26 / 04 / 2024

İspanya'da birçok konut projesi yarım kaldı!

İspanya'da birçok konut projesi yarım kaldı!

İspanya'da 2008 yılı ekonomik krizinden birçok konut projesi yarım kaldı. Batan şirketlerin yarım bıraktığı dev projeler 'hayalet kasabalar' olarak nitelendiriyor.



2008 yılında patlak veren ABD merkezli ekonomik krizin Avrupa’da en acımasız davrandığı ülke İspanya olmuştu. Aradan geçen on yılda İspanya krizin büyük kısmım atlatsa da krizden geriye kalanlar varlığım halen sürdürüyor. Onlardan biri de ekonomik kriz ve ranta dayalı çarpık kentleşmenin ortak sonucu olan “hayalet kasabalar’.

Vatan Gazetesi'nde yer alan habere göre, sadece 2014 yılında ekonomik krizden ‘miras’ kalan 3 milyon yarım kalmış ev bulunuyordu. Şimdi ise bu yarım ve dolayısıyla boş kalmış konutlar, Madrid gettolarından Akdeniz kıyısındaki birçok araziyi işgal ederek krizden geriye kalan/kalamayan en somut kanıtlan oluşturuyor. Ancak hayalet kasabaları oluşturan bu yarım kalmış konutlar satmak için çok ‘işe yaramaz’, yıkmak ise büyük zarar. Zaten yarım kalmış 3.4 milyon evin büyük kısmı da bankalar tarafından haczedilmiş durumda İspanya şimdi 2000’lerin başında başlayan inşaat çılgınlığının acısını çekiyor.

Hapsoldular

Yarım kalmış şehirlere en dramatik örneklerden biri, başkent Madrid’e 64 kilometre mesafede 2006 yılında başlayan bir konut projesinde yaşandı. Bünyesinde 30 bin evi barındıracağı planlanan Ciudad Valdeluz isimli konut projesi, alıcılarına bir tren istasyonu, parklar, okullar ve spor merkezleri vaadini vermişti ancak bu vaatlerin büyük kısmı hiçbir zaman gerçekleşmedi. Şimdi o konut projesinde yaşayan 3 bin kişi var. Bu 3 bin kişi, şehrin merkezine ulaşmakta zorluk çekiyor, şehrin dışındaki evlerinin yakınında sosyalleşebilecekleri alanlar da bulunmuyor. Bulundukları evlerden ayrılarak buraya taşman insanların, bu evleri satmaları imkansız olduğu için buraya adeta hapsolmuş durumdalar.
 


Geri Dön