24 / 04 / 2024

İstanbul’daki 90 bin izinsiz emlakçı köpük oluşturuyor!

İstanbul’daki 90 bin izinsiz emlakçı köpük oluşturuyor!

İstanbul’daki 90 bin izinsiz emlakçı piyasada köpük oluşturuyor. Aynı apartmanda ikiz dairelerin fiyat farkı 400 bin TL’ye kadar çıktı..



İnşaat firmaları çeşitli kampanyalar yaparak sektörü ayaklandırmaya çalışırken, sayısı 100 bini aşan emlakçılar ise yüzde 6 komisyon için fiyatları şişirerek sektöre zarar veriyor. Star Gazetesi'nden Erdinç Akkoyunlu'nun haberine göre,  İstanbul’daki sıfır ve ikinci el satılık ev ilanlarının bir çoğunda aynı metrekare, aynı özelliklere sahip iki daire arasındaki fiyat farkı 400 bin TL’ye yani yeni bir daire fiyatına ulaştı. 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa knuyla ilgili şunları söyledi; "100 bin emlakçıdan sadece 10 -15 bini odaya kayıtlı. Resmi emlakçı vergisini veriyor. Doğru fiyatlama yapma ehliyetine sahip" Aşa, 90 bini aşan emlakçının mülkünün değerinden daha fazla kazanmak isteyen ev sahipleriyle birlik olup satılmayan yüksek fiyatlı ev köpüğüne sebep olduğunu söyledi. 

365 bin TL fark var

İnternette yayın yapan emlak ilan sitelerinde durum çok açık görünüyor. Başakşehir’de bir rezidansta 4+1 200 metrekare bir dairenin fiyatı 485 bin TL iken, aynı emlakçının aynı rezidansta yine 4+1 olan 200 metrekare diğer dairenin ilan fiyatı ise 850 bin TL.

Ucuz olan daire de şüpheli

Çok ucuz olan dairenin de şüpheli olduğunu ifade eden Nizamettin Aşa, "Bir semtin fiyatı bellidir. Birbirinin aynı iki daireden biri aşırı ucuza satılıyorsa, vatandaşlar burada şüphelenmeliler. İşin ehliyeti olan emlakçıya sormalılar. Maalesef kimi ilanlarla vatandaştan ‘Bu ev hemen satılıyor’ diyerek peşinat alınıyor ve o çantacı olan kişiler bu parayı  geri ödemiyor" dedi. 

Yasa çıklmalı

Maliye’de kaydı olan 10-15 bin emlakçı olduğunu ifade eden Aşa, "Evin gerçek fiyatını emlakçı değerlendirir ama ev sahibi ‘Fiyat bu’ deyince o fiyata evi satacak emlakçıya iş veriliyor. Yüzde 3 komisyon vermemek için bu emlakçılara evin değerinden fazla para kaptıranlardan tutun da, simit kafede buluşup kimliğini de vererek 1 milyon TL’sini kaptıran sayısız mağdur her hafta bize şikayete geliyor. Bir an önce emlak yasasının çıkıp, piyasada balon oluşturan bu sistemin durdurulmasını istiyoruz" açıklamasında bulundu. 


Geri Dön