20 / 04 / 2024

Van'da depremden sonra kaliteli inşaatlar yapılıyor!

Van'da depremden sonra kaliteli inşaatlar yapılıyor!

2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen depremlerin ardından Van'da çok yeni ve kaliteli inşaatlar yapılmaya başlandı. Son zamanlarda inşa edilen birçok binanın beton ve demir kalitesinin çok daha iyi olduğu görülüyor



2011 yılının Ekim ve Kasım aylarında meydana gelen depremlerin ardından Van'da çok yeni ve kaliteli inşaatlar yapılmaya başlandı. Yeni inşaatların yapılmasında, depremde yıkılan binaların çoğunun 6306 sayılı kentsel dönüşüm yasasına dâhil edilmesinin payı büyük.

 

Bölge: Bişar Ulutaş Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerindeki deprem, kentteki müteahhitlerin ve inşaat sahiplerinin daha kaliteli yapılar inşa etmesine yol açtı. Son zamanlarda inşa edilen birçok binanın beton ve demir kalitesinin çok daha iyi olduğu görülüyor. Beton ve demir kalitesi çok iyi olan yeni inşaatlarda, diğer malzemeler iyi seçiliyor. 


Deprem sonrası yapıların çok daha iyi olması halkı da mutlu ediyor. Vatandaşlar deprem öncesi inşaatların yapımında kaliteye çok önem verilmediğini, ancak deprem sonrası gözle görülür şekilde kalitenin arttığını ifade ediyorlar. 


DEPREMDE YIKILAN BİNALAR KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN FAYDALANABİLİYOR 

Özellikle Van'da depremde yıkılan binaların çoğu, daha önce kentsel dönüşümden faydalanamıyordu. Söz konusu durumun gündeme getirilmesi 

 


TBMM'de kabul edilen önergeyle deprem sonrası orta hasarlı ve ağır hasarlı (yıkılmış veya yıkılmamış) tespiti yapılan riskli binalar bu kapsama alındı. Söz konusu bina sahipleri kentsel dönüşümden yararlanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Van'ın birçok caddesinde vatandaşlar kentsel dönüşüm kapsamında binalarını yapmayı sürdürüyor. 


Yeni yapılan binaların çok daha kaliteli olduğunu anlatan vatandaşlar, "Keşke daha önce bu kaliteye yönelmiş olunsaydı.

 

Binaların yapımında kullanılan demirler ve beton kalitesi çok büyük bir önem arz ediyor. Betonda kullanılan kum bile büyük önem arz ediyor. Kumların yıkanmış olması gerekiyor" yorumlarında bulunuyor. 


Kentsel dönüşüm yasasına Van ile ilgili eklenen geçici ek madde sonrası yıkılan sitelerin yerine yenileri yükseliyor. 


Son zamanlarda yapılan inşaatların deprem yönetmeliğine göre yapılması, herkesi sevindiriyor. 

Öte yandan bazı kooperatiflerin yaptırdığı konutların kalitesini görenlerin de söz konusu kooperatife üye olduğu görülüyor. Vatandaşlar ise kaliteli deprem görmemiş binalarda oturmanın daha doğru olduğu görüşünde. 


Bölge


Geri Dön