26 / 04 / 2024

AB'den Batı Şeria'daki yasa dışı konut inşasına tepki!

AB'den Batı Şeria'daki yasa dışı konut inşasına tepki!

İsrail'in Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinde yapılacak olan yeni konutlara onay vermesine Avrupa Birliği (AB) tepki gösterdi...



Avrupa Birliği (AB), İsrail'in, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerindeki konutları onaylaması üzerine bir açıklamada bulundu. Anadolu Ajansı'ndan alınan habere göre, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı açıklamada İsrail'in Batı Şeria'da yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine 1900'den fazla yeni konut inşasını onaylamasının uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı. 


AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, kararın yakın zamanda Filistin topraklarında yeni yerleşim birimi inşalarının üstüne alındığının ifade edildiği açıklamada, tüm yerleşim birimi faaliyetlerinin iki devletli çözüme engel olduğunun altı çizildi.

Açıklamada, "İsrail hükümetine uluslararası hukuka uyma ve işgal altındaki topraklardaki tüm yerleşim birimi faaliyetlerine son verme çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

AB'nin İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşim yeri politikasına dair tutumunun net olduğu ve değişmediği söylenen açıklamada, Birliğin 1967 sınırları öncesi yapılan hiçbir değişikliği kabul etmeyeceği de belirtildi.

- Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimleri

Tel Aviv yönetimi, Batı Şeria'da bulunan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerine 1900'den fazla yeni konut inşasını onaylamıştı.

İsrail'in 1967'de işgal ettiği Batı Şeria'da 250'den fazla bu tür yerleşim birimi yer alıyor. Bu yerlerde ikamet eden 400 binden fazla Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da işgal altında yaşayan Filistinliler için hayatı daha da zorlaştırıyor.

Uluslararası hukuk, işgal altındaki topraklarda bulunan tüm Yahudi yerleşim birimlerini yasa dışı olarak görüyor.

Filistinliler ABD'nin Yahudi yerleşim birimleri kararını protesto etti!

Ürdün'den İsrail'in Batı Şeria'daki konut inşası onayına tepki!

Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan İsrail'in Batı Şeria'daki konut inşası onayına tepki!


Geri Dön