25 / 04 / 2024

Beykoz’daki 111 bin metrekare ormanlık alan imara açılıyor mu?

Beykoz’daki 111 bin metrekare ormanlık alan imara açılıyor mu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Beykoz’da 111 bin metrekarelik ormanlık alanını imara açıyor. Beykoz Çevre Dayanışması, "İstanbul’da kalan son ormanlar buralar" dedi. 



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Beykoz’da yer alan 111 bin metrekarelik tarım alanını "Ticaret alanı" ilan ederek imara açtı. Evrensel'den Kadir Güney'in haberine göre; bin 443 ağacın olduğu alanın yüzde 55'i ticaret alanı, kalan yüzde 45'i ise eğitim, ibadet, park ve yol olarak kullanılacak şekilde planlandı. Alanın 7 bin metrekaresi ilkokul, 3 bin metrekaresi cami, 18 bin 645 metrekaresi park, 3 bin metrekaresi pasif yeşil alan, 17 bin 814 metrekaresi ise yol yapılması için ayrıldı. Ticaret alanına en çok 2 katlı, iş merkezleri, yönetim binaları, finans kurumları, eğlenceye yönelik birimlern yapılması amaçlanıyor. 

İmara açma durumuna itiraz süresi 8 Şubat’ta sona ermişti. Beykoz Çevre Dayanışması süre bitmeden topladığı itiraz dilekçelerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yolladı.  
 
İtiraza verilecek cevabı bekleyen Beykoz Çevre Dayanışması gönüllüleri, projenin iptalini talep etti. 

BÜYÜK BİR DEĞER

İmara açılmak istenen alanın kuzey ormanlarının bir parçası olduğuu belirten Beykoz Çevre Dayanışması gönüllüsü Ayşenur Sunar, kuzey ormanlarının Anadolu’ya açılan yeşil bir koridor olduğunu dile getirdi. Sunar, yapılacak projeyle Türkiye’nin büyük bir değerinin kaybolacağını söyledi. İmara açılan bölgenin daha önce yapılmak istenen ve henüz tamamlanmamış 553 villa projesinin ortasında kaldığını dile getiren Sunar, 2018’de yapılmak istenen villa projesinin geniş bir tepki aldığı sebebiyle yapılamadığını ifade etti. 
 
İmara açılmak istenen alanının ticaret alanları olacağını kaydeden Sunar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın ortak kararıyla bu alan için “kamu yararı” kararının alındığını söyledi.  Sunar, “İmara açılmak istenen yer 21 farklı canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Bu alana sadece ağaçlık olarak bakmamak gerekir. İçinde yaşayan canlılar ve diğer ormanlarla ilişkisine de bakmak gerekir. İstanbul’da kalan son ormanlar buralar ve bunlar birbirini besliyor. Etrafları ise çoktan betonlaşmış durumda” diye konuştu. 

Beykoz’daki 111 bin metrekare ormanlık alan imara açılıyor mu?

KONUMU NEDENİYLE SEÇİLİYOR

Bölgenin konumundan kaynaklı imara açılmak istendiğini vurgulayan Sunar, “Beykoz konumu itibariyle 2’nci ve 3’üncü köprü arasında kalıyor. Bundan dolayı sözde yapıcı yatırımların da odak noktası oluyor. Yeni mega projelerin üssü olarak seçilmiş” dedi. Bakanlığın "kamu yararı" açıklamasını hatırlatan Sunar, projede kamu yararından söz edilecek bir veri bulamadıklarını dile getirdi. 

İmara açılacak olan 267 numaralı parselin önceki dönem CHP’li İBB Meclis üyeleri Nesip Mustafa Merter ve Mehmet Berke Merter’e ait olduğuna vurgu yapan Sunar, “Bu alanın karşısında yer alan Nun Okulları AKP tarafından onaylanmış bir proje. Bizim itiraz ettiğimiz alan ise CHP’lilere ait bir yer. Burada gözlemlediğimiz ise doğa talanında bir işbirliği olduğudur. İki parti de aynı tavrı sergiliyor. Bir yerler nasıl ranta açılır bunun peşindeler” açıklamasında bulundu.

Yaşanan sorunun sadece Beykoz’la ilgili olmadığını da belirten Sunar, şunları kaydetti:

"İstanbul yıllardır ormansızlaştırılması ve betonlaşmasıyla ün yaptı."

ALAN KORUNMALI

Beykoz Çevre Dayanışması gönüllüsü Ataberk Gümüş ise imar planı sonrasında bir araya geldiklerini dile getirdi. Bu süreçte insanların projeden habersiz olduğunu ve amaçlarının başında konuyu insanlara duyurmak olduğunu dile getiren Gümüş, bu kapsamda imza kampanyası da başlattıklarını belirterek, “Burası İstanbul’un son kalan ormanlarından. O yüzden korumamız gerekiyor” dedi.

Kuzey Ormanları Savunması'ndan Beykoz'daki ormanlık alanın imara açılmasına tepki!


Geri Dön