19 / 04 / 2024

İstanbul'da mülk edinmek isteyen yabancıya 6 dilde rehber!

İstanbul'da mülk edinmek isteyen yabancıya 6 dilde rehber!

İstanbul Ticaret Odası (İTO), yabancı yatırımcıların ofis ve konut satın alma ile ilgili sorularına yanıt vermek amacıyla ‘İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’ adıyla 6 dilde rehber ve bilgi broşürü yayınladı.



İstanbul Ticaret Odası (İTO), Türkiye gayrimenkul sektörünü ve yatırım süreçlerini anlatmak, Türkiye’de yatırım yapmak isteyen uluslararası yatırımcılara yol göstermek için İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’ni (Property Buying Guide: Istanbul) yayınladı.

Bugün gerçekleştirilen basın toplantısıyla tanıtılan rehber, uluslararası yatırımcı için İngilizce, Arapça, Fransızca, Çince, Rusça ve Farsça olmak üzere 6 dilde yayınlandı.

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği’nin (GİGDER) katkılarıyla hazırlanan rehberin mega kent İstanbul’un yatırım fırsatlarını, geniş bir yabancı yatırımcı kitlesine ulaştırması planlanıyor. Rehberde, “Verilerle Türkiye, Türkiye’de Mülk Sahibi Olmak ve Yatırım Aşamaları, Uluslararası Bankacılık İşlemleri, Yatırım Yoluyla Türk Vatandaşı Olmak, Türkiye’de Yatırım ve Proje Fırsatları, Yatırım Fırsatları Sunan Sektörler ve Büyük Projeler” kısımları bulunuyor.

İstanbul da mülk edinmek isteyen yabancıya 6 dilde rehber!

Pandemiye rağmen yatırımcı ilgisi devam ediyor

İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi'nijn tanıtım toplantısında önemli açıklamalar yapan İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekip Avdagiç, Türkiye’deki gayrimenkul fırsatlarını, yabancı yatırımcılara doğru ve anlaşılır bir şekilde anlatma hedefiyle öncü bir rehber hazırladıklarını dile getirdi. Şekip Avdagiç, “İstanbul’un gayrimenkul imkanlarını, gayrimenkule yatırım yapmanın cazibesini ve kazandıran taraflarını göstermeyi amaçladık. Ortadoğu’dan Çin’e, Rusya‘dan İran’a geniş bir coğrafyayı hedefledik” diye konuştu.

Avdagiç, İTO olarak pandemi döneminde de İstanbul’un küresel bir cazibe merkezi olarak ön plana çıkmasını sağlamak için yeni ve kapsamlı faaliyetler yürüttüklerini dile getirdi. Avdagiç, “Gayrimenkul Yurtdışı Tanıtım Derneği’nin katkılarıyla hazırladığımız İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi de bu faaliyetlerimizden biri. Bu rehber, yatırımcıların sadece mülk edinme ile ilgili sorularına cevap vermiyor. Aynı zamanda onları taleplerine göre yönlendiriyor. Bu niteliğiyle de yabancı yatırımcıların mülk edinmelerine kolaylık sağlayacak bir kaynak olma özelliğine sahip” değerlendirmesinde bulundu. TÜİK verilerine göre Türkiye’de 2020 Ocak-Kasım döneminde 433 bini ilk el satış olmak üzere 1 milyon 393 bin 335 konutun satıldığını belirten Avdagiç, “2019’da konut satışları 1 milyon 348 bin 729 olmuştu. Bu yılın ilk 11 ayında bu seviye aşıldı. Bu da gösteriyor ki, koronavirüse rağmen satışlar devam ederek ekonomiye güç verdi” ifadesinde bulundu. Avdagiç, bu satış başarısında hükümetin uyguladığı politikaların ciddi katkısı olduğunu belirterek, gayrimenkul satın alan yabancılara vatandaşlık hakkı verilmesinin de bunlardan biri olduğunu vurguladı. Şekip Avdagiç, “Yabancılara 2019’da 45 bin 483, bu yılın ilk 11 ayında ise 36 bin 385 konut satıldı. Bu da bize, pandemi kısıtlarına rağmen yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin sürdüğünü gösteriyor” dedi.

İstanbul da mülk edinmek isteyen yabancıya 6 dilde rehber!

İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi yabancıya gayrimenkul satışı hedefinde kilometre taşı 

Gayrimenkul Yurt Dışı Tanıtım Derneği Başkanı Ömer Faruk Akbal da sektörle ilgili önemli açıklamalar yaptı. Akbal, İstanbul’da Mülk Edinme Rehberi’nin, Türkiye’nin 6 milyar dolar olan yabancıya gayrimenkul satışını 2023 yılında  15 milyar doların üzerine çıkarma hedefinde tanıtım açısından önemli bir kilometre taşı olduğunu dile getirdi. Faruk Akbal, GİGDER olarak bu yılın başında Türkiye’nin uluslararası gayrimenkul yatırımları alanındaki potansiyelini dünyaya doğru anlatmak ve itibarını uluslararası arenada yükseltmek hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.

Ömer Faruk Akbal, “Türkiye Tanıtım Grubu, ihracatçı sektörlerin dünya çapında markalaşmasına katkı sağlamak hedefiyle bir dizi çalışmaya imza atmış, ‘GoTurkey’ de Türkiye’nin kültür ve turizm değerlerini tek bir çatı altında sunmak hedefiyle bir dijital platform olarak tasarlanmıştı. Biz de GİGDER olarak bu önemli stratejiyi gayrimenkul ihracatına uyarlamak ve onu aynı hedefe odaklandığımız değerli sektör paydaşlarımızla birlikte zenginleştirmek için harekete geçtik” diye konuştu. 

Akbal, İstanbul Ticaret Odası ile gayrimenkul pazarını yurt dışı alıcı ve yatırımcılar ile bir araya getirecek, sektörü A’dan Z’ye kapsayan ve her türlü bilgi ve kanuni düzenlemeyi barındıran bir dijital platform olan ‘Home Turkey Home’ projesini oluşturduklarını, tanıtımı yapılan rehberin de bu projenin ilk adımı olduğunu söyledi.

Ömer Faruk Akbal sözlerini şu şekilde tamamladı:  “GİGDER olarak rehbere içerik ve know-how desteği sağladık. Yurt dışı yatırımcılar için tam anlamıyla bir rehber ortaya çıktı. Bugün Türkiye’de uluslararası yatırımcılara satılan her 100 gayrimenkulden yaklaşık 20’si üyelerimiz tarafından gerçekleştirilirken, gelecek 10 yılın yol planını çiziyoruz. Doğru ve etkin bir tanıtımla, dünyada 400 milyar dolarlık değere ulaşan uluslararası gayrimenkul yatırım pazarında Türkiye’nin ilk 5 pazar arasına girmesini hedefliyoruz” 

İstanbul da mülk edinmek isteyen yabancıya 6 dilde rehber!

Toplantıda önemli açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, çok kıymetli değer ve bilgilerin yer aldığı rehberin sadece yabancılara değil yerlilere de yol göstereceğini dile getirdi.

Mücahit Demirtaş, Mütekabiliyet Yasası sonrası 184 ülke vatandaşının Türkiye'den taşınmaz aldığını kaydederek, yapılan hukuki düzenlemelerle yabancı yatırımcıların Türkiye'ye yönelmesinin ve önemli bir döviz girdisinin sağlandığını söyledi.

Türkiye'yi yakından tanıyan ve ülkede temasları olanlar haricinde yabancıların gayrimenkul edinimi için bazı alanlarda grilik yaşanabildiğini belirten Demirtaş, "Rehber fluluğu ortadan kaldıracak ve herkes için açık ve şeffaf bir yol haritası ortaya koyacak." şeklinde konuştu.

Demirtaş, "Mütekabiliyet Yasası yürürlüğe girmeden önce toplam 54 bin 627 kişi ülkemizden taşınmaz edinmişken, o tarihten itibaren 234 bin 7 kişi taşınmaz edinmiştir. Karşılıklılık ilkesinin kaldırılmasının ardından yabancı yatırımcıların ülkemizden gayrimenkul talepleri artmış, her kıta ve her ülkeden birçok yabancının ülkemize yatırım kararı almıştır." dedi.

Vatandaşlık hakkı imkanı verilmesi gibi yapılan teşvik ve düzenlemelerle birlikte yabancıların ilgisinin artarak sürdüğünü belirten Demirtaş, salgın döneminde dahi gayrimenkul satışlarının yükseliş gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Konut satışlarına yabancı yatırımcı dopingi!


Geri Dön