27 / 04 / 2024

İstanbul'daki metro hatlarının inşaatı borçlanma tekliflerine onay verilmedi!

İstanbul'daki metro hatlarının inşaatı borçlanma tekliflerine onay verilmedi!

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin inşaatı durdurulan metro hatlarının inşaatı için hazırladı dış borçlanma teklifi komisyonda gündeme alınmadı. 



Yenikapı'daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi'nde Temmuz ayını oturumlarının sonuncusunu gerçekleştiren İBB Meclisi'nde, yönetim tarafından hazırlanan metro hatları için dış borçlanma tekliflerinin AKP-MHP grubunun çoğunlukta yer aldığı komisyonlardan çıkarılıp değerlendirilmemesi tartışmalara neden oldu.  Gündemdeki 112 maddeye onay verilmeden önce söz alan CHP'li Meclis Üyesi Cemal Sataloğlu, metro inşaatları ve araç alımına yönelik borçlanma tekliflerinin komisyonda bekletildiğini belirterek tepki gösterdi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nun AKP'li Başkanı Selim Bilmen, komisyonda 8 borçlanma dosyası bulunduğunu 3'ünün şubat ayında, 5'inin de önceki pazartesi günü ulaştığını dile getirdi. Şubat ayında gelen tekliflerde teknik yönden eksiklerin bulunduğunu, ilgili müdürlüklere yazı yazıldığını ve eksikliklerin yeni giderildiğini fakat son gelen yazıda da eksiklikler bulunduğunu söyleyen Bilmen, “Teknik görüş oluşturabilmemiz için eksik bilgilerin tamamlanması gerek. Komisyonda 16.5 milyarlık borçlanma talebi bekliyor. 2019 ve 2020 yıllarında 12.5 milyarlık borçlanma talebi geçirdik komisyondan. Borçlanmaya karşı bir tavır içinde değiliz” dedi. 

İstanbul daki metro hatlarının inşaatı borçlanma tekliflerine onay verilmedi!

"Bürokratik tıkanıklar yaratmayın"

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı hali hazırda İstanbul'da 10 metroda inşaatın devam ettiğini komisyonda da 8 borçlanma için talepte bulunduklarını söyleyerek “Önceki yönetimden devraldığımız metroları, üzerine koyarak bitirmeye çalışıyoruz. Ulaşım İstanbul'da büyük sorun ve çözümü de raylı sistem. Burada siyasi bir tavır var. Bir telefonla bile daire başkanlığından, müdürlükten bilgi istenebiliyor. Bankalar kredi vermek için İBB'nin kapısında yatmıyor. Bu zaman alan bir iş. Dış kredi olduğundan onay için Cumhurbaşkanlığı'na gidiyor. Hala aralık ayından beri 300 otobüs alımı için onay bekliyoruz. Hızlı hareket etmeye ihtiyacımız var. ‘Yazı yazdık, cevap bekliyoruz' deyip bürokratik tıkanıklık yaratmayın. İstanbullular bu konuda ortak hareket etmemizi bekliyor. İstanbulluların sorunlarına çözüm olacak adımlar atmalıyız” diye konuştu.

İstanbul'daki 4 metro hattı inşaatı için dış borçlanma teklifi!


 


Geri Dön