınıyor:

Kentsel dönüşümün uzun soluklu bir iş olduğunun bilinciyle, bu işi 5 yılda bitireceğiz diye bir kuralımız yok. Belki 25 yılda tamamlarız. Burada önemli olan planlamadır. Bir de kaçak yapıyla mücadeleyi çok önemsiyoruz. Bugüne kadar kentsel dönüşümü konuşuyor, kaynakların heba olduğunu düşünüyorsak, bunun sebebi kaçak yapılaşmadır. O zaman kaçak yapılaşmayla ilgili de son noktayı koymamız lazım.

 

HALKIN GÖRÜŞÜ

 

Yıldırım`ın pek fazla sorunu yok.

Yeni yönetim daha işin başında.

İlçedeki yeni yerleşim birimlerinde sorunlar var.

Trafik sorunu var, araçlar yolları işgal ediyor.


Bursa Olay




Geri Dön