19 / 04 / 2024

İstanbul'un kuzey ormanlarındaki yapılaşma sorunu mecliste!

İstanbul'un kuzey ormanlarındaki yapılaşma sorunu mecliste!

İstanbul'un kuzey ormanlarındaki doğal alanlara, yapılaşmaya ve izinsiz hafriyat dökümünün denetlenmesi TBMM gündemine taşındı. CHP'li Yedekci konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..



İstanbul un kuzey ormanlarındaki yapılaşma sorunu mecliste!


CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, İstanbul'un kuzey ormanlarındaki doğal alanlara, yapılaşmaya ve izinsiz hafriyat dökümünün denetlenmesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yedekci sorularını Başbakan Yıldırım'a iletti.


"Kuzey Ormanları 250 milyon ağacı, sayısız canlı türüyle İstanbul’un eşsiz ormanlarından biridir. Şehir bu ormanlar sayesinde nefes alabilmektedir." şeklinde açıklamalarda bulunan Yedekci "Bugün itibariyle Kuzey Ormanlarına otobanlar, havalimanı ve tren hattı geçirmeyi isteyerek yok edilmek istenmektedir. İstanbul’un Kuzey Ormanlarından kalan doğal alanın korunması gerekmektedir." diyerek bu bağlamda 10 soru sordu.


Yedekci'nin soruları

1. Amacınız İstanbul’un kuzeyini tümden yapılaşmaya açmak mıdır?


2. Kuzey Ormanlarına havaalanı, otobanlar yapmadan önce ormanlık alan kaç hektardı? Şimdi kaç hektar kalmıştır?


3. Belgrad Ormanı hangi türde kaç adet kuş ve memeli hayvan türüne ev sahipliği yapmaktadır?


4. Dünyanın önemli kuş göçü yoğunlaşma alanlarından olan Kuzey Ormanları yüz binlerce su kuşuna, yırtıcı ve ötücü kuş türüne göç döneminde ev sahipliği yapmaktadır. Kuşların göç ettiği güzergâhlar hangi bölgelerdir? Bu bölgelerde ki yerleşim birimleri nerelerdir?


5. Kuzey Ormanlarında özelliği olan ve nadir bulunan bitki türleri olduğu bilinmektedir. Bu özel bitki türleri nelerdir? Aralarında bulunan nadir bitki türleri nelerdir?


6. Kuzey Ormanlarının içinden geçecek olan Haliç Kemerburgaz Karadeniz Dekovil hattının akıbeti ne durumdadır? İhaleye çıkılmış mıdır? Kaç kilometrelik bir hat olacaktır?


7. İstanbul Belgrad Ormanının ve orman içindeki su havzalarının alanı kaç hektardır?


8. Orman içinde bulunan tarihi su bentlerinin kaçı sağlam durumdadır? Yıkılan su bendi var mıdır?


9. İstanbul’un kuzeyindeki ormanlar, aynı zamanda kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılamaktadır ve su kaynaklarının kuruduğu söylenmektedir. Su kaynaklarının şu anki durumu nedir ve hangi havzalardan şehre su temin edilmektedir?


10. Belgrad Ormanının, yasadışı şekilde bırakılan moloz ve hafriyatlar nedeniyle çöplüğe dönüştüğü basına yansımıştır. Denetimler neden yapılmamaktadır? Orman alanına moloz ve hafriyat dökülmesinin cezai yaptırımları nedir? Ceza yaptırımlarınız nedir? İstanbul’da kaç tane hafriyat boşaltma alanı vardır? Bu alanlar nerelerdedir? Kimler tarafından işletilmektedir?





Geri Dön