26 / 04 / 2024

İstanbul’a 50 hektar büyüklükte yeni sanayi alanı müjdesi!

İstanbul’a 50 hektar büyüklükte yeni sanayi alanı müjdesi!

Türkiye GSYH'sinin yüzde 23,6'lık kısmını üreten fakat uzun zamadır sanayi alanı sorunu yaşayan İstanbul'a 500 bin metrekare büyüklüğünde yeni sanayi alanı inşa ediliyor. 



Kent sınırlarında yer alan OSB’lerde çok az boş parselin bulunduğu İstanbul’da, 500 bin metrekare büyüklüğe sahip yeni sanayi alanı hayata geçiriliyor. Kuzey Marmara Otoyolu Yassıören Gişeleri’ne iki kilometrelik uzaklıkta ve batı tarafında konumlanan TOKİ’ye ait 500 bin metrekare büyüklüğündeki arazinin yeni sanayi bölgesi yapılması planlanıyor. 

İstanbul’a 50 hektar büyüklükte yeni sanayi alanı müjdesi!

8 Şubat'ta TOKİ'nin tek lot satış şeklinde ihalesini gerçekleştirdiği arazi, yaklaşık 2,7 milyar Türk Lirası tutarla Sınırlı Sorumlu Kuzey Marmara Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi'nce satın alındı. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç, İstanbullu sanayicilere oda meclisindeki kürsüden açıkladığı yeni sanayi alanına ilişkin, “İstanbul’daki OSB arazilerinde çok az yer kaldı. İstanbul sanayicisi adeta sıkıştı. Şimdi içerisinde İTO üyelerinin de olduğu bir grup, Arnavutköy Yassıören’de yeni bir sanayi bölgesini devreye alıyor. İstanbul’da sanayi arsası konusunda sıkıntı yaşıyorduk. Dolayısıyla bu yeni alanın hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

İstanbul’a 50 hektar büyüklükte yeni sanayi alanı müjdesi!

İmar ve planlama sıkıntısı yok

Dünya'dan Merve Yiğitcan'ın haberine göre; İstanbul’u yeni sanayi alanına kavuşturmak için çalışmalarına start veren Kuzey Marmara Toplu İşyeri Yapı Kooperatifi’nin yönetim kurulu başkanlığını Reha Yeltekin üstlenirken, yönetim kurulunda Kisbu Tekstil’den Tolga Kisbu ile Fuzul Grup’tan Zeki Akbal da bulunuyor. Yeni sanayi alanına ilişkin açıklamalar yapan Reha Yeltekin, ihaleye yalnızca iş üstlenecek olan küçük sanayi sitesi veya toplu işyeri yapı kooperatiflerinin katılabildiğine, 45 üyeli kooperatiflerinin yaklaşık 2,7 milyar Türk Lirası ile parsellerin tamamını aldığına dikkat çekti. Söz konusu arsaların, İstanbul’daki en büyük sorun olan imar ve planlama sıkıntısının dışında olduğunu dile getiren Yeltekin, “Her şeyi hazır. Yarın altyapı çalışması yapılıp hızlıca ruhsat alınabilecek bir yer. Bu alanı İstanbul sanayicisine olabildiğince hızlı kazandırmak istiyoruz” dedi.

İstanbul’a 50 hektar büyüklükte yeni sanayi alanı müjdesi!

Lojistik maliyet daha düşük olacak

Alanın sanayiciler için avantajlı lokasyonda bulunduğunun altını çizen Yeltekin, şunları kaydetti: 

“Havalimanına 11 dakika mesafede olması, Kuzey Marmara Otoyolu’na da yakınlığı nedeniyle bu sanayi alanının lojistik, depolama ve üretim faaliyetleri için stratejik konumda olduğunu düşünüyoruz. Burada alınacak işyeri ruhsatları İstanbul Sanayi İl Müdürlüğü’nün vereceği üretim tipinde olacak. Zehirli atık dökümü yapanlar yer alamayacak. Sanayi alanlarının İstanbul’daki fiyatları yüksek. Sanayici genelde Gebze ye da Tekirdağ tarafına gidiyor. Ancak oraya fabrika kurduğunuzda da çalışanı buralara götürmek zor oluyor. Akaryakıt fiyatlarının yüksekliği de ekstra bir maliyet yaratıyor. Dolayısıyla bu sanayi alanında üretilecek her ürünün lojistik maliyeti diğer konumdakilere göre düşük olacak.”

İstanbul’a 50 hektar büyüklükte yeni sanayi alanı müjdesi!

“İlave 200 bin metrekare alan talebi var”

İstanbul'un OSB’lerinde boş parsellerin azaldığına ve sadece birkaç boş parselin kaldığına vurgu yapan Yeltekin, “Burada fiyattan şikayet eden değil talep eden bir ekip var. Bir bu kadar daha yer açılsa bir günde biter. Hatta üyelerimizden ve çeşitli sektörlerden ilave 200 bin metrekare sanayi alanı talebi de var” şeklinde konuştu. Sektörel kümelenmenin sağlanması amacıyla ellerinden geleni yapacaklarına dikkat çeken Yeltekin, mobilya, kağıt, tekstil, basın-yayın, plastik ve  inşaat sektörlerinden şirketlerin sanayi alanında bulunacağına dikkat çekti.

8 OSB’de sadece iki parsel boş

İstanbullu sanayiciler, uzun zamandır şehire sanayinin sıkışıp kalmasından, aynı zamanda yüksek teknoloji yatırımları başta olacak şekilde teşviklerden yararlanamamaktan şikayet ediyordu. Devreye alınacak olan 500 bin metrekare büyüklüğündeki bölge, her ne kadar çok büyük ölçekli bir sanayi alanı gibi görülmese de İstanbul'da yatırım gerçekleştirmek isteyen sanayicilerin yeni adresi olabilir. Kentteki sanayi alanları masaya yatırıldığında, 8 bin 716 hektarlık sanayi alanıyla İstanbul, Türkiye'deki sanayi bölgelerinin yüzde 3,1’ini elinde bulunduruyor.

Aynı zamanda sanayi alanları, il toplam alanının yüzde 1,6’sına denk geliyor. Buna rağmen ülke sanayi GSYH’si üretiminin yüzde 23,6’sı İstanbul’dan sağlanıyor. Fakat 2004 yılından 2020 yılına kadar, sanayi sektörünün İstanbul gayri safi hasılasındaki payında yüzde 4 oranında bir düşüş kaydedildi. Diğer taraftan İTO tarafından yapılan son araştırmaya göre, İstanbul’da bulunan 8 OSB’de yatırıma açılacak sanayi parselinin toplam sayısı yalnızca 2 olarak belirlendi. İstanbul’daki OSB’lerde inşaat durumundaki parsel sayısı ise 13 oldu.

Tarım alanına OSB kurulamayacak!


Geri Dön