24 / 04 / 2024

İzmir'de yanan ormanlık alan imara açılmayacak! 

İzmir'de yanan ormanlık alan imara açılmayacak! 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Tunç Soyer, İzmir'de yanan ormanlık alanın imara açılmayacağını söyledi. Ormanİzmir adlı toplantıdaya katılanlar ile kentin geleceği ile ilgili yol haritası çıkarıldı. 



İzmir'de 18 Ağustos'ta başlayan ve Karabağlar, Seferihisar ve Menderes'de 5 bin hektarlık orman yanmıştı. Yanan orman için Halk Meclisi toplandı.  İzmir  Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Tunç Soyer'in “Gel, Gör, Koru” çağrısı ile Efemçukuru Mevkii'nde gerçekleşen “Ormanİzmir” buluşmasında hem yanan bölgede yaraların sarılması, hem de ormanların korunması adına planlar yapıldı. Ormanİzmir Buluşmasına, İzmir Barosu, muhtarlar, sivil toplum kuruluşları, akademisyenler, uzmanlar, üreticiler ve 7'den 70'e binlerce İzmirli katıldı. 

Sözcü Gazetesi'nden Özlem Gürses'in haberine göre, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Umutları yeşerttik burada, olağanüstü bir gönül buluşması yaşadık. Bu uzun süreli bir yolculuk, İzmir Avrupa'nın yeşil başkenti olacak ve tüm Türkiye'ye ilham verecek” dedi. Soyer, bölgeye çivi dahi çakılmaması için ne gerekiyorsa yapacaklarını  vurguladı: “Bunu düşünenler karşılarında çelik zırh gibi İzmir halkını bulur. Bir ağaç dikelim, vicdanımız rahatlasın diye gelmedik buraya… Kalıcı çözüm peşindeyiz” ifadelerini kullandı. 

Tunç Soyer sözlerine şu ifadelerle devam etti: 

"Orman alanları anayasal olarak imara açılamaz, ama Türkiye burası, her şey mümkün! Fakat bu kez çetin cevize çattılar, İzmir burası, çelik zırh olur, açtırmayız. Başlattığımız seferberlik bir heves değil. 9 Eylül'deki konser etkinliğimizde de büyük bir bağış kampanyasını da başlatmış olacağız.

Kentin geleceğiyle ilgilendiğini belirten Soyer, "Köylerimize birer yangın istasyonu kuracağız. Çocuklarımızı yangın yerine getirip görmelerini sağlayacak, yangından etkilenen bir alanı açık hava müzesi haline getireceğiz. Orman okulu kurup, orman gönüllüğü eğitimi vereceğiz. Yangından tarım arazisi etkilenen 278 üreticimize 9 Eylül günü yapılacak meclis toplantısında karar alarak zararlarını karşılayacağız. Ben kimin yaktığıyla, kimin söndüremediğiyle ilgilenmiyorum. Bu kentin geleceğiyle meşgulüm. Çıkarttığımız dersler var, o dersler ışığında İzmir küllerinden doğacak." dedi. 

Ormanİzmir toplantısından ortaya çıkan yol haritası şöyle: 

1– Oluşturulan fon yangın öncesi eğitim çalışmaları için kullanılsın. Belediyede orman mühendisliğinin geliştirilmesi için bir birim oluşturulsun.
2– Yanan alanlar mutlak koruma bölgesi olsun. Bölgede madencilik meclis kararıyla yasaklansın.
3– Orman alanlarında yağmur suyu havzası kurulsun.
4– Yangına hassas bölgelerde yerel itfaiye birimleri kurulsun.
5– Yanan ağaçlar üzerinde ressamlar resim yapsın, satılarak bağış kampanyasına destek sağlansın.
6– Yanan orman alanında kalan canlıların hızla üremesi için beslenme desteği verilsin.


 


Geri Dön