29 / 03 / 2024

Isparta'da hava kirliliği yaşanıyor!

Isparta'da hava kirliliği yaşanıyor!

Isparta'da hava sıcaklarının düşmesiyle birlikte soba kullanımı arttı. Kalitesiz kömür kullanımının Isparta’da hava kirliliğini tetiklediğini ifade eden Makine Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Hasan Akıllı, acil önlem alınması gerektiğini belirtti...




Isparta'da hava sıcaklarının düşmesiyle birlikte soba kullanımı arttı. Özellikle kömür yakılan bölgelerde hava kirliliği arttı. Makine Mühendisleri Odası Isparta Temsilcisi Hasan Akıllı, hava kirliliği konusunda önlem alınması için Mahalli Çevre Kurulu'nun (MÇK) acil toplanarak radikal kararlar alması gerektiğini söyledi.


Isparta Valisi'nin aynı zamanda MÇK'nın başkanı olduğunu vurgulayan Akıllı, soba kullanımının başlanmasına rağmen kurulun henüz toplanmadığını belirtti. MÇK'nın 2012 yılında Haziran ayında toplanarak alınacak önlemleri belirlediğini hatırlatan Akıllı, "MÇK'nın başkanı kentin valisidir. Acilen kurulu toplayarak radikal kararlar alınmasını sağlamalıdır" dedi.


BELEDİYE GÖREVİNİ YAPIYOR


Isparta'da şu anda hava kirliliği konusunda çalışma yürüten tek kurumun belediye olduğuna işaret eden Akıllı, "Belediye bünyesinde bulunan kömür analiz laboratuvarında kente giren kömürlerin analizi yaptırmakta. Bu konuda belediye taşın altına elini sokmuş durumda. Bu nedenle kalitesiz ve hava kirliğini artıracak kömürün ilimize girişine izin verilmemekte. Ama MÇK henüz bu konuda bir çalışma başlatmamıştır" diye konuştu.


HAVA AKIŞI YETERLİ DEĞİL


Teneffüs edilen havanın sağlık açısından temiz olması gerektiğine işaret eden Akıllı, "Isparta topoğrafik yapı itibariyle havza niteliğinde. Çevresi dağlarla kaplı. Yılın 265 gününde hava kirliliğini doğal olarak arttıran inversiyon gerçekleşmekte. Hava akışı yeterli olmadığından kış aylarında baca ve egzozlardan çıkan kirli, zehirli gazlar bir fanusun içine hapsedilmiş gibi şehrin üzerine asılı kalmakta. Bu doğal nedenlerden dolayı hava kirliliği ilimizde artmakta" diye konuştu.


Akşam


Geri Dön