26 / 04 / 2024

İstanbul'da konut primi ile mevduat faizinin arası açılıyor!

İstanbul'da konut primi ile mevduat faizinin arası açılıyor!

TÜİK tarafından son açıklanan konut satış verilerine bakıldığında İstanbul'daki konut satışları ve mevduatı arasında ilişki kurmak mümkün. Peki, İstanbul'da konut faizleri ne kadar yükseldi?



TÜİK tarafından açıklanan konut verileri İstanbul'daki konut fiyatları artışının enflasyonun gerisinde kaldığının göstergesi. 


Bu bağlamda bakıldığında İstanbul'da konutun yaptığı prim ile mevduat faizleri arasındaki makasın açıldığı farkediliyor. 


İstanbul'da Temmuz ayında konut fiyatları yüzde 8,3 artış gösterirken aynı dönemde 1 yıla kadar vadeli Türk Lirası ortalama mevduat faizi yüzde 12,9 olarak kaydedildi. 


Son üç dönemdir 1 yıla kadar vadeli Türk Lirası mevduat faizi, konut fiyatları priminin üzerinde. Temmuz döneminde bu makas son 3 dönemin en yüksek seviyesine geldi. 


İstanbul da konut primi ile mevduat faizinin arası açılıyor!


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Ağustos ayı konut satış verilerinde İstanbul'da 18 bin 696 konut satışının yapıldığı kaydedildi. 


İpotekli konut satışları 2017 Ağustos ayında 38 bin 743 olarak gerçekleşti. Diğer satış türleri sonucunda 81 bin 455 konut el değiştirdi. İkinci el konut satışlarında 63 bin 700 konut el değiştirdi.


Habertürk 



Geri Dön