23 / 04 / 2024

Isparta'da imar plansız konut yapılması su baskınına neden oldu!

Isparta'da imar plansız konut yapılması su baskınına neden oldu!

DSİ 18. Bölge Müdürü Acu: ''Yapılan incelemede, derelerin üzerinin tamamen kapatıldığı ve imar planına işlenmeyerek yerleşime açılıp konut ve yol yapıldığı tespit edildi''




Devlet Su İşleri (DSİ) 18. Bölge Müdürü Murat Acu, Isparta'da sağanak ve dolu yağışının ardından Mehmet Tönge ve Çünür mahallerinde meydana gelen su baskınlarıyla ilgili olarak, ''Yapılan incelemede derelerin üzerinin tamamen kapatıldığı ve imar planına işlenmeyerek yerleşime açılıp konut ve yol yapıldığı tespit edildi. Bundan dolayı aşırı yağışlar sırasında derelerden gelen su Mehmet Tönge ve Çünür mahallerinde yerleşim yerine ve tarım alanlarına yayıldı, zarara neden oldu'' dedi. 

     Murat Acu, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte geçen çarşamba günü akşam saatlerinde etkili olan sağanak ve dolu nedeniyle zarar meydana gelen bölgelerde incelemelerin devam ettiğini belirtti. 

     Mehmet Tönge ve Çünür mahallerindeki su baskınlarıyla ilgili çalışmanın ise tamamlandığını ifade eden Acu, ''Yapılan incelemede, derelerin üzerinin tamamen kapatıldığı ve imar planına işlenmeyerek yerleşime açılıp konut ve yol yapıldığı tespit edildi. Bundan dolayı aşırı yağışlar sırasında derelerden gelen su, Mehmet Tönge ve Çünür mahallerinde yerleşim yeri ve tarım alanlarına yayıldı, zarara neden oldu'' diye konuştu. 

     Acu, Mehmet Tönge Mahallesi'ndeki dere yataklarının ıslah edilmesi için Isparta Belediyesi'nin 18 Temmuz'da talepte bulunulduğu, konunun kurumun teknik elemanlarınca yerinde incelenerek 5 Eylül tarihinde cevap verildiğini kaydetti. 

     Mevzuat gereğince belediye imar ve mücavir alanı içindeki taşkın koruma projeleri için gereken kamulaştırmaların belediye tarafından yapılması gerektiğine dikkati çeken Acu, şöyle konuştu: 

     ''Isparta Belediyesi'ne 5 Ekim'de gönderdiğimiz yazımızda Mehmet Tönge Mahallesi'nde dere ıslah çalışmalarına başlayabilmemiz için söz konusu dere yataklarının imar planına işlenmesi, kamulaştırma ve altyapı problemlerinin Isparta Belediye Başkanlığı'nca çözülerek dere güzergahlarının kurumumuza teslim edilmesi gerektiği bildirilmişti. Ancak bugüne kadar Belediye Başkanlığı'ndan konuyla ilgili kurumumuza herhangi bir geri bildirim olmamıştır. Dolayısıyla taşkın koruma çalışmalarına başlanamamıştır. Ayrıca, kurumumuz yatırım programında yer alan Isparta şehir merkezi yan dereleri 3. kısım inşaatı işinde, Ulukuz Deresi güzergahında yaklaşık bin metrelik taşkın koruma kanalı yapılmış, ancak kanalın devamında kamulaştırma problemleri çıkmasından dolayı iş durmuştur.'' 

AA


Geri Dön