18 / 04 / 2024

İstanbul Havalimanı için garanti ödemeler ve kiralar erteleniyor!

İstanbul Havalimanı için garanti ödemeler ve kiralar erteleniyor!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, İstanbul Havalimanı için garanti ödemelerinin erteleneceğini dile getirdi.



Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sebebiyle yolcu sayısı düşen ve geliri azalan Türkiye’nin en büyük havalimanı olan İstanbul Havalimanı için garanti ödemelerinin ve kiraların erteleneceğini dile getirdi.

Bloomberg’in haberine göre Bakan Adil Karaismailoğlu, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü’nce işletilen havalimanlarında faaliyet gösteren esnafın 2020 kiralarının iptali, 2 sene boyunca oluşacak kiraların da yüzde 50 düşürülmesine yönelik düzenlemeyi hatırlattı.

İstanbul Havalimanı için garanti ödemeler ve kiralar erteleniyor!

İstanbul Havaalanı için ayrı bir düzenleme hazırlığı yürüttüklerini dile getiren Adil Karaismailoğlu, karşılıklı mahsuplaşma esasıyla devletin garanti ödemelerini yapmayacağını, karşılığında kira da almayacağını dile getirdi. Bakan Karaismailoğlu, söz konusu uygulamanın 2 sene için geçerli olabileceğini, işletme süresinin de bu kapsamda uzatılabileceğini söyledi.

Yolcu sayısı yüzde 55 düştü


2020 yılında İGA Havalimanı İşletmesi tarafından işletilen Türkiye’nin 90 milyon yolcu kapasiteli en büyük havalimanı İstanbul Havalimanı’nın yolcu sayısı yüzde 55, TAV Havalimanları’nın işlettiği 5 havalimanının yolcu sayısı yüzde 70 oranında düştü. Malezya Airports’un işletmesini üslendiği Sabiha Gökçen’in yolcu sayısı da yüzde 52 azaldı.

IGA’nın, 2019 yılında 25 yıllığına işletmeye başladığı İstanbul Havalimanı için kamuya yıllık olarak 1.33 milyar dolar ödeme gerçekleştirmesi gerekiyor. Buna karşın şirketin senelik yolcu sayısı için kamu garantisi bulunuyor.

 

DHMİ tarafından işletilen havalimanlarından kira alınmayacak! 


Geri Dön