19 / 04 / 2024

İstanbul, Alstom Citadis tramvaylarını işletmeye alıyor!

İstanbul, Alstom Citadis tramvaylarını işletmeye alıyor!

Kadir Topbaş"ın katılımıyla İstanbul"un şehiriçi ulaşım işletmecisi İstanbul Ulaşım A.şž., Zeytinburnu- Kabataş ve Zeytinburnu- Bağcılar hatlarında 14 Alstom Citadis tramvayını resmi olarak işletmeye başladı  



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş"ın katılımıyla İstanbul"un şehiriçi ulaşım işletmecisi İstanbul Ulaşım A.şž., Zeytinburnu- Kabataş ve Zeytinburnu- Bağcılar hatlarında 14 Alstom Citadis tramvayını resmi olarak işletmeye başladı. Bu 14 Alstom Citadis tramvay aracı, İstanbul Ulaşım A.şž."nin Eylül 2007"ten itibaren İstanbul Büyükşehir Belediyesi için (73 Milyon Euro bedelle) verdiği toplam 37 Alstom Citadis tramvay aracının siparişinin bir bölümünü oluşturmaktadır. Kalan 23 Alstom Citadis tramvay aracı ise önümüzdeki haftalarda ticari işletmeye alınacaktır.

Tüm Alstom Citadis filosunun, ilk olarak Zeytinburnu- Kabataş hattında şu anda işletmede olan düşük-tabanlı tramvay filosunu tamamlaması ve ikinci olarak da daha önce Zeytinburnu- Bağcılar hattında işletmede olan yüksek-tabanlı tramvayların yerini alması amaçlanmıştır. Gerek İstanbullular ve gerekse turistler tarafından yoğun taleple kullanılan bu hat, tarihi Haliç bölgesine hizmet etmektedir ve şu anda günde ortalama 250,000 yolcu taşımaktadır. çift dizi halinde çalışan Alstom Citadis tramvay araçlları, tramvay aracı seti başına 500"e kadar yolcu taşıyabilmektedir.

Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), İstanbul Ulaşım A.şž."nin katılımıyla, yine Türkiye"nin metropolünün batısında yer alan Bağcılar (Kirazlı), İkitelli ve Olimpiyat Köyü arasında inşaat halindeki hatta Alstom Metropolis metro tren setlerinin dinamik testlerini başlatmaya hazırlanmaktadır. Önümüzdeki günlerde hizmete girecek bu hattın 20 Ocak 2011"de gereçekleştirilen basına tanıtımı sırasında Sayın Kadir Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Ağustos 2007"de sipariş edilen Alstom Metropolis trensetlerinden birisini kullanmıştır. Sözü edilen sözleşme, her biri dört-araçtan müteşekkil 1,234 yolcu taşıma kapasitesine sahip 20 adet tren setini, yani toplamda 80 metro aracını kapsamaktadır. Sözleşme takvimi doğrultusunda, Alstom Metropolis araçları Ekim 2008 ve şžubat 2010 arasında teslim edilmiştir.

İstanbul"da, 10 yılı aşkın bir süredir İstanbul"un şehiriçi ulaşımının gelişmesini destekleyen Alstom, şehrin ilk metro hattını (Taksim-4.Levent) inşa etmiş ve 2000"den bu yana ticari serviste olan Metropolis araçlarını tedarik etmiştir.


Geri Dön