28 / 03 / 2024

İsrail Doğu Küdüs'te 5 binden fazla evi yıktı!

İsrail Doğu Küdüs'te 5 binden fazla evi yıktı!

İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın, İHH Genel Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında İsrail'in 1967 yılından bu yana Doğu Kudüs'te 5 binden fazla evi yıktığını dile getirerek milyonlarca Filistinliyi evsiz bıraktığını dile getirdi. 



İHH İnsani Yardım Vakfı da İstanbul’da MAZLUM-DER, ÖZGÜR-DER ve Uluslararası Mülteci Hakları Derneği (UMHD) bir araya geldi. Yeni Şafak'ta yer alan habere göre;  İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın, İsrail'in Doğu Kudüs'te gerçekleştiği yıkımlar hakkında açıklamada bulundu. 

İsrail, 1967'de işgal ettiği Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da Filistinlilere ait ev ve yapıları çeşitli nedenlerle yıkıp, her yıl yüzlerce Filistinliyi evsiz bırakmaya devam ediyor. Birçok aile sürekli, zorla yerlerinden edilme tehdidi altında yaşıyor. 1967'den bugüne kadar Doğu Kudüs'te Filistinlilere ait 5 binden fazla ev, İsrail güçleri tarafından yıkılmış durumda. İsrail’in hukuk ihlalleri, uluslararası yargının ve özellikle Uluslararası Ceza Mahkemesi yetkisindeki suçlar kapsamına giriyor. 

İsrail Doğu Küdüs te 5 binden fazla evi yıktı!

“Yerlerinden edilme savaş suçudur” 

İHH Genel Merkezi’nde yapılan basın açıklamasında konuşan İHH Genel Sekreteri Durmuş Aydın, 1967'den bu yana Doğu Kudüs'te 5 binden fazla evin İsrail güçleri tarafından yıkıldığını ifade etti. Filistin’de yaşananların savaş suçu olduğunun altını çizen Durmuş Aydın, şunları söyledi:

“Topraklarından hukuksuz bir şekilde zorla koparılan Filistinli aileler, Siyonist yerleşimcilerin işgali ve açtığı davalar nedeniyle yıllardır İsrail'in zorunlu göç tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor. İsrail’in Filistinlileri evlerinden ve yerlerinden etme projesi siyasi bir plandır. İsraillileri korumayı ve karşılığında Filistinlileri yerlerinden etmeyi amaçlamaktadır. Bu yaşananlar, bir tür etnik kökene bağlı yerinden edilme ve savaş suçudur. Filistinliler, kendi topraklarında ekonomik kriz ve koronavirüs salgını ile mücadele ederken bir yandan da hukuksuz işgalle evlerinden ve yurtlarından edilmektedir.

İsrail Doğu Küdüs te 5 binden fazla evi yıktı!

Hukuksuz işgal durdurulmalı, evlerin yıkımlara son verilmeli, yeni ev yapma ve restorasyonun önündeki engeller kaldırılmalıdır. İsrail, BM komitelerinden ve üye olduğu tüm uluslararası kurum ve kuruluşlardan çıkartılmalıdır. Uluslararası adaleti ve hukuku uygulayacak mekanizmaların geliştirilmelidir. Adil barış ve istikrarı sağlamak için Filistinlilerin kendi kaderlerini tayin etmeleri ve bağımsız devletlerine kavuşmaları sağlanmalıdır. Bugün burada ve tüm Türkiye’de Kudüs dostları ile birlikte İsrail'in hukuksuz uygulamalarına karşı çıkıyoruz. Tüm Filistin ve Kudüs sevdalıları olarak bu davayı savunmaya devam edeceğiz. Tüm dünyadaki insanları, uluslararası mekanizmaları ve adaleti ve hukuku savunan herkesi harekete geçmeye ve İsrail’in attığı bu işgal adımlarını durdurmaya çağırıyoruz. Kudüs özgür oluncaya kadar mücadelemizi tüm gücümüzle sürdüreceğiz.”

İsrail, Filistin köyü Arakib'i 185'inci defa yıktı!


Geri Dön