20 / 04 / 2024

İstanbul, Ankara ve İzmir'de sıfır konut fiyatları ne kadar?

İstanbul, Ankara ve İzmir'de sıfır konut fiyatları ne kadar?

Son dönemlerde artan ev fiyatları sebebiyle vatandaşlar konut almakta zorluk yaşıyor. Peki ev fiyatları neden artıyor? Üç büyük şehirde konut fiyatları kaç TL'den başlıyor? Uzmanlar konut fiyatlarına ilişkin hangi açıklamaları yapıyor? İşte ayrıntılar...



Son dönemlerde artan ev fiyatları vatandaşları yakından ilgilendiriyor. İnşaat sektörü temsilcileri, yükselen maliyetler sebebiyle fiyatların yükseldiğine dikkat çekerken, tüketiciler konuta ulaşmakta zorlanıyor. İstanbul’da yeni binadaki bir evde metrekare fiyatı 8 bin TL'den başlıyor, 200 bin TL'yi aşabiliyor. İzmir’de 5 bin TL ile 65 bin TL, Ankara’da ise 3 bin ile 40 bin TL, arasında değişiyor.

Firmalar, inşaat malzemelerindeki maliyetlerin önemli kalemlerde son 2 senede yüzde 300-400 fiyat artışıyla karşılaştıklarını, dolayısıyla bunun yeni konutlara yansıyacağını aktarıyor. Vatandaş cephesinde ise konut edinememe sorunu artıyor. Sosyal konutların dışında, bugün özel sektörün hayata geçirdiği konut projelerinde dar ve orta gelirlinin ev sahibi olma şansı neredeyse yok. 2002'de kurulan, 2003 yılında da Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ‘Gayimenkul Değerleme Şirketleri’ listesine alınan ‘TSKB Gayrimenkul Değerleme’ tarafından araştırma da bu durumu ortaya koyuyor.

İstanbul, Ankara ve İzmir de sıfır konut fiyatları ne kadar?

EN UCUZU 2 MİLYON TÜRK LİRASI

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; İstanbul’da yeni inşa edilen bir binada metrekare satış fiyatı 8 bin liradan başlıyor, 60-70 bin liraya çıkıyor. Araştırmaya göre sitedeki projelerde en düşük metrekare fiyatı artık 20 bin lira. Yani site içinde yeni bina olsun diyorsanız, 100 metrekarede 2 milyonun altında seçenek bulunmuyor. Markalı konutta metrekare fiyatı inşaatın kalitesi ve lokasyona bağlı olarak 200 bin lirayı da aşıyor. Maliyet artışı il bağımsız tüm sektörü etkilediği için İzmir ve Ankara’da da yeni ev almak zorlaştı. Ankara'da en düşük metrekare fiyatı 3 bin, en yüksek 40 bin lira. İzmir’de ise 5 bin liradan başlıyor, 65 bin liraya çıkıyor. Rakamların ulaşılabilir olduğu yerler ise şehir merkezinden uzak olmasıyla dikkat çekiyor.

BELİRSİZLİK SORUNU VAR

Yükselen maliyetler hakkında bilgi veren TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, “Son iki yılda ortalama bir konut inşaat maliyeti rakamı 2.500 TL/metrekarelili rakamlardan 5 bin TL/metrekare taban seviyelerine gelmiş durumda. İnşaat kalitesi ve markalı konut projesi olması durumunda bu rakam ayrıca yüzde 50’lere yakın şekilde daha da artıyor. Diğer taraftan inşaat maliyetinin nerelere kadar gideceği ise belirsiz ve öngörülemez bir konu olarak karşımızda duruyor. Tedarik zinciri, hammadde, lojistik, ulaşım gibi konuların hepsi inşaat maliyetleri tarafına birçok sektörde olduğu gibi artı yük getirdi” dedi.

 


Geri Dön