19 / 04 / 2024

İstanbul'daki 4 ofisten biri boş!

İstanbul'daki 4 ofisten biri boş!

Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, İstanbul genelindeki her 4 ofisten birinin boş olduğunu söyledi...



Cushman & Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'a açıklama yaptı. 

Tuğra Gönden, 2017 sonu itibarıyla İstanbul'daki toplam nitelikli ofis arzının 5,79 milyon metrekareye ulaştığını söyledi. Gönden ayrıca inşaatı devam eden yaklaşık 2 milyon metrekarelik ofis olduğunu, bunların da arz durumunun bulunduğunu belirtti. 

Nitelikli ofis arzının yaklaşık yüzde 65'i Avrupa Yakası'nda bulunuyor. Gönden Şişli ve Sarıyer'de yer alan ve merkezi iş alanını oluşturan Levent ve Maslak ofis bölgelerinin 771 bin metrekare ve 838 bin metrekare ile başı çektiği bilgisini verdi. Bakırköy, Bahçelievler ve Bağcılar ilçelerinde yer alan havalimanı bölgesinde 670 bin metrekarelik ofis bulunuyor.

Gönden,  Anadolu Yakası'nda ise Ümraniye'nin 714 bin metrekarelik ofis arzı ile başı çektiğini, onu 287 bin metrekare ile Ataşehir bölgesinin takip ettiğini aktardı.

Toplam nitelikli ofislerin yüzde 24,03'ünün boş olduğunu belirten Gönden, bu orana bakıldığında şehir genelindeki her 4 ofisten birinin boş olduğunu ifade etti. Tuğra Gönden, "Boşluk oranında başı yüzde 50 ile Kozyatağı-Göztepe-İçerenköy bölgesi ve Mecidiyeköy çekiyor. Onu yüzde 33 ile Ataşehir takip ediyor." dedi.

Altunizade'de boş ofis oranı yüzde 5'in altında kaldı. Gönden, bu oranın Ümraniye'de yüzde 14, Maslak'ta 20,7, Levent'te yüzde 23,8 olarak ortalamanın altında gerçekleştiğini belirtti. 

"Fiyatlar 3 yılda yüzde 20-30 düştü"

Hızla artan döviz kurları ve nitelikli ofis arzı ile birlikte ofis kiralarının baskı altına girdiğini belirten Gönden, döviz kuru artış oranı ile paralel olarak kiraların düştüğünü söyledi. Gönden, ofis kiralama fiyatlarının ortalama yüzde 20-30 düştüğünü belirtti. 

Levent metrekare 35 dolar ile ofis kiralarında zirvede yer alıyor. Levent'i metrekaresi 28 dolarla Maslak, 25 dolarla Ataşehir, 22 dolarla Esentepe-Gayrettepe, 20 dolarla Ümraniye takip ediyor. 

Ancak dünya metropollerine bakıldığında İstanbul fiyatları yüksek değil. Gönden ofislerin aylık metrekare kirasının Londra'da 98 sterlin, Paris'te 68 avro, Moskova'da 58 dolar, Milano'da 45 avro,  Frankfurt'ta 42 avro, Madrid'de 32,75 avro, Varşova'da 23 avro, Lizbon'da 20 avro, olduğunu sötledi. 


Geri Dön