29 / 03 / 2024

Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi'ndeki eski askeri alan imara mı açılıyor!

Zeytinburnu Beştelsiz Mahallesi'ndeki eski askeri alan imara mı açılıyor!

Yaptığı planları İBB dayatan TOKİ'nin son projesi, Zeytinburnu'ndan geçecek "Yer Altı Hafif Metro Hattı"na da darbe vurdu. Çarpık yapılaşma nedeniyle beton yığınına dönüşen Zeytinburnu'na bir darbe de TOKİ'den geldi.



Zeytinburnu'nun göbeğini oluşturan Beştelsiz Mahallesi'ndeki, eski askeri alanın yarısı imara açılıyor. Beton yığınına dönen bölge için park yapılarak, bir vahaya dönüştürülme şansı bulunan arazi yine ranta kurban edildi. 

Beştelsiz Mahallesi'nde bulunan, Olivium AVM'nin batısındaki, 128 bin metrekarelik askeri alanla ilgili olarak TOKİ'nin hazırladığı plan İBB Meclisi'nde görüşüldü. 

Hazırladığı planların İBB tarafından onaylanmasını isteyen TOKİ, arazinin yarısını konut, ticaret, itfaiye alanı, turizm alanı, dini tesis alanı ve küçük bir bölümünü de kültürel tesis alanı olarak planladı. Geri kalan yaklaşık 57 bin metrekarelik kısmını da yeşil alan ve park olarak ayrıldı. 

Milli Savunma Bakanlığı'ndan  TOKİ  ye geçen arazi için getirilen yeni revizyon nazım imar planı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2007 yılında hazırlanan "Yer Altı Hafif Metro Hattı"na da darbe vurdu. Yenikapı'dan başlayıp Sefaköy'e kadar uzayacak olan söz konusu metro hattı için bölgede istasyon yapılması planlanmıştı. 

Konuyla ilgili olarak İBB Şehir Planlama Müdürlüğü'nün Belediye Meclisi'ne bildirdiği görüşünde özetle şöyle denildi: "Plan değişikliği ile planlama alanı kısmen 'Yer Altı Hafif Metro Hattı' güzergahında ve 'Yer Altı Hafif Metro İstasyonu" lejantında kalmakta olup, söz konusu güzergah ve istasyon alanının teklif plandan etkilendiği görülmüştür." TOKİ'nin planı sadece metroyu değil, İBB'nin bölge için belirlediği bina yüksekliklerini de bozuyor. İBB 2012'de, Beştelsiz Mahallesi'ndeki bina yüksekliklerini beş kat olarak belirlemişti (15.50 metre). Ancak TOKİ'nin planlarında bina yüksekliği 11 kat (35.50 metre) olarak belirlendi. Bu durum, bölgeye planlanandan daha çok nüfusun yığılmasını sağlayacağı gibi emsal de teşkil edecek. 

"5 metresi dahi imara açılmasın" CHP'li İBB Meclis üyesi mimar Esin Hacıalioğlu tepkisini şu şekilde dile getirdi: "TOKİ'nin burasını Zeytinburnu Belediyesi'ne ücretsiz vermesi, komple yeşil alan yapılması gerek. Niye bir kısmı imara açılıyor? Beş metrekare de olsa burası imara açılmasın. 'Araziyi yeşil alana aldık, azıcık da konut yapacağız' bir yalan. Bir kere de sırf yeşil alan olsun. Protokolün içeriğini bilmiyoruz. 

Zeytinburnu'nda nefes alacak yer yok. 

Yeşil alana da ihtiyacımız var." TOKİ'nin planı, CliP'nin itirazına karşın, AKP'lilerin oylarıyla, oy çokluğu ile kabul edildi. 



Yurt Gazetesi


Geri Dön