25 / 04 / 2024

İstanbul`un geleceği ne olacak?

İstanbul`un geleceği ne olacak?

İlçe ilçe İstanbul'un geleceği ne olacak? Hangi ilçe? Nasıl bir şekil alacak?



Avcılar: İlçeden sanayi tesisleri kaldırılacak. Sanayi tesisleri yerine ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. 27 kilometre uzunluğundaki Bakırköy-Beylikdüzü hafif raylı taşıma hattının güzergâhında kalan ilçe, ikinci derece merkez olacak. Jeolojik açıdan sorunlu olan sahil şeridinde konutlar yıkılarak yenileri inşa edilecek. Ayrıca kıyı şeridinde turizm geliştirilecek. Tahtakale Bölgesi nitelikle konut inşaasına ayrılacak.

Bağcılar: İlçede çok ciddi kentsel dönüşüm uygulaması yapılacak. Neredeyse ilçenin tamamı yıkılarak yeniden inşa edilecek. Kazlıçeşme-İkitelli hattıyla metroya bağlanacak. Ayrıca Halkalı hattı da oluşturulacak. İlçenin sınırları içerisinde E-5-TEM bağlantı yolu açılacak. Alibeyköy, Gaziosmanpaşa ve Tekstilkent üezirinden inşa edilecek metro, Bağcılar'a ulaşacak.

Bakırköy: Ayamama Deresi boyunca yeşil band oluşturulacak. Bu band sahil kesiminde de devam edecek. 1. derecede merkez olma özelliği korunacak. Deniz araçları seferleri artırılacak. Yenikapı ile metro bağlantısı yapılacak. Ataköy, turizm bölgesine dönüşecek. Kruvaziyer limanı inşa edilecek. Planlı ilçe zemin ve inşaat kalitesi açısından deprem riski taşıyor. Bu sorun çözülecek. Florya'ya yat limanı inşa edilecek.

Bahçelievler: E-5 üzerindeki eski sanayi tesislerinin bulunduğu arsalara az katlı ofis ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Yapılaşmanın yüksek olduğu ilçede kentsel dönüşüm uygulanacak. İlçe metro ile Bakırköy'e, bir başka hat ile Yeşilköy'e bağlanacak. Yenibosna'daki sanayi tesisleri boşaltılacak. Yerine hizmet sektörüne yönelik yapılaşmaya izin verilecek.

Bayrampaşa: Sanayi tesislerinin tamamı boşaltılacak. Yerine ofisler ve alışveriş merkezleri inşa edilecek. Seyrantepe ile Kazlıçeşme arasında inşa edilecek metro hattı ilçeden geçecek. İlçenin neredeyse tamamı yıkılarak yeniden inşa edilecek.

Beşiktaş: Aşırı nüfus baskısı altındaki ilçe metro ile Zincirlikuyu'ya bağlanacak. Ayrıca metro bağlantısı darphane üzerinden Kağıthane'ye ulaştırılacak. Beşiktaş-Şişli-Metris metro hattı oluşturulacak. Böylece trafiğin rahatlaması sağlanacak. İlçede kültür etkinliklerine yönelik altyapı hazırlanacak.

Beykoz: Metro ile Üsküdar'a bağlanacak. Mahmut Şevket Paşa, Ali Bahadır, Öğümce, Paşamandra, Bozhane, Göllü, Kılıçlı, İshaklı, Cumhuriyet ve Polonezköy doğa turizmi ve ekolojik tarımın geliştirileceği köyler olacak. İlçe sınırlarındaki doğal SİT alanları yapılaşma tehlikesi ile karşı karşıya. İlçede cam sanat müzesi kurulacak. Hidiv Kasrı, Mihrabad, Beykoz Korusu ve Beykoz Çayırı İstanbul geneline hitap edecek mesire yeri haline dönüştürülecek. Kavacık'ta yeni ofis inşaatlarına izin verilmeyecek.

Beyoğlu: JICA raporuna göre yüksek deprem riski altındaki ilçelerden. Binaların sağlıklı hale getirilmesi gerekiyor. Halıcıoğlu, Sütlüce, Okmeydanı ve Namazgâh özel müdahale gerektiren koruma alanlarından. Ayrıca ilçenin Haliç kıyısındaki Aynalıkavak ve Taşkızak tersanelerinde kültür tesisleri oluşturulacak. İstiklal Caddesi ve Tarlabaşı'nda sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentsel dönüşüm projeleri artırılacak. Beyoğlu ve Taksim'e ulaşım kolaylaştırılacak. İnşası devam eden Taksim-Yenikapı hattı Kazlıçeşme'ye kadar uzatılacak. Karaköy, Perşembe Pazarı ve Tersaneler bölgesi yeniden canlandırılacak.

Büyükçekmece: Kıraç ile birlikte ilçedeki sanayi tesislerinin mevcut üretim tesislerinin niteliği arttırılacak. Göl ve Sazlıdere Havzası'ndaki sanayi tesisleri zamanla tasfiye edilecek. İlçenin sahil şeridi turizm ve rekreasyon amaçlı düzenlenecek. İlçenin Beylikdüzü ve Gürpınar gibi yerleşim merkezlerinde zemin akması ve kaymalarına neden olan aktif ve potansiyel heyelan alanları bulunuyor. Göl ile Terkos arasındaki alanda doğal ve yaban hayatı korunacak. Beş adet yeni kent ormanı planlanacak. Göl havzasının orta ve uzun koruma kuşakları İSKİ Yönetmeliği çerçevesinde yerleşime açılacak. Mevcut sanayi tesisleri daha sağlıklı hale getirilecek. Küçükçekmece Gölü ile Büyükçekmece Gölü arasındaki alan lojistik depolarına ayrılacak. Mimarsinan'daki sanayi tesislerinin bir kısmı turizm tesisine dönüştürülecek.

Çatalca: Nüfus artışının içme suyu kaynaklarını kirletmesine izin verilmeyecek. İlçedeki 600 bin metrekare alanda faaliyet gösteren sanayi tesisleri 10 yıl içinde boşaltılacak. 54 milyon 200 bin metrekare alanlı tarım arazileri korunacak. Mutlak ve kısa mesafeli koruma alanlarındaki araziler beş yıl içinde kamulaştırılacak.


Geri Dön