28 / 03 / 2024

Sarıyer Merkez Mahallesi'ndeki ormanlık alan imara mı açılıyor?

Sarıyer Merkez Mahallesi'ndeki ormanlık alan imara mı açılıyor?

Sanyer Merkez Mahallesi'ndeki ormanlık alanın imara açılması istendi. Çekmeköy Meclis Üyesi Nagihan Ülgen, 1. Derece SİT alanı olan bölgenin, SİT derecesinin değiştirilmesi için Çevre Bakanlığı'na başvurdu.



Füze Üssü olarak kullanılan, arazinin imara açılmasıyla ağaç katliamının yaşandığı, Bülbül Korusu olarak bilinen çamlık alanın da yapılaşmaya kurban, gitmesinin ardından Sarıyer'in yeşiline bir darbe daha geliyor. Sarıyer Merkez Mahallesi şuurları içerisinde yer alan ve 1. Derece Doğal SİT alanı olan ormanlık alanın SİT derecesinin düşürülmesi istendi. Teklifi, Çekmeköy'ün Meclis Üyesi olarak İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde görev yapan şehir plancısı Nahigan Ürgen verdi. Nagihan Ürgen, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başurarak, 1. Derece SİT derecesinin düşürülmesini istedi. Bakanlığa bağlı İstanbul 3 Nolu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu da, söızkonusu teklifi toplantı gündemine aldı. 

Arazi özel mülkiyet Sanyer Merkez Mahallesi sınırlan içinde kalan ve 1. Derece Doğal Sit Alam'nda kalan 158.465 metrekarelik ormanlık alanın bir kısmı koru statüsünde. Özel mülkiyet olan alanın SİT derecesinin düşürülerek imara açılması için, Meclis Üyesi olan Nahihan Ürgen'in neden devreye girdiği ise merak konusu. Şehir plancısı olan Ürgen'in, arazinin sahipleriyle özel bir anlaşma yaptıktan sonra böyle bir teklifi gündeme getirdiği iddia ediliyor. 


Çekmeköy Meclis Üyesi olan Ürgen'in, Sanyer'deki arazinin planlaması ve SİT derecesiyle yalandan, ilgilenmesi ise eleştiri konusu oldu. Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu'nun, Ürgen'in talebini kabul ederek arazinin SİT derecesini düşürmesi halinde bölge imara açılacak. 

Rantı yüksek bölge Sarıyer Merkez Mahallesi'ndeki 683 ada 543-56 nolu parselleri kapsayan ormanlık arazi, Hülya Avşar dahil Arazi, Boğaz manzaralı ve bir bölümü koru. 


sosyetenin birçok ünlü isminin oturduğu Alsit Villalan'nın güney sınırında bulunuyor. Akit Villalan'nda 5 oda bir salon villanın kirası yaklaşık 12 bin 500 dolar civannda. Ormanlık alana yapılacak villa tipi konutların rantının daha yüksek olduğu iddia ediliyor. 1. Derece Doğal SİT alanlan, kamu yaran açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlar olarak tanımlanıyor. Kesin yapı yasağı olan bu alanlarda bitki örtüsü, topografya, silüet etkisini bozabilecek, tahribata yönelik hiçbir eylemde bulunulamıyor. 

Arazinin 2. Derece SİT alanı olması halinde turizm işletme belgeli turistik tesisler yapılabiliyor, 3. Derece SİT alanı olması halinde ise imar planları değiştirilerek arazi üzerine konut yapımına izin verilebiliyor.


İstanbul Gazetesi


Geri Dön