18 / 04 / 2024

İstanbul dünyanın kültür ve sanat merkezi olacak!

İstanbul dünyanın kültür ve sanat merkezi olacak!

Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, 2.5 yıllık dönemde gerçekleşen ve yürüyen projelerle İstanbul’un dünyada iddialı bir kültür-sanat merkezine dönüşeceğini anlattı.



Contemporary İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, 2.5 yıllık dönemde gerçekleşen ve yürüyen projelerle İstanbul’un dünyada iddialı bir kültür-sanat merkezine dönüşeceğini örneklerle anlattı. İşte Hürriyet Gazetesi'nden Vahap Munyar'ın konuyla ilgili yazısı...

Abdurrahman Gürsoy, söze Güreli’nin sıraladığı listedeki Büyük Çamlıca Camii kompleksinde açılacak “İslam Medeniyetleri Müzesi”nden girdi:

Topkapı Sarayı Harem Dairesi’nde heyecanla çalışıyoruz

- İslam Medeniyetleri Müzesi’nde Sayın Cumhurbaşkanımızın himayesinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile koordineli, Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde, ekibimizin yapım tecrübesiyle çok hızlı ilerliyoruz.

Müzenin sergileme alanının 15 bin metrekare olacağını belirtti:

- Burası Topkapı Sarayı ile eser paylaşımı katkısı ve özel parçaları ile muazzam bir çekim merkezine dönüşecek. Kültür-sanatımıza katkı sağlayacak.

Oradan İstanbul Arkeoloji Müzesi’ne geçti:

- Restorasyonunun ilk bölümünü yıl sonuna tamamlayacağımız İstanbul Arkeoloji Müzesi 2020’ye hazır.

Avrupa’da müzeografinin önde gelen isimlerinden, Çek mimar Boris Micka ile bir ekip kurduklarını vurguladı:

- Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın enerjisi, bizim 20 yıllık tecrübemiz ve Boris Micka ile kurduğumuz ekip İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni New York Metropolitan ve Londra’daki British Museum’la aynı çapta bir noktaya taşıyacak.

İddia çıtasını yükseltti:

- İstanbul Arkeoloji, Metropolitan ve British Muesum’a oranla daha iyi eserlerle açılacak.

Ardından Kadıköy Hasanpaşa’daki eski gaz depolarına yöneldi:

- Eski gaz depolarını “Gazhane Sanayi Müzesi” olarak hazırlıyoruz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile yürüttüğümüz bu çalışma için Avrupa’daki benzer sanayi müzelerini inceledik. Burası, çok kapsamlı ve fonksiyonlu sanayi müzesi olacak. 2020’de açılacak.

Bu noktada İstanbul’da dokundukları, restorasyonuna, yapımına imza attıkları eserleri sıraladı:

- Süleymaniye Camii, Ortaköy Camii, Piyalepaşa Camii, Yenikapı Mevlevihanesi, Galata Mevlevihanesi, Galatasaray Üniversitesi, Mısır Konsolosluk binası (Bebek), Huber Köşkü, Büyük Çamlıca Camii.

Çalışmaları sırasında İstanbul’un dünyanın en güzel açık hava müzesi olduğunu bir kez daha gördüklerini kaydetti:

- Bu muazzam müze şehrin içindeki parçalara dokundukça, onlarla bütünleştikçe önümüzdeki dönem için yapacağımız yepyeni alanları çıkıyor.

Mesajını noktalarken en heyecanlı projeye değindi:

- Topkapı Sarayı Harem Dairesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarımız heyecan verici. Bugüne kadar kapısı hiç açılmamış bölümlerde çalışıyoruz. Kokusu bile inanılmaz.

Restorasyonu tamamlanacak tarihi, kültürel varlıklar, kapılarını açacak müzeler, İstanbul’un turistik cazibesini daha da artıracak.

Topkapı Sarayı Harem Dairesi’nin kapısı açılmamış bölümlerinin gezilebilir hale gelmesi, depolarda bekleyen eser ve objelerin sergilenmesi İstanbul’a büyük değer katacak...


Geri Dön