26 / 04 / 2024

İstanbul Boğazı'nda yeni bina inşaatları yapılıyor!

İstanbul Boğazı'nda yeni bina inşaatları yapılıyor!

Bir süredir İstanbul'un Boğaziçi ön görünüm bölgesinde çok sayıda yeni bina inşaatı yapılıyor. Bunların bir kısmı kişilere ait özel yapılar. Bir kısmı ise polis, vali, asker gibi birimlere ait sosyal tesislerinin inşaatları...



İstanbul'da Boğaziçi İmar Müdürlüğü isimli bir birim bulunuyor. Bu birim Boğaz kıyılarına bakan noktalarda imar konusunda yetkili. Yönetmelikleri ve kuralları Boğaziçi kıyılarının yapılaşması konusunda oldukça etkili durumda. Özellikle “ön görünüm” denen bölgelerde tabiri caizse çivi çakmak bile yasak. Fakat, bir süredir Boğaziçi ön görünüm bölgesinde çok sayıda yeni bina inşaatı var. Bunların bir kısmı kişilere ait özel yapılar. Bir kısmı ise polis, vali, asker gibi birimlere ait sosyal tesis adı altındaki inşaatlar.

Para Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Oğuz Demir, bu haftaki köşesinde İstanbul Boğazı'ndaki inşaatları kaleme aldı. 

İşte Oğuz Demir'in o yazısı...

İstanbul'da Boğaziçi İmar Müdürlüğü isimli bir birim var. Bu birim Boğaz kıyılarına bakan noktalarda imar konusunda yetkili. Yönetmelikleri ve kuralları Boğaziçi kıyılarının yapılaşması konusunda çok etkili. Özellikle “ön görünüm” denen bölgelerde tabiri caizse çivi çakmak bile yasak. Bu kural hiçbir fark aranmadan, kamu ve özel herkes için geçerli. Aslında geçerliydi demek daha doğru. Bir süredir Boğaziçi ön görünüm bölgesinde çok sayıda yeni bina inşaatı var. Bunların bir kısmı kişilere ait özel yapılar. Bir kısmı ise polis, vali, asker gibi birimlere ait sosyal tesis adı altındaki inşaatlar.

Örnek çok... Mesela, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Kuzguncuk ayağı altındaki Mesa İnşaat'a ait köşk adı altındaki inşaatlar. Mesa burada kendine ait arazi içinde ‘izinli' köşkler yapıyor. Mesa yönetimi bu binaların çok çok eski yıllarda o bölgede olduğunu iddia ediyor. Ancak Mesa yönetimine halen mevcut yerde iki katlı yeni bir köşk olduğunu da hatırlatmakta fayda var.

Bir başka örnek, Baltalimanı'ndaki Polis Sosyal Tesisleri. Küçük bir kafe ile başlayan yapilar şimdi yeni ek binalar adı altında genişledikçe genişliyor. Boğaziçi'nin kara tarafının yanı sıra bir de denizin üstüne doğru otopark adı altında yaya trafiğini keserek büyüyor. Keza Sarıyer sınırları içindeki Valievleri adı altındaki bina. Kafe olarak açıldı. Otel ve müştemilatları ile büyüdükçe büyüdü. Ayrıca Boğaziçi üzerindeki askeri yapılarda (ordu evi) da benzeri ek binalar var.

Bunların dışında İstanbul Boğazı ön görünüm bölgesinde hiç olmadığı kadar özel inşaat yapılıyor. Yamaçlar, tepeler doldu. Kimse de çıkıp “Burası Boğaziçi ön görünümü, yeni inşaat yapmak yasak” demiyor ya da diyemiyor. Tabii bunların izinlerini veren kuruma da aynı soruları sormak lazım.

Geçmiş yıllarda bu yasaya dayanarak İstanbul Belediye Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen, Sarıyer'de Uyum Villaları adlı, kaba inşaatları biten binaları bir gecede yıkmıştı. Üzerinden 35 yıl geçti. Hala o inşaatların harabeleri Sarıyer sırtlarında duruyor!..


Geri Dön