19 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı, geleceği kurtaracak en önemli yatırımlardan biri!

İstanbul Havalimanı, geleceği kurtaracak en önemli yatırımlardan biri!

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, İstanbul Havalimanı'nın İstanbul turizmi ve Türkiye turizmi açısından geleceği kurtaracak en önemli yatırımlardan biri olduğunu belirtti...



Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 

"Geleceği kurtaracak en önemli yatırımlardan"

Kolej statülü turizm meslek liseleri konusunda değerlendirme yapan Bakan Ersoy, "Pilot okullar seçtik, bunları partner otellerle birleştirdik. İlk etapta 10 deneme okulunda buna başlıyoruz. 76 turizm meslek lisesi var, 5 yıl içinde tamamını bu statüye alacağız." dedi.

Ersoy, "Hem Batı ülkelerinden hem Rusça konuşan ülkelerden hem de Orta Doğu ülkelerinden Antalya-Dalaman-Bodrum-İzmir destinasyonlarına nisan ayı itibarıyla tarifeli seferleri başlatıyoruz Türk Hava Yolları'yla." açıklamasında bulundu.

Bakan Ersoy, İstanbul Havalimanı'nın İstanbul turizmi ve Türkiye turizmi açısından geleceği kurtaracak en önemli yatırımlardan biri olduğunu vurguladı.

Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"350 destinasyon uçuş imkanı var başlangıç açısından söylüyorum, 200 milyon kapasitesi var, 6 tane pistiyle sınırsız slot imkanı var, iniş-çıkış izin hakkı var. Bütün bunlara baktığınız zaman dünyanın en büyük hub'ı olacak Türk Hava Yolları ile İstanbul Havalimanı... Turizmin ulaşım altyapısı için gerekli bütün ihtiyaçlarını uzun vadede karşılayacak, sınırsız büyüme imkanı sağlayan bir havayolu projesi.

Ben şuradan da biliyorum, yavaş düzelme eğilimi gösteren cruise destinasyonunu biliyorsunuz eskiden Türkiye'de. Oradaki rakamlar yavaş yavaş düzeliyor. Cruise yatırımları bile bu havalimanı ile bize gelip, 'Biz yeni bir cruise limanı için herhangi bir ücret ödemeden, yapı-işlet-devret şeklinde bize yer gösterin, İstanbul'da liman yapmak istiyoruz, port yapmak istiyoruz' diyorlar. Çünkü, onlar da kalkış hub'ı yapmak istiyorlar, hub noktalarından biri yapmak istiyorlar. Sizin böyle bir havalimanınız varsa, 350-400 belki 500 destinasyona çıkacak birkaç yol sonra noktadan bağlantı sağlayabiliyorsanız cruise için de çok değerli hub oluyorsunuz. Hem İstanbul kendisi bir değer başlangıç noktası için, ilk başlangıç konaklaması veya bitiş başlangıç noktası olarak düşündüğünüz zaman."

Bakan Ersoy, cruise limanına ilişkin, "İstanbul'da iki büyük cruise operatöründen, dünyanın sayılı operatörlerinden, isimlerini vermemeyim şu anda, direkt talep geldi. Sadece yer göstermemizi istiyorlar, o kadar. Bizde de dirayet oluştu, sadece yer kesinleştiği zaman ikisi arasında bir ihale olacak herhalde." şeklinde konuştu.

Burada önemli olan şeyin tur operatörünün talep etmesi olduğuna değinen Ersoy, "Herhangi bir yatarımcı değil. Gemisi, yolcusu içinde. Burayı hub olarak görüyor, gelecek olarak görüyor. Sevinmemiz gereken noktalar onlar, yoksa yatırımcı bulursunuz." dedi.

İstanbul Havalima'nın etkilerinin şimdiden gelen taleplerden anlaşılabildiğine işaret eden  Ersoy, eski bir havacı ve uzun zamandır turizm sektöründe çalışan biri olarak söz konusu havalimanın ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini kaydetti. 

Bakan Ersoy, "Tartışmak çok gereksiz ve yersiz. İstanbul turizmi ve Türkiye turizmi açısından geleceği kurtaracak en önemli yatırımlardan biri oldu. Zahmetli ve maliyetli bir iş ama Türkiye bunu başardı, gurur duymamız lazım, sevinmemiz lazım. Boşuna ara boşluklar, eksik yönler araştırarak kafayı yormamıza gerek yok." ifadesini kullandı.

Birçok ülkenin şu anda gıpta ile baktığının altını çizen Ersoy, "İsim vermeyeceğim, yıllardır açılışını geciktiren çok büyük, dev dediğimiz ülkeler var. Burada artık bir başarıyı kabullenmek lazım." değerlendirmesinde bulundu. 

 

İstanbul Havalimanı'nda ilk ticari uçuş!
 


Geri Dön