26 / 04 / 2024

İsrail'den Batı Şeria'daki 350 yasa dışı konuta onay!

İsrail'den Batı Şeria'daki 350 yasa dışı konuta onay!

İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan Netiv Ha'avot Yahudi yerleşim birimine ek 350 yeni konutun yapılmasını onayladığı belirtildi.



 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, İsrail hükümetinin, işgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde bulunan Netiv Ha'avot Yahudi yerleşim birimine ek 350 yeni konutun inşa edilmesini onayladığı belirtildi.

İsrail'in Yediot Ahronot gazetesinin haberine göre, bakanlar kurulu toplantısında açıklamalar yapan İsrail hükümeti, işgal altındaki Batı Şeria'nın Beytullahim kentinin güneyindeki Gush Etzion Yahudi yerleşim biriminin bir parçası sayılan Netiv Ha'avot mahallesine 350 yeni konutun yapılmasını onayladı.

Haberde Netanyahu'nun, "Netiv Ha'avotlular çok uzun zamandır bekliyorlardı." cümlesine de yer verildi.

Hükümetin ayrıca, daha önce İsrail Yüksek Adalet Mahkemesi tarafından Filistinlilerin özel mülkü üzerine inşa edildiği gerekçesiyle konutlarından çıkarılmasına karar verilen 15 Yahudi aile için de geçici konut inşa edilmesini onayladığı belirtildi.

İsrail'in kanal 7 televizyonunun haberinde ise Netanyahu'nun, işgal altında bulunan Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus kenti yakınlarındaki Har Brakha Yahudi yerleşim birimine 800 yeni konutun yapılması için fizibilite çalışmalarına başlama talimatı verdiği belirtildi.

İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmeleri, İsrail'in, "1967 sınırlarını, zorunlu göçe maruz bırakılan Filistinlilerin geri dönüş hakkını ve Yahudi yerleşim birimleri inşasına son vermeyi kabul etmemesi" sebebiyle Nisan 2014'te durmuştu. 

Doğu Kudüs ve Batı Şeria yarım asırdır işgal altında 

Doğu Kudüs ve Batı Şeria 1967 tarihinden bu yana İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. İnşa ettiği duvarla bu iki bölgeyi birbirinden ayıran İsrail, Batı Şeria'da yaşayan Filistinlilerin Doğu Kudüs'e geçişini de engelliyor. 

İsrail, 2 milyona yakın Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni de Hamas'ın 2006 tarihindeki seçimleri kazanmasından bu yana abluka altında tutuyor.

İsrail'in 1967 tarihinden bu yana işgal altında tuttuğu Batı Şeria'da 131, Doğu Kudüs'te 10, Batı Şeria'nın tepelerindeki bölgelerde ise 116 yerleşim birimi kurduğu belirtiliyor.

Batı Şeria'daki yerleşim birimlerinde yaklaşık 500 bin, Doğu Kudüs'te 220 bin yerleşimcinin ikamet ettiği, İsrail'in Batı Şeria'daki yerleşimcilerin sayısını kısa sürede 1 milyona çıkarmayı hedeflediği açıklandı.

Uluslararası hukuka göre, işgal altındaki Filistin topraklarındaki tüm Yahudi yerleşim birimleri de "yasa dışı" kabul ediliyor.


Geri Dön