19 / 04 / 2024

Nureddin Nebati'den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

Nureddin Nebati'den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son zamanlarda sık sık gündeme gelen Kur Korumalı TL mevduatı ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Küçük yatırımcıları korumak üzerine yapıldı." diye konuştu.



Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gündemle ilgili önemli açıklamalar yaptı.  Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati yaptıkları açıklamaların bazen farklı anlamlar çıkarmak amacıyla cımbızlandığını kaydederek, bunları ciddiye almadığını kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada, bazı "cins tip" insanlar olduğunu dile getirerek, "Şimdi bunlar sosyal medyada büyük bir fırsat yakaladı. Adı soyadı yok kim olduğu belli değil, dilediği gibi hakaret ve küfür ediyor. Bir de bunları profesyonel olarak yapanlar var, cımbızlama üzerinden algı operasyonu çekiyorlar." dedi.

Dolardaki yükselişle ilgili de konuşan Nureddin Nebati yükselişin endişe verici olmadığını kaydederek şöyle konuştu:

"Dolar bugün 12,64 lira dediniz, biz 18 liranın üstünden bugüne kadar gelmiş durumdayız. Dönem içinde doların bu radikal düşüşten sonra çok hızlı bir şekilde salınımlarının hemen dengeye gelmesi beklenemez, salınımlar yukarı aşağı oynayarak dengeye gelecek. Mutlu oluyoruz, salınımı görüp takip edebiliyoruz, oyuncuların davranışlarını okuyabiliyoruz. Moralimiz bozulmadı keyfimiz yerinde. Her şey kontrol altında. Bunun da altını çizelim, bize sürekli şunu söylüyorlar, 'Hiçbir şeyi kontrol etmeyin, müdahale etmeyin, uzak durun seyredin.' Bir ülke kamu otoritesi uzak durup izler mi? Serbest piyasa bu değil, belli kurallar çerçevesindeki iletişim ağının sağlandığı ve kurallar çerçevesinde hareket edebilme kabiliyetini ortaya koymaktır. Ama çerçevesinin dışına çıktığında ya da birileri dilediği şekilde bir operasyon yapmaya gayret ettiğinde kamu oraya gider. Biz de serbest piyasa koşulları dışındaki eylemlerin doğru olmadığını söylüyoruz önce izliyoruz, sonra ikaz ediyoruz sonra da gereğini yapıyoruz."

Nureddin Nebati den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada salınımın dengeye gelmesinin çok uzun devam etmeyeceğini kaydederek, ülkemizin makroekonomik göstergeleriyle bağdaşmamış olan  yapay bir fırtına estirildiğini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık 2021 tarihinden açıklamalarından sonra doların 18 TL seviyelerinden 11 TL'ye indiğini kaydetti. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuyla ilgili olarak "(20 Aralık’ta) Hiç kimse bir müdahalede bulunmadı, Merkez Bankası ne dolaylı ne dolaysız yoldan hiçbir şekilde müdahalede bulunmadı. 'Var' diyorlarsa kanıtlasınlar." dedi.

Dolarda yaşanan yükselişle ilgili olarak piyasaya dış saldırı gerçekleştirilecek olan tüm yolları kapattıklarını kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Siyasal aktörlerin, trollerin ve iktidarı sevmemeyi ülkeyi sevmemeye kadar götüren kişilerin köpüğü köpürterek attığı adımlar ile geliştirdiği bir algı operasyonudur." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada, küçük yatırımcıların çarpıldığını dile getirerek, "Kılavuzları doğru değildi, troller, sosyal medya, medya siyasi partilerin temsilcileri AK Parti iktidarına ve Sayın Cumhurbaşkanımıza zarar vermek için köpürttükçe köpürttüler." dedi.

Yaptığı açıklamada, bu kişilerin küçük yatırımcıları döviz almaya teşvik ettiklerini dile getiren Nureddin Nebati, son 3 aylık operasyonun içeriden bir algı operasyonu ve psikolojik bir harp olduğunu kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Harpte de bazıları açısından ölen, yaralanan, sakat kalan insanların bir önemi yoktur. Küçük yatırımcı batmış, zarar görmüş, bütün varlığını kaybetmiş onlar için bir önemi yoktur." dedi.

Nureddin Nebati den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

"Vatandaşlara çağrı: 'Dava açın'"

Yaptığı açıklamada Kur korumalı TL mevduat hesabının küçük yatırımcıları korumak için yapıldığını dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Zarar eden bütün vatandaşlara açık ve net çağrıda bulunuyorum, kim ki Twitter’da, sosyal medyada, basın toplantısında, grup toplantısında size ‘Döviz gidiyor, tedbir alın ve adımlarınızı atın’ diyorsa dava açın. Bunlar sizi yanlış yere yönlendirdiler. Dava açın adalet de var bakalım ne oluyor?" dedi.

Yaptığı açıklamada çarpılan küçük yatırımcıya kayıpları için yapılabilecek bir şey olmadığını kaydeden Nureddin Nebati, "Akşam rahat uyumak istiyorsanız ‘Kur korumalı TL mevduat sistemi’ne geçin." diye konuştu.

"Geri adım atmayacağız"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yaptığı açıklamada faizin artırılmaması gerektiğine inandığını kaydederek, şunları söyledi: "Gittiğim her toplantıda, iş dünyası ile toplantı yaptım. Çok değerli 67 kişi ile toplantı yaptım, Türkiye’nin en önemli markaları oradaydılar. ‘Faiz indirimi olmayacak, modelimiz de bu, altyapılarını da sunuyorum. Buna göre hazırlıklarınızı yapın.’ Kararlılığımızı gördüler, Cumhurbaşkanımız zaten kararlı. Ekonomi yönetimi çok kararlı ve tam bir uyum var. Hem maliye hem para politikalarında hem de kurumlar arası tam bir uyum var. Çok daha önemli bir yerde açık bir mesaj veriyorum. Türkiye Bankalar Birliği yönetimi ile toplantı yapıyorum, diyorum ki, şunu köşeye yazın kırmızı kalemle ‘Faiz artırımı olmayacak, buyurun çözüm önerilerinizi.’ Özel bankalar özellikle çok teşekkür ediyorum, oradaki mesajımızı çok net olarak aldılar. Biz buradan geri adım atmayacağız. Atmama gerekçelerimiz de çok net."

Nureddin Nebati den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

Kur korumalı TL mevduat sistemi'nin faize dayalı bir sistem mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son zamanlarda sık sık gündeme gelen 'Kur korumalı TL mevduat sistemi'nin faize dayalı bir sistem olup olmadığı ile ilgili olarak ise şunları dile getirdi:  "Bu hikaye, Türkiye’de yaşayan inancı olan olmayan, paraya bakışı farklı olan olmayan bu toprakların insanlarına dönük bir çözümdür. Bunu ABD ya da batı ülkelerinde uygulayamazsınız zaten dolarizasyon diye bir şey yok. Türk insanı faize mi yoksa dövize mi önce bakar? Türk insanı önce dövize bakıyor. Biz de Türk insanına diyoruz ki madem ki dövize bakıyorsun gel sana etkilerden arındırılmış bir imkan vereyim. Bu nedir? Paranı faize yatırmak istiyorsan git faize yatır, dövizde korumak istiyorum diyorsan da ABD’de ya da Almanya’da basılmış bir paranın bekçiliğini yapma, sana döviz kuru üzerinden fiyat yapalım, 10 bin doların mı var? Sana 3, 6, 12 ay sonra 10 bin dolarını garanti ediyorum. Çift garanti veriyoruz. Doları 10 liradan aldın 9 liraya düştüyse aldığın parayı da 10 bin dolarını yeniden alıyorsun bir de faize yatırdığın ya da katılım bankalarında kar payına yatırdığın parayla da fazlasını cebine koyuyorsun. ‘Ben sana 10 bin dolarımı veriyorum, 3 ay sonra 10 bin dolarımı ver’ diyor. Bunun üstüne faizini de istiyorsan al istemiyorsan alma."

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada, yeni yıla girerken çok düşük bir cari açıkla girileceğini kaydederek,, "Bütçe açığı sınırların altında, dünya ile karşılaştırmasında en önemli büyümeyi gerçekleştiren bir ülke, ihracat devam ediyor, pazartesi günü bir rekor daha açıklanacak, sanayi üretimi kapasitesi büyüyor, turizm gelirlerinde bir patlama meydana geliyor. Türkiye 2022 yılında cari fazlaya doğru koşuyor." dedi.

20 Aralık 2021 gecesine ilişkin tereddüdü olup olmadığı ile ilgili gelen soru üzerine Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati şunları dile getirdi: "Cumhurbaşkanıma olan inancım sınırsız. Sayın Cumhurbaşkanımızın gelip kürsüye çıkışından hissediyorsunuz olacakları, bir şeyler oluyor. Sözü bitiyor anında telefonlara takır takır döviz fiyatlarının düşüşü gelmeye başladı." 

Nureddin Nebati den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

"Uygulama küçük yatırımcıları korumak üzerine yapıldı"

Yaptığı açıklamada, kurda, Merkez Bankasının tedbir almasıyla çözülecek noktayı aştığı anda devreye girdiklerini dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, kur korumalı TL mevduat uygulamasıyla Türk Lirası'nın dolara endekslendiği iddialarına da tepki vererek şunları söyledi: "Söylenen şeylerin yenilir yutulur karşılığı yok. Fiilen bir insan, parasını korumak kollamak için dolar alıyor. Biz de diyoruz ki 'Ben senin korumanı sağlayacağım'. Bunun dövize endekslemeyle ne alakası var? Yastık altında dünya kadar altın var, dolar var, ben bunu nasıl ekonomiye kazandıracağım?" 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati,  20 Aralık 2021 gecesi bazı kesimlere haber verildiğini öne sürenlere de tepki göstererek şunları söyledi: "O akşam tedbirler açıklandı. Millet, bireyler, binlerce insan gitti hesabındaki doları internet üzerinden bozdu. Bunun dışında izah edilecek tarafı yok. Asıl bizim için en önemli kısım bu, modeldeki temel unsur bireylerdir. Sistem bireylere yönelik. Sistem bireylere yönelikse kime haber verdim ben? Mesajlaşma sistemi kurup on binlerce kişiye 'Döviz düşecek, hadi gidip alın' mı dedim? Bu nasıl bir şey, böyle bir şey olabilir mi? Kime haber vereceğim, nasıl haber vereceğim? Öyle bir şey yok. Buradaki temel dürtü bireylerin inanarak gitmesi." 

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kur korumalı mevduat hesaplarının hedefinin küçük yatırımcılar olduğunu ve uygulamanın küçük yatırımcıları korumak üzerine gerçekleştirildiğini kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: "Büyükler, yani finansal okur yazarlığı olanlar bu işin köpük olduğunu biliyor. Büyükler zaten gidişatı görüyordu, köpük olduğunu görüyordu, sert düşüş olacağını onlar gördüler. Küçük yatırımcı nereden bilecek?" 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dövizin tekrar yükseleceğini öne sürenleri  takip ettiklerini ve Sermaye Piyasası Kurulunun da suç duyurusunda bulunduğunu dile getirerek  "Böyle şey olur mu? Bunlar bilerek yönlendiriyor, 'Şu kadar olacak.' diyor, 'Onu şöyle yap.' diyor. Suç olan tarafı, manipüle ediyorlar, bir tarafa sevk ediyorlar." şeklinde konuştu. Nureddin Nebati yaptığı açıklamada dolarda bugün yaşanan hareketin kendisini kaygılandırmadığını ve çok küçük hareketler yaşandığını dile getirdi.

"Kur optimal seviyeye gelecek mi?"

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dolar kuru beklentisi ile ilgili olarak da şunları söyledi: "Türkiye gerçekten serbest piyasaya sahip bir ülke. Bu yapı içinde oyuncuları serbest bırakırsanız optimal noktaya kendi kendine gelir. Bir köpük olduğu belli. Köpük gidiyor, gitmeye devam edecek. Bunun belli rakamda sabitlenmesini beklemek gibi bir şey doğru değil. Uluslararası konjonktür, dünya ekonomisi, salgının devam edip etmeyeceği... Bunlar göstergeleri her zaman etkiler ama köpük olduğunu çok net görüyoruz. Rakam kendi optimal seviyesine gelecek. Bununla ilgili optimal noktayı her beraber yakalayacağız ama köpüğün devam ettiğini söyleyeyim. Küçük yatırımcı, bu getirdiğimiz finansman enstrümanları mutlaka kullansın."

Yaptığı açıklamada Kur korumalı Türk lirası mevduata katılımın sabah itibarıyla 51 milyar TL olduğunu, rakamın akşam saatlerinde 59,8 milyar TL'ye yükseldiğini dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bireysellerin döviz mevduatının da 169 milyar dolardan 162 milyar dolarlara düştüğünü söyledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır." sözleri hatırlatılınca da "Güven, rakamlardan daha önemlidir. Ekonomi gözlerdeki ışıltıdır. Pazara çıktığınızda, çarşıda yürüdüğünüzde, esnaf gülerek 'Hoş geldin.' diyorsa, gözlerinin içinde onu anlıyorum. Gözlerinde ışıltı varsa durum iyidir." diye konuştu.

Nureddin Nebati den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

Market fiyatlarındaki yüksek artışlar ile de ilgili konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddi Nebati şunları kaydetti:  "Yarından itibaren biz sahadayız. Yanlış yapan bizi hisseder. Hazine ve Maliyenin maliye tarafı sahaya inerse, fena iner. Net söylüyorum. İzledik, ikaz ettik uyardık, bitti. Şimdi eylem zamanı. Bugün Bakanlık içinde toplantımızı yaptık, bu işi kotaracak olan arkadaşlarla. Kamu otoritesi hissedilir. Yanlışlık yapan varsa bunların tespitinde zaten Ticaret Bakanlığı çalışıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, belediyeler, valilikler birtakım tespitlerde bulundu. Fahiş işi yapanlar tespit edilmiş durumda. Fahiş işlerde bulunanlar zannediyor ki Ticaret Bakanlığının kestiği cezayla kurtulacak. Bundan sonra Maliye tarafı işin içine girer. Bize ihbarlar geliyor. Vergi incelemesinden tutun da diğer her tür enstrümanın kullanılacağı alan oluşturulmuş demektir. Türkiye'de ekonomik anlamda korkulacak yerin de Maliye olması lazım. Bunlar artık sahada. 'Bizi zorlamayın.' dedim çünkü, zorlarsanız kötü olur. Dövize göre fiyatlamaları yaptılar tamam. 'Bundan böyle döviz fiyatlarında radikal iniş çıkış olmayacak, büyük dalgalar bitti', bunu sana söylüyorum, 'Normale gel'. Dövizle hiç işi olmayanlar, dövize göre fiyatını artırıyor. Onun da indirmesi lazım. Köpük kalktıysa sen de oradaki uygun köpüğü kaldır. İhbarlar geliyor, Maliyeci ihbarları değerlendirecek. Bu artık çok sert bir mücadele yöntemi."

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, son zamanlarda sık gündeme gelen enflasyonun Aralık'ta yüksek gelmesinin beklendiğine değinerek, "Bu yükseklik kısa sürede negatif eğilime dönecek. Bu enflasyona karşı bizim sıkı mücadelemiz başlayacak. Aralık ayının ilk 20 günündeki fiyatlamalar enflasyon hesabına girdi. Aralık ayı biraz kara tabloydu, bu kara tablonun üzerinde gelecek her şey bizi ak tabloya götürecek. Aylık bazda bu fiyatlar normal seviyelere gelecek. Onun da enflasyona pozitif etkisi olacak. Kurdaki düşüşün de etkisi olacak. 2022 yılı istikrarlı bir yıl olacak. Enflasyonda ocaktan itibaren yavaş yavaş indirimleri hissedeceğiz, aylık bazda indirimleri göreceğiz. 2023'e girerken enflasyon diye bir olgumuz kalmayacak, çünkü olumlu bir kısır döngüye girdik. Önümüzdeki yıl düzeltme, toparlanma olacak. 2023 ocak ayında bu işlerin çok iyi noktaya geldiğini hep beraber görmüş olacağız." dedi.

Yaptığı açıklamada vatandaşın "Kur korumalı TL mevduat sistemi"ne güvendiğini dile getiren Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Karşı tarafın yapabileceği bir argüman kalmadı. Şu paradigma değişikliğini anlasınlar. Türkiye Cumhuriyeti yeni bir modelle yola çıkıyor, bu modelin enstrümanlarıyla hareket ediyor, bunun başarılı olacağına inanıyor, vatandaş da buna destek veriyor. 20 Aralık'ta millet tokat attı, 3 ay boyunca yaşadığımız sıkıntıları bertaraf etmeyi başardık. Onun getirdiği, bu başarının birinci sebebi Cumhurbaşkanımızsa asli sebebi ülkemizde yaşayan sağduyulu insanlardır." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "erken seçim olacak mı" yönündeki söylentilerin sorulması üzerine ise yaptığı açıklamada erken seçim olmayacağını, 2023 yılının haziran ayında tam zamanında ve çok güçlü şekilde seçime gideceklerini belirtti.

KDV ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu kaydeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Gerçekten ses getirecek, KDV'nin sadeleştirilmesi, piyasadaki üretici, tüketici dahil olmak üzere herkesin ittifak edeceği bir yalın sistem getireceğiz." dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması ile ilgili de bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Nureddin Nebati den Kur Korumalı TL mevduatı açıklaması!

ÖTV indirimi olacak mı?

Otomobil, beyaz eşya ve telefon gibi ürünlerde ÖTV indirim planı olup olmayacağı ile ilgili de bazı açıklamalar yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati şunları dile getirdi: "Hayır, araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV'yi niye indirelim? Beyaz eşyada tarihi rekorlar kırılıyor ihracatta ve iç tüketimde, ÖTV'yi niye düşürelim? Akaryakıt fiyatlarında kaybedilen vergisel vergilerin yükünü 84 milyon çekiyor. Birinin kullandığı akaryakıtı niye başkası çeksin? Biz petrol ve doğal gaz üreticisi değiliz. 2023'te doğal gaz üreteceğiz ancak şu anda doğal gazı dövizle alıyoruz. Bunu nereye kadar sübvanse edebilirim. Önümüzdeki yıl 55 milyar dolar enerji ithalatımız var. Geçici karar alınmış, piyasa canlanmış böyle bir dönemde o imkanı bitirdik."

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yine son zamanlarda sık sık gündeme gelen memur ve emekli maaşlarının ne kadar olacağı konusundaki soruya da şu yanıtı verdi: "19 yıllık bir müktesebat var, bu diyor ki, enflasyonun üstünde, enflasyona ezdirmeyecek şekilde bir artırım yapılacak. Bu konuda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız önerilerde bulunuyor. Kendi bütçemize de bakacağız. Optimal olan kısım bütçe ve vatandaş açısından nereye geliyorsa, siyasi irade yetkisini kullanacak. Kabine toplantısında konuşulur ve Cumhurbaşkanımız karar verir." 

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücretteki vergi muafiyetiyle devletin ne kadarlık bir gelirden vazgeçtiği ile ilgili olarak da şu açıklamayı yaptı: "49 küsur, 50 milyar lira. Bununla damga ve gelir vergisini istisna tuttuk. Asgari ücretin olduğu kısımda ve tüm ücretlerde, asgari ücretten vergi almıyoruz." 

Piyasada yanlış yapanların ve yanlış fiyat uygulayanların üzerine gideceklerini belirten Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bu konuda spesifikleştirme yapmayacaklarını, kim yanlış yaparsa onun üzerine gideceklerini sözlerine ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati yaptığı açıklamada KGF'yi devreye sokacaklarını kaydederek, selektif yatırımlarda ona göre de oluşturulmuş katma değerli projeye bankaların kredi vereğini ve proje bankacılığını devreye alacaklarını söyledi.

"Katar'dan ve Suudi Arabistan'dan sıcak para gelecek, oralarla anlaşma yapılıyor" gibi söylentilerle de ilgili açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, bunların swap anlaşmalarıyla yapılan şeyler olduğunu ve ülkemizin çıkarı neyse onu yapacaklarını dile getirdi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, gelen bir soru üzerine, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının bağımsız olduğunu söyledi.

Kur korumalı mevduat sistemine dava açıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön