24 / 04 / 2024

İstanbul'da 300 bina için deprem riski raporu hazırlandı!

İstanbul'da 300 bina için deprem riski raporu hazırlandı!

İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği Başkanı Hakan Çatalkaya, İstanbul'da şu ana kadar 300 bina için deprem risk raporu hazırladıklarını söyledi...



Yaptıkları incelemeler sonucunda binaların yapılarıyla ilgili çok üzücü sonuçlarla karşılaştıklarını belirten Çatalkaya,  "Binaların betonlarında denizde ne varsa bulunuyor. Deniz kumu, deniz kabuğu, hatta kalfaların düğmesi bile var. Yakında balık iskeleti bulacağımı da inanıyorum. Hatta numunelerden çıkan bu ilginç şeyleri biriktiriyorum, yakında bir sergi açmayı da düşünüyorum. 60'lı yıllardan itibaren hazır betona geçinceye kadar deniz kıyısından kepçeyle kum alınıp, içine de bir miktar çimento atılıp bina yapılmış" dedi.

Çok üzücü sonuçlarla karşılaştıklarını belirten Çatalkaya, "İstanbul'da 600 bin binanın yenilenmesi gerekiyor. Binaların yüzde 80'i riskli" dedi. 


Deprem risk raporunun nasıl alınacağı hakkında bilgi veren Çatalkaya, vatandaşın bu raporun nereden nasıl alınacağına dair yeterince bilgisi olmadığını belirterek, mevcut sorulara cevap vermek için İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği'ni kurduklarını söyledi. Çatalkaya, İstanbul'da özellikle Kağıthane, Üsküdar, Fatih, Eyüp ve Zeytinburnu gibi ilçelerde insanları kentsel dönüşüm konusunda bilgilendirmek amacıyla Bilinçli Kentsel Dönüşüm Projesi oluşturduklarını, kentsel dönüşümden insanlar bilgilendirildiği kadar verim alınacağını söyledi.


Binanın risk raporunu hazırlamak için bina sakinlerinden talep gelmesi gerektiğini söyleyen Çatalkaya, "Önce bina sahibi ya da sahipleri başvuru dilekçesi, tapu ve kimlik fotokopisiyle gelip başvuruyor. Binadan bir kişinin başvurması yeterli. 10 daireli bir binada risk raporu almanın daire başına maliyeti yaklaşık 500 lira. Daire sayısı arttıkça bu maliyet aşağıya iniyor. Başvurunun ardından gidip kolon ve kirişleri ölçüyoruz, her kattan numune alarak laboratuvarda test ediyoruz. Elde edilen sonuçların bir simülasyonunu hazırlıyoruz. Hazırlanan raporun bir nüshasını başvuruyu yapan bina sahiplerine bir nüshasını da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderiyoruz. Raporu Bakanlığa verdikten sonra iki ay içinde onaylanıyor ve bina riskli olarak ilan ediliyor.''


KREDİ DE ALINABİLİR

Rapor hazırlandıktan ve bina riskli ilan edildikten sonraki süreç konusunda da vatandaşların bilgilendirilmesi gerektiğini vurgulayan Çatalkaya, "Rapordan sonra yeni binanın projesi çizilecek, ruhsatı anılacak ve istenirse kentsel dönüşüm kredisinden faydalanılacak. Eğer başvuru sahiplerinin binayı yeniden yapacak güçleri yoksa kentsel dönüşüm kredisi kullanma şansı var. Bu kapsamda 100 bin liraya kadar, yüzde 0,40 faiz oranlı ile kredi veriliyor. Hatta bazı bankalar, iki yıl erteleme ve 120 ay vade imkanı sağlıyor. Bu krediyi bakanlıkla anlaşmalı bankalar veriyor" dedi.


KİMLER KREDİ ALAMIYOR?

Hakan Çatalkaya, rapor soncunda evi yıkılması gereken vatandaşlara verilen kira yardımının hibe şeklinde olduğunu ifade ederek, ancak kira yardımı alanın kentsel dönüşüm kredisi alamayacağını, ikisinden birinin tercih edilmesi gerektiğini belirtti.


Bazı bina sakinlerinin "Deprem de benim evime bir şey olmadı" bazılarının da "Bu binayı dedem yaptı malzemeden çalmış olamaz" diye içini rahatlattığını söyleyen Çatalkaya, o günkü teknolojiyle bugünkü gibi sağlam beton yapımının teknik olarak mümkün olmadığını kaydetti.

Yeni yapılan bir binanın malzeme iyiyse ekonomik ömrünün 50 yıl, malzeme kötüyse 20 yıl olduğunu vurgulayan Çatalkaya, "İstanbul'da 600 bin binanın yenilenmesi gerekiyor. Binaların yüzde 80'i riskli'' dedi.

İzmir'de de deprem risk raporu için çalışma yaptıklarını anlatan Çatalkaya, İzmir'deki durumun İstanbul'dan daha kötü olduğunu söyledi. 


AA


Geri Dön