26 / 04 / 2024

İstanbul Avrupa'da 1. sırada

İstanbul Avrupa'da 1. sırada

İstanbul, gayrimenkul gelişme öngörüleri sıralamasında Avrupa'da ilk sırada yer alıyor.



PriceWaterHouse Coopers (PWC) ve Urban Land Institute (ULI) tarafından hazırlanan 2009 yılı Avrupa Gayrimenkul Piyasalarında Gelişen Trendler Raporu kapsamında 526 katılımcıyla hazırladığı ankete göre İstanbul, gayrimenkul uzmanları tarafından gelişme öngörüleri açısından Avrupa'da birinci sırada gösterildi.

Ankete göre İstanbul, yatırım öngörüleri sıralamasında ise Münih ve Hamburg'un ardından 3. sırada yer alırken, Avrupa'daki risk teşkil eden şehirler sıralamasında ise 20. oldu.

Türkiye'deki gayrimenkul sektörüne yönelik saptamaların yapıldığı rapor, Türkiye'de İstanbul dışındaki şehirlerde de büyük fırsatlar olduğunu, ancak mevzuat tamamlanmadığı için bu fırsatların değerlendirilmediğine işaret etti. Buna göre, büyük ilgi görse de çok amaçlı projeler uygun alan eksikliği nedeniyle "riskli yatırımlar" olarak nitelendirildi.

Rapora göre Avrupalı yatırımcılar İstanbul'da gayrimenkul yatırımı açısından en çok ofis alanına sıcak bakıyor. İstanbul'da ofisler için yüzde 53 oranında "satın alın", yüzde 32 oranında "elinizde tutun" tavsiyesi yapılırken, konutta bu oranlar sırasıyla yüzde 46 ve yüzde 40 olarak belirlendi.

Gayrimenkul uzmanlarına göre, İstanbul ve kıyı şehirlerinde yeni konut projelerinin de geliştirilmesi gerekiyor.

Soyak Holding Ceo Vekili Emre Çamlıbel, konut fiyatlarında pazar dinamiklerine bağlı bir düşüş olsa da maliyete bağlı bir düşüş beklemediklerini kaydederek şunları söyledi: "Maliyetlerde sadece işçiliğe bağlı düşüş oldu. Yaklaşık bir aydır tüketici güveninde bir artış, sektörde ise hareketlenme var. türkiye'deki bütün projeleri inceledim. İstisnalar olur ama bu saatten sonra ödeme şartları ve fiyatlarda daha fazla yapılacak bir indirim öngörmüyorum."

Cumhuriyet

Geri Dön