19 / 04 / 2024

İşte İzmir'de deprem riski taşıyan bölge!

İşte İzmir'de deprem riski taşıyan bölge!

İzmir’de yaşanan 4 büyüklüğündeki deprem sonrasında açıklamalar yapan Jeoloji Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, “İzmir’de deprem riski taşıyan bölge ise doğu batı yönüne uzanan Narlıdere Çataldağı’nı biçen fay hattındadır. Samos depremi bu fay hattındaki stresi düşürmüştür” diye konuştu.



Türkiye, dün güne İzmir'de sık sık yaşanan depremlerle uyandı. 08:20'de 4.1 büyüklüğünde meydana gelen depremi, 08:46'da 5.1, 08:47'de 4.8, 09:00'da 4.7 depremler izledi. 5.1 büyüklüğündeki deprem İstanbul'da da hissedildi. Yeni Çağ'da yer alan habere göre; İzmir’de yaşanan ve korkutan depremin ardından Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, açıklamalar yaptı. 

Üşümezsoy, İzmir’deki riskli alanları anlattı. Gerçekleşen deprem fırtınası İzmir'de beklenen "Büyük  İzmir  Depremi"ni akıllara getirirken son bir kaç ayda yaşanan bu depremlerin neyin habercisi olduğu sorusunu da birlikte gündeme getirdi. Üşümezsoy, sarsıntıların Midilli’nin doğusuna doğru uzanan fayda yaşansaydı İzmir’de depremin çok daha fazla hissedileceğini belirtti.

İşte Üşümezsoy'un o açıklamaları...

“YANALTIMLI FAYLA SINIRLANAN BİR KONUMDADIR”

Bu sabah Midilli güneyinde olan 5,1 ve 4,1 arasında meydana gelen depremler daha önce 2016 yılında Midilli’nin hemen güneyinde olan 6,2’lik depremin olduğu fayın kenarındaki yani batısındaki Midilli’yi ikiye bölen fayla oradan da Sakız Adası’na doğru uzanan yanaltımlı fayla sınırlanan bir konumdadır.Bir konum 2016’daki 6,2’lik depremde güney doğu gidişli Midilli’nin güney kesimindeki hatta normal bir fay kırılmıştı. Buna karşılık olarak batı kenarında Midilli’nin ortasından Sakız Adası’na doğru giden yanaltımlı bir fay kırılmıştı. 

Bu deprem yanaltımlı fayın yani Midilli’nin ortasından güney batıya doğru uzanan depremlerde fayın batısındaki kesim, kuzeye doğru giderken; fayın doğusundaki kesim, güneye doğru alanda oluşan depremsellik Karaburun’un doğu kenarından kuzeye doğru uzanan kolda söz konusudur. Ama bu deprem daha çok Midilli’nin ortasından Sakız’da doğru uzandığı için İzmir’e yeteri kadar yığılmamıştır.

İşte İzmir de deprem riski taşıyan bölge!

ORADA OLSAYDI İZMİR’DE ÇOK DAHA FAZLA HİSSEDİLECEKTİ

Bu Karaburun içinden Midilli’nin doğusuna doğru uzanan fayda olsaydı Yeni Foça ve Karaburun’da ve İzmir’de çok daha fazla hissedilecekti.Bu fayın yanaltımlı bir depremde ve kısa fayda olması 6.0 büyüklüğünden daha fazla deprem yaratma potansiyeline sahip değil. Burada riskli olan bölge ise, fayın Midilli’nin güney kenarına doğru uzanan kesimde olan hattır. Orada bir aktiflik görmüyoruz.

Bölgedeki asıl aktiflik Sakız Adası’nın kuzey kenarından Midilli’nin tam ortasında bir körfez oluşturan hatta doğru giden bir alandır. O bölgeye çapraz gelen ise Midilli’nin tam güney kıyısında güney doğuya doğru uzanan ikinci bir koldur. Bunların ikinci kol yani normal olan fay daha önce kırılmış olduğu için bu kesim depremin etkisiyle transfer fayı dediğimiz faylarda oluşan bir depremselliktir. 

İşte İzmir de deprem riski taşıyan bölge!

“İZMİR’DE DEPREM RİSKİ TAŞIYAN BÖLGE…”

İzmir’de deprem riski taşıyan bölge ise doğu batı yönüne uzanan Narlıdere Çataldağı’nı biçen fay hattındaki risktir. Ama Samos depremi bu fay hattındaki stresi düşürmüştür. 

İşte İzmir de deprem riski taşıyan bölge!

O ilde 6.9 ile 7.2 büyüklüğü arasında deprem bekleniyor!

Sonraki deprem İzmir’de enkaz bırakır!


Geri Dön