19 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı, havacılık sektörünü değiştirecek!

İstanbul Havalimanı, havacılık sektörünü değiştirecek!

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak İstanbul Havalimanı'nın ilk etabı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından dün dev bir törenle açıldı. Havalimanından ilk uçuş yarın Ankara'ya yapılacak. 



Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca inşa edilen, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazda, 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binaları yer alıyor. 

Habertürk Gazetesi'nde yer alan habere göre İstanbul Havalimanı'nın ilk fazında toplamda 200 bin işçi çalıştı. İstanbul Havalimanı'nın ilk fazı 42 ayda tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Havalimanı'nın dünya transit uçuş güzergahını değiştireceğini de ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstanbul Havalimanı'nın hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılanması gerekecektir. Artık en önemli transit merkezi İstanbul olacağı için kıtalararası uçuşlar güzergahı da büyük ölçüde değişecektir” diye açıklama yaptı. 

Tamamlandığında dünyanın en büyük havalimanı olacak İstanbul Havalimanı'nın  açılışına dünyanın dört bir yanından gelen 50'nin üzerinde üst düzey konuk şahitlik etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açılış konuşmasında, İstanbul Havalimanı için Hazine garantisi verilmediğini, sadece  toplam bütçe içerisinde sembolik bir rakamı ifade eden ve projenin işletme süresinin ilk 12 yılıyla sınırlı olmak üzere 342 milyon Euro dış hat yolcu geliri garanti edildiğini de belirtti. 

İstanbul Havalimanı, havacılık sektörünü değiştirecek!

'AVRUPA HAVA SAHASININ YENİDEN YAPILANDIRILMASI GEREKECEK'

Cumhurbaşkanı Erdoğan havalimanının hizmete girmesiyle Avrupa hava sahasının yeniden yapılandırılmasının gerektiğinide ifade ederek "Artık en önemli transfer noktası İstanbul olacağı için kıtalar arası uçuşların güzergâhları da büyük ölçüde değişecektir" dedi.


YILDA 90 MİLYON YOLCU KAPASİTESİ 

KDV dahil 26 milyar 140 milyon Euro'luk yapım, işletme ve devir bedeliyle ihalesini kazanan Limak/Kolin/Cengiz/Mapa/Kalyon Ortak Girişim Grubu'nca inşa edilen, yıllık 90 milyon yolcu kapasiteli havalimanının ilk fazda, 1.4 milyon metrekarelik ana terminal binası, 2 pist, Hava Trafik Kontrol Kulesi ve destek binaları yer alıyor.

4 AŞAMADA TAMAMLANACAK

İstanbul Havalimanı toplam 4 etapta tamamlanacak. Birinci etabın ikinci aşamasında ise 3'üncü bağımsız pist devreye girecek. Projenin ilerleyen etaplarında ek terminal binaları ve pistlerle yıllık yolcu kapasitesi 200 milyona ulaşacak.  Havalimanının diğer etaplarının da yolcu artışlarına bağlı olarak 2023'e kadar tamamlanacağı bildirildi.

YILLIK KİRASI 1.1 MİLYAR EURO

Ortak Girişim Grubu, 25 yılda, yıllık KDV dahil 1,1 milyar Euro olmak üzere 26 milyar Euro kira ödeyecek.

GÜNDE 2 BİN UÇAK İNİŞ-KALKIŞ YAPABİLECEK

Yıl sonuna kadar taşınmanın tamamlanmasının ardından piste günde 2 bin uçak iniş-kalkış yapabilecek, 350'den fazla noktaya uçuş gerçe  kleştirilecek. Havalimanı, 250 havayolu şirketine hizmet verecek.

İstanbul Havalimanı, havacılık sektörünü değiştirecek!

ERKEN BAVUL SİSTEMİ VAR

İstanbul Havalimanı'nda bagaj bekleme süresi de azalacak. Saatte 10 bin 800 bagaj işletme kabiliyeti olan 42 kilometre uzunluğundaki bagaj sistemiyle 13 check-in adasından toplanacak bagajlar uçaklara ve yolculara vakit kaybettirmeden ulaşacak. 

YOLCULARI YÜZÜNDEN TANIYACAK 

Robotlar, yapay zeka, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilmeye olanak sağlayan havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan 'nesneler' gibi son teknolojilerle donatıldı.

METRO HATTI 2019'DA

Havalimanı raylı sistemlerle şehre bağlanacak. Gayrettepe ve Halkalı'ya uzanan metro bağlantıları için çalışmalar devam ediyor. Gayrettepe-İstanbul Havalimanı bağlantısı 2019 yılı içinde hizmete girecek.

İstanbul Havalimanı, havacılık sektörünü değiştirecek!

TAMAMLANDIĞINDA DÜNYANIN EN BÜYÜĞÜ OLACAK

İstanbul Havalimanı, 7 bin 594 hektarlık bir alanda olacak. Yolcu sayısı olarak dünyanın en büyük havalimanı konumundaki Atlanta bin 902 hektar, Pekin 2 bin 330 hektar, Londra bin 227 hektarlık alana sahip. Atatürk Havalimanı ise bin 165 hektarlık bir alanda kurulu.

İstanbul Havalimanı, havacılık sektörünü değiştirecek!

İstanbul Havalimanı metrosunda son durum!

Uçmak için sabırsızlandıran 16 yeni havalimanı!

3. havalimanının adı İstanbul Havalimanı oldu! 


Geri Dön