16 / 04 / 2024

İran'da 80 binden fazla proje yarım kaldı!

İran'da 80 binden fazla proje yarım kaldı!

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Cemalinejad yaptığı açıklamada İran'da 80 binden fazla projenin yarım kaldığını ve bunların tamamlanması için özel sektöre devredilmesi gerektiğini belirtti.



İranlı Öğrenciler Haber Ajansı İSNA'nın haberi göre, Zencan eyaletinde belediye başkanlarıyla gerçekleştirdiği toplantı sonrasında basın mensuplarına açıklamalar yapan İran İçişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Cemalinejad "Ülkede 80 binden fazla proje yarım kaldı, hükümet bu projelerin takipçisi olacaktır." dedi.

Projeleri hayata geçirmek için büyük miktarda yatırıma ihtiyaç olduğunu söyleyen Cemalinejad, özel sektörün devlet şirketlerine göre daha başarılı olduğunu ve devletin elinde bulunan projelerin özel sektöre devredilmesi halinde ilerleme kaydedilebileceğini belirtti.

Tamamlanamayan projeler konusunda Zencan'dan örnek veren Cemalinejad, sadece bu eyalette 1200 projenin yarım kaldığını, bunların 63'ünün özel sektöre devredilebilecek düzeyde olduğunu fakat henüz hiçbirinin devredilmediğini söyledi.

İran'daki büyük kapsamlı projeler çoğunluk olarak başta Devrim Muhafızları Ordusu olmak üzere silahlı kuvvetlere ait şirketler tarafından yürütülüyor. İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de birçok kez orduya ekonomik faaliyetlerini sonlandırma çağrısı yapmıştı.

İran Savunma Bakanı Emir Hatemi, Ağustos ayında gerçekleştirdiği açıklamada, İran ordusu bünyesinde ulaşım, enerji ve inşaat sektörlerinde hizmet veren 130'u aşkın şirketin kapatılarak, projelerin özel sektöre devredildiğini açıkladı.

ABD yönetiminin, nükleer anlaşmadan tek taraflı çekilmesinden sonra devreye soktuğu İran ekonomisini hedef alan yaptırımlar Tahran'ın kırılgan ekonomisindeki sorunları daha da derinleştirmiş ve İran'daki yabancı yatırımların birçoğu da durmuştu. 


Geri Dön