25 / 04 / 2024

İstanbul’da kiralar düşecek mi?

İstanbul’da kiralar düşecek mi?

İstanbul'daki kira artışlarıyla ilgili açıklamalar yapan Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık “Konut kiralarındaki artış trendi sürecek” dedi.



Tüm dünyayı etkisi altın alan koronavirüsle inşaat sektöründe yaşanan yavaşlama ve yükselen faiz oranlarına bağlı olarak artan kiralık konut fiyatları, okulların açılmasıyla hızlandı. Kiralık ev stoğu artan talebi karşılayamazken mega kent İstanbul’da son 1 ayda fiyatlar şaşırtıcı derecede arttı. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre, mega kent İstanbul’da geçen seneye göre kiralarda yüzde 50,7 oranında artış gözlemlendi. Açıklanan resmi verilere göre, son 1 aylık dönemde de kiralar yüzde 8,4 oranında artış gösterdi. 2020 Ağustos'ta 100 metrekarelik bir evin ortalama kirası 2 2 bin 100 lirayken, bu rakam 1 senede 3 bin 100 lira seviyelerine yükseldi. Konuyla ilgili önemli açıklmalar yapan Remax Sonuç Bağdat Caddesi Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Kemal Işık, “Üniversitelerin yüz yüze eğitime başlaması kararının sonrasında, öğrenci ve aileleri ev arama telaşına girdi. Öğrenci yurtları ilk alternatif olarak görülse de yurtların okula uzak mesafede konumlanması, fiyat-performans açısından beklenen hizmeti sunmaması gibi nedenler, talebi kiralık konuta çevirdi. Pandeminin yarattığı sağlık hassasiyeti de tercihte belirleyici bir rol üstlendi” dedi.

İstanbul’da kiralar düşecek mi?

Fiyatlar neden arttı?

250 bin dolarlık yatırım karşılığında yabancılara vatandaşlık hakkı tanınmasının da fiyatları etkilediğini kaydeden Işık, “Yabancıya konut satışı ağustosta, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde %50,7 artarak 5 bin 866 bine ulaştı. Yabancı yatırımcıların vatandaşlık alabilmek için satılık evlere yönelmeleri, ev fiyatlarını artırırken, kiralık evler de bu durumdan dolaylı olarak etkileniyor. Özellikle, Kadıköy Bağdat Caddesi gibi modern yapılara sahip, hayat standardının yüksek olduğu bölgelere büyük rağbet var ve kira artışları da çok yüksek seviyelerde” şeklinde konuştu.

Düzensiz göç dalgası etkiledi mi?

Düzensiz göçün de piyasayı etkilediğini belirten Işık, “Türkiye, belli dönemlerde yoğun göçe maruz kalan bir ülke. İstanbul’da halihazırda, 500 binden fazla Suriyeli göçmenin yaşadığı tahmin ediliyor. Suriyeli göçmenlere ek olarak, Lübnan, İran, Irak, Afganistan gibi ülkelerden de göç dalgası geliyor. Bu bölgelerden gelen sığınmacı ve göçmenlerin barınma ihtiyacı piyasada arz-talep dengesini değiştiriyor” şeklinde konuştu.

İstanbul’da kiralar düşecek mi?

Güvenilir liman ihtiyacı

Kiralık emlak piyasasıyla ilgili önemli bilgiler veren Işık sözlerini şu şekilde tamamladı: “Her iki tarafın da güvenilir bir limana ihtiyacı var. Ev arayanlar ve evini kiralamak isteyenler, her iki tarafa da eşit mesafede durabilecek, mesleki yeterlilik belgesi ve ilgili sertifikalara sahip gayrimenkul danışmanlarından destek almalı” 

 

2021 Ekim ayı kira artış oranları belli oldu!


Geri Dön