25 / 04 / 2024

İşte kur korumalı TL vadeli mevduat ile ilgili merak edilenler!

İşte kur korumalı TL vadeli mevduat ile ilgili merak edilenler!

Türkiye'de hayata geçirilen yeni ekonomi modelinde, para ve maliye politikalarının eşgüdümüyle bütün araçların etkin kullanımı amaçlanırken, duyurulan "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürününde tüm ayrıntılar da belirlendi. İşte Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ile ilgili merak edilen detaylar...



Türkiye'de hayata geçirilen yeni ekonomi modelinde, para ve maliye politikalarının eşgüdümüyle bütün araçların etkin kullanımı amaçlanırken, duyurulan "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" ürününde tüm ayrıntılar da belirlendi.

Anadolu Ajansı'ndan Murat Binici ve Merve Özlem Çakır'ın haberine göre; Türkiye, yeni ekonomi modeliyle düşük faiz ortamında yatırımlara destek olunmasına, büyümenin ve istihdamın sürdürülebilir hale getirilmesine, rekabetçi kur avantajıyla ihracatın artırılmasına, ithalatın düşürülmesini bu şekilde de cari açığın cari fazla haline getirilerek dış borca bağımlılığın ortadan kaldırılmasına imkan verilmesi planlanıyor. 

Üretim odaklı ihracata öncelik veren Türkiye Ekonomi Modeli uygulanırken, para ve maliye politikalarının eşgüdümüyle bütün araçların etkin şekilde kullanılması planlanıyor. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı'dan sonra gerçekleştirdiği konuşmada, yeni ekonomi modelinde "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat"ın da aralarında bulunduğu yeni destekleri duyurdu. Hazine ve Maliye Bakanlığı da bu yeni ürünün uygulanmasıyla ilgili detayları aktardı.

İşte kur korumalı TL vadeli mevduat ile ilgili merak edilenler!

Söz konusu yeni destekle ilgili en çok merak edilen 10 soru ve cevap şu şekilde:

- Soru 1: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat sisteminden kimler faydalanabilecek?

Cevap: Yurt içine yerleşik gerçek kişiler bu sistemden yararlanabilecek. Tüzel kişiler bu sisteme dahil edilemeyecek.

- Soru 2: Hesaplar hangi vadelerde açılabilecek?

Cevap: Hesaplar 3, 6, 9 ve 12 aylık vadelerde açılabiliyor.

- Soru 3: Vadeden önce hesaptan para çekilebilir mi, çekilirse nema alınabilir mi?

Cevap: Vadeden önce hesaptan para çekilebiliyor fakat destekten yararlanılamıyor. Vadeden önce hesaptan para çekilmesi halinde hesap, vadesiz hesaba dönüşecek, faiz hakkı da sona erecek. Hesabın açıldığı tarihteki TCMB kuru ile hesabın kapatıldığı tarihteki TCMB kurundan düşük olan üzerinden hesap bakiyesinde güncelleme yapılacak.

- Soru 4: Mevduattan herhangi bir kesinti yapılacak?

Cevap: Mevduattan herhangi bir kesinti gerçekleştirilmeyecek, bu üründe stopaj uygulaması da olmayacak.

- Soru 5: Sisteme birden fazla giriş-çıkış yapılabilir mi?

Cevap: Sisteme giriş-çıkış için herhangi bir kısıtlama bulunmuyor.

İşte kur korumalı TL vadeli mevduat ile ilgili merak edilenler!

- Soru 6: Tasarruf sahibinin bu hesaptan kazancı ne olacak?

Cevap: Gerçek kişilerin TL vadeli hesapları üzerinde işleyecek faiz ile hesap açılış ve vade tarihlerindeki kur değişim oranı karşılaştırılacak, yüksek olan oran üzerinden hesaba faiz verilecek. 

- Soru 7: Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat ürününe geçiş için her bankaya başvuru yapılabilir mi?

Cevap: Sisteme dahil olan bütün bankalara başvuruda bulunulabilir. 

- Soru 8: Halihazırda TL mevduatlar da bu sisteme entegre edilebilir mi? Hesabın açılış tarihi göz önünde bulundurulacak mı?

Cevap: Mevcut TL mevduat hesapları da bu sisteme dahil edilebilecek.

- Soru 9: Halihazırda TL mevduatların sisteme dahil edilmesi için gerçek kişilerin başvuru yapması mı gerekecek, yoksa otomatik şekilde geçiş sağlanacak mı?

Cevap: Bireysel bankacılık işlemi olduğu için tasarruf sahibinin bankaya başvuruda bulunması gerekli. 

- Soru 10: Katılım bankaları da bu sisteme dahil edilecek mi?

Cevap: Katılım bankaları da sisteme dahil edilecek, şu anda teknik altyapı için çalışmalar devam ediyor. 

Kur korumalı TL mevduatta ilk kur rakamı belli oldu!

Ayrıntılar belli oldu! İşte Kur korumalı TL mevduatı!

Kur korumalı TL mevduatı 10 soruda tüm detaylarıyla!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön