24 / 04 / 2024

İşte 100 bin TL'lik konut kredisi için Ocak ayı faiz oranı!

İşte 100 bin TL'lik konut kredisi için Ocak ayı faiz oranı!

Konut kredisi kullanırken merak edilen şey ne kadar faiz ödeneceği konusu oluyor. Faiz oranları her ay güncelleniyor. İşte 100 bin TL'lik konut kredisi için Ocak ayı faiz oranı...



Ev sahibi olmak isteyen kimseler bankaların konut kredilerini kullanarak uzun vadede ve düşük faiz oranları ile ev sahibi olabiliyor. Günümüzde konut sahibi olmak isteyen hemen hemen herkes bankaların konut kredisine başvuruyor. 

 

Bunun için doğru zamanı yakalayan kişiler bankalara müracaat ederek sonucu bekliyor. Kimi konut kredisi başvuruları onaylanırken, kimi başvurular ise onaylanmıyor. 

 

Bankalar belirledikleri bu koşula uygun olmayan kişilere kredi vermiyor. Ayrıca, meskende de aranan koşulların olmaması da krediyi olumsuz etkiliyor. 

 

Kredi tespit edilen faiz oranı ile hesaplanarak geri ödeniyor. Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.

Konut kredisi faiz oranları ne durumda?

Son güncellenen yüksek konut kredisi faizleri konut alıcısını memnun etmiyor. 

Peki 100 bin TL'lik konut kredisi için Ocak ayı faiz oranı ne oldu?

Konut kredisi faiz oranında son bir yıldaki yükseliş, tüketicinin ev alırken kullandığı ortalama 100 bin liralık kredinin toplam maliyetini yüzde 10,2 artırdı.

 

Konut kredisi faiz oranlarının son bir yılda yüzde 0,95'lerden yüzde 1,14'e çıkması, ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin kredi maliyetini yüzde 10,2 artırırken, faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir vatandaş, bir yıl öncesine kıyasla 17 bin 220 lira daha fazla ödeyecek.

 

Bankaların internet sitesinden derlenen bilgilere göre, konut kredisinde faiz oranları, 2017 başında, kısa vadelerde yüzde 0,82'lere düşerken, 60 ay vadede yüzde 0,88'e, 10 yıl vadede ise yüzde 0,95'e indi.

 

10 yıl vadeli konut kredileri, son bir yılda ise 19 baz puan artarak yüzde 1,14'e yükseldi. Bazı bankalarda aylık konut kredisi faiz oranları yine 10 yıl vadede 1,59'a kadar çıkarken, aylık ödeme bin 872 liraya, toplam ödeme de 225 bin liraya ulaştı.

Cumhurbaşkanı Çağrısından Sonra Faiz Oranları Düşmüştü

Başarısız darbe girişimi sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bankalara çağrı yapmıştı. Bu çağrı ile birlikte bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başlamıştı. Ancak 2016 yılının sonu ile 2017 yılının başı itibari ile bankalar kredi faiz oranlarını tekrardan yükseltmeye başladılar.

Konut kredisi faiz oranları son durum 2018 

Konut kredi faizini en düşük Ocak 2018 itibari ile 5 yıllık olarak Albarak Türk ve Türkiye Finans veriyor. Bu iki bankanın 5 yıllık konut kredisi faiz oranı yüzde 1,10. 10 yıllık olarak baktığımızda ise en düşük faizi veren banka yüzde 1,11 ile QNB Finansbank oldu. En yüksek faizi veren banka 5 yıllık ve 10 yıllık olarak da yüzde 1,50 ile HSBC oldu.

 

 İşte 100 bin TL lik konut kredisi için Ocak ayı faiz oranı!

 

Özge ÖZDEMİR ÇOLAK/Emlakkulisi.com 


Geri Dön