26 / 04 / 2024

İsrail teleferik projesi Kudüs'ü Yahudileştirecek!

İsrail teleferik projesi Kudüs'ü Yahudileştirecek!

Mescid-i Aksa İmamı ve Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı Şeyh İkrime Sabri, İsrail'in işgal altında bulunan Doğu Kudüs'te hayata geçireceği teleferik projesinin şehri Yahudileştireceğini kaydetti.



Mescid-i Aksa İmamı ve Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı Şeyh İkrime Sabri, İsrail'in Doğu Kudüs'te bulunan Ağlama Duvarı (Burak Duvarı) alanına ulaşılması amacıyla hayata geçirecek teleferik projesinin yanı sıra Kudüs ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlalleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

"Bu teleferik, bölgenin tarihi dokusuna zarar verecek. İslami eserlere de olumsuz etkisi olacak. Mescidi Aksa'yı ise doğrudan etkileyecek. Çünkü kabinleri Mescidi Aksa'nın çok yakınından geçecek şekilde planlandı ve teleferiği kullanan turistlere dağıtılacak bilgilendirme broşürleriyle de buranın bir Yahudi şehri olduğu mesajı verilecek." diye konuşan Sabri, bu sebepler nedeniyle teleferik projesine karşıt olduklarını ifade etti.

Sabri, "İsrail, Kudüs'e Yahudi şehri görünümü kazandırmaya çalışıyor." açıklamasında bulundu.

"Baskınların hedefi Mescid-i Aksa'daki statükoyu değiştirmek"

Fanatik Yahudilerin Mescid-i Aksa'ya gerçekleştirdiği baskınların son zamanlarda arttığını kaydeden Sabri, Yahudi bayramları bahane edilerek Aksa'da yeni bir algı oluşturmalarına müsade etmeyeceklerini kaydetti.

Son 3 yıldır fanatik Yahudilerin Rahmet Kapısı Mescidi'ni hedef aldığını belirten Sabri, bu grupların Aksa'nın avlusuna girmesiyle Rahmet Kapısı'nın bulunduğu doğu bölgesine ilerlediklerini belirtti.

İsrail Kamu Güvenliği Bakanı Gilad Erdan'ın "Yahudilerin de ibadet etmeleri için Tapınak Tepesi'ndeki (Mescid-i Aksa) statükonun değiştirilmesi lazım." açıklamalarını hatırlatan Sabri, "Sayıları her geçen gün artan fanatik Yahudilerin yaptığı bu baskınların hedefi, Mescid-i Aksa'daki statükoyu değiştirmek." dedi.

Teleferik projesi

Yerel basında yer alan haberlere göre, proje kapsamında inşa edilmesi planlanan teleferik hattının Kudüs'te yer alan Zeytin Dağı'ndan başlayıp Mescid-i Aksa'nın sınırları yakınından geçmesi amaçlanıyor.

İsrailli bakanlar, geçen hafta, İsrail'in Doğu Kudüs'te Ağlama Duvarı (Burak Duvarı) alanına ulaşılması amacıyla yapmayı planladığı teleferik projesinin finanse edilmesine onay verdi.

Filistinliler, söz konusu projeyi İsrail'in hızla devam ettiği işgal altında bulunan Doğu Kudüs'ü Yahudileştirme politikasının bir parçası olduğunu belirtiyor.

Projenin ayrıca Mescid-i Aksa'nın yakınından geçeceği için kutsal mekanların ve vakıf arazilerinin ihlali olduğu kaydediliyor.

Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin egemenliği ihlal ediliyor

Mescid-i Aksa ve Kudüs'te bulunan vakıflar, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış antlaşması kapsamında Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin himayesi altında yer alıyor.

Daha önce Kudüs İslami Vakıflar İdaresinin izni kapsamında Mescid-i Aksa'ya ziyarette bulunan Yahudiler, 2003 yılından beri Vakıflar İdaresinin egemenliğini ihlal eden İsrail'in tek taraflı kararı kapsamında polisler tarafından Müslümanların kutsal mabedine giriyor.

İşgal altında yer alan Doğu Kudüs'teki Mescid-i Aksa, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğine sahip.

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dışişleri Komisyonu, 13 Ekim 20016 yılında Mescid-i Aksa'nın Musevilikle bağına dair herhangi bir ibarenin bulunmadığıyla ilgili tasarıyı 6'ya karşılık 24 oyla kabul etmişti. Karar tasarısı daha sonra UNESCO Yürütme Kurulu tarafından da onay vermişti.

 


Geri Dön