29 / 03 / 2024

İstanbul'un tarihi eserleri depreme karşı güçlendirilecek

İstanbul'un tarihi eserleri depreme karşı güçlendirilecek

Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul'da olası bir depreme karşı güçlendirilecek eserleri belirledi



Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğin istanbul'da muhtemel bir deprem için çalışmaları sürerken, Kültür ve Turizm Bakanlığı da, kentin kültürel mirasını koruma yolunda çeşitli projeler yürütüyor. Bakanlık, Richter ölçeğine göre 6'nm üzerinde olası bir depreme karşı istanbul'da kurtarılacak eserleri belirledi.

Sırayla Güçlendirme

Operasyonun öncelikli yapılacağı ilk üç eser, Aya irini, Topkapı Sarayı'ndaki Mecidiye Köşk ve Arkeoloji Müzesi. Bu üç tarihi mekânla ilgili özel restorasyon projesi planlanıyor, ihale sonucunda, öncelikli olarak bu tarihi binalarda güçlendirme çalışmaları başlayacak. Bu üç tarihi bina dışında öncelikü olarak kurtarılacak yapılar arasında Ayasofya, Topkapı Sarayı ve Harem bölümleri, Galata Mevlevihanesi, Mihrimah Sultan Sıbyan Mektebi ile Yıldız Sarayı kompleksi var.

26 Tarihi mekan belirlendi

Güçlendirme yapılacak tarihi bina ve mekânların sayısı 26 olarak belirlendi. Ancak, bunların önemli bölümünü kompleks yapılar oluşturuyor. Tarihi ve kültürel mekânlarla ilgili ilk çalışma İstanbul Valiliği tarafından yapıldı. Valilik binalarla ilgili tek tek araştırma yaptı ve güçlendirilecek yapıları netleştirdi. Özel bilgisayar sistemiyle bu yerlerin deprem performansı ölçüldü. Dünya Bankası desteğinde yürütülen ISMEP'in (İstanbul Kentinin Sismik Riskinin Azaltılması ve Acil Duruma Hazırlık Projesi) İstanbul'daki kültürel mirasın, depremden sonra işlevselliğini garanti etmesi amaçlıyor.
Habertürk


Geri Dön