29 / 03 / 2024

İstanbul Erkek Lisesi'nin 42 yıllık binası yıkılma tehlikesi yaşıyor!

İstanbul Erkek Lisesi'nin 42 yıllık binası yıkılma tehlikesi yaşıyor!

116 yıllık binası sapasağlam duran İstanbul Erkek Lisesi'nin 42 yıl önce yapılan ve 390 öğrencinin kaldığı yatakhane binasının depremde büyük hasar gördüğü ortaya çıktı. Binanın yıkılması öngören rapor 5 yıl önce hazırlandı...



116 yıllık ana binası sapasağlam olan İstanbul Lisesi'nin 1971 yılında yapılan ek binasının, 1999 Marmara Depremi'nde büyük hasar gördüğü ortaya çıktı. 


2008'de hazırlanan raporda bina, "mühendisliğin kabul edemeyeceği bir bina" olarak tanımlandı ve kolonlarda çatlak olduğu belirtildi. 2008'de Prof. Dr. Naci Yücefer ile İnşaat Yüksek Mühendisi Hamit Yıldırım tarafından hazırlanan kapsamlı raporun varlığını ortaya çıkaran Okul Aile Birliği Başkanı Dr. Tamer Görgülü, acil koduyla Milli Eğitim Bakanlığı'na yazı yazarak önlem alınmasını istedi. 


14 YILDIR YAPILMADI 

Ek binanın, 1999 depreminden beri gündeme geldiğini belirten Görgülü, "Birkaç kez yıkılıp yapılma/güçlendirme önerilerinin olduğu raporlar hazırlandığı halde herhangi bir işlem yapılmadı. 

Mutfak bölümünde mantolama yapıldığını, ancak binada depreme karşı dayanıksızlığın devam ettiğini öğrendik. Milli Eğitim, 5 yıldır binanın iyileştirilmesi için İl Özel İdaresi'yle yazışmış, netice alınamamış" diye konuştu. 

Binada her gün 390 öğrencinin yatılı kaldığını, personel hariç 900 öğrencinin yemek yediğini söyleyen Görgülü, acilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca yetkilendirilen firmalarca incelenmesi ve yıkılması gerektiğini kaydetti. 


1971 YILINDA YAPILAN BİNA 

Binayla ilgili ilk incelemeyi yapan Prof. Dr. Naci Yücefer,  ilk raporun alelacele yazıldığını itiraf ederek; "Acil olarak binanın kurtarılması gerekiyordu. Büyük hasarlar vardı. O anda proje bile bekleyemezdik.  Alelacele raporu  yazdık. Yıkılma riski var" dedi. 


'Mühendisliğin kabul edemeyeceği bir yapı' 

İşte 5 yıldır sır gibi saklanan 2008 tarihli rapor: 

¦ GECEKONDU: Zemin 1. 

derece riskli. Bina, mühendislik hizmeti görmemiş. Gecekondu niteliğinde, mühendisliğin kabul etmeyeceği bir yapı. 

¦ ÇATLAĞA SIVA: Kolon ve kiriş çatlakları depremden hemen sonra Prof. Dr. Naci Yücefer'in incelemesi sonrası sıva ile kapatılmış. 

¦ YIKILMA RİSKİ: Bina deprem sırasında salınıma müsaade etmeyen, yıkılma riski olan bir yapı. 

¦ YANLIŞ GÜÇLENDİRME: 1999'da hazırlanan rapor sonrası yapılan güçlendirme istenen güçlendirme değildir. 

BETON ÇATLAK: Kolon ve kirişlerde paslanmış, beton çatlamış. 

¦ BÜYÜK HASAR: Kolon ve kirişlerdeki demirlerde süreksizlik var. 

¦ PERDE YOK: Bina deprem kuvvetini karşılayacak betonarme perdeler yok. 

¦ PROJE HATALI: Yük aktarılamadığı için depremde bina hasar görür, kırılır, can ve mal kaybına yol açar. 

¦ RİSK ARTMIŞ: Yapılan onarım, binayı daha riskli hale getirmiştir. Deprem yönetmeliği şartlarını taşımıyor. 

¦ HEMEN YIKILMALI: En kısa zamanda güçlendirme veya yıkıp yeniden yapma kararı verilmesi gerekir. 


'Felaket kapımızda bekliyor'

İSTANBUL Erkek Lisesi 1960 mezunu ve Mezunlar Derneği'nin eski başkanlarından Av. Ömer Yasa, "Raporu görünce şoke oldum. Bunun sorumluları bu yükün altından kalkamazlar. Felaket kapımızda. Okullar açılmadan önce acilen bina yıkılıp yeniden yapılmalıdır. Benzetmek istemem ama tabutluk gibi. Raporlara göre çok ciddi hayati risk var" dedi. 


Yıldız: İnceliyoruz 

İSTANBUL Eğitim Müdürü Dr. Muammer Yıldız, konuyu doğrulayarak, "Okul Aile Birliği bize geldi. İnceleme yaptırma kararı aldık. Mevcut raporlar dışında biz de kendi uzmanlarımıza teknik rapor hazırlatacağız. 'Acil boşaltılması gerekir' dedikleri anda bakanlıkla durumu paylaşırız. Birçok okulda yapılan incelemelerde buna paralel raporlar ortaya çıkıyor. İl Özel İdaresi kapanacağı için; şu anda mevcut bütçesini kullanmaya çalışıyor. 

Sorunu bakanlıkla paylaşacağım" dedi. 


Sultan Uçar/Habertürk Gazetesi


Geri Dön