19 / 04 / 2024

Kur korumalı mevduat sistemine dava açıldı!

Kur korumalı mevduat sistemine dava açıldı!

Halkın Kurtuluş Partisi avukatları, yükselen döviz kurunu kontrol altına almak için döviz korumalı mevduat sisteminin iptal edilmesi ve yürütmesinin durdurulması için dava açtı.



Türk Lirası'nın yabancı paralar karşısında aşırı değer kaybetmesi ve döviz kurlarının kontrolden çıkması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta açıkladığı 'Döviz Korumalı TL Vadeli Mevduat' sistemi mahkemelik oldu.

Sputniknews'de yer alan habere göre; Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Aralık 2021 tarih ve 31696 sayılı Resmi Gazete'de "Türk Lirası mevduat ve katılma hesaplarının çevrilmesine ilişkin Tebliğ"i yayımladı (mükerrer). Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) avukatları, tebliğin iptali ve yürütmenin durdurulması için Danıştay'a dava açtı.

Kur korumalı mevduat sistemine dava açıldı!

‘Anayasa’nın ‘kanun önünde eşitlik ilkesine’ açıkça aykırıdır’

Cumhuriyet'in aktardığı dava dilekçesinde, TCMB’nin tebliğinin Anayasa’ya ve Anayasa Mahkemesi kararlarına aykırılık teşkil ettiği ileri sürüldü. Konuya ilişkin açıklama yapan HKP MYK üyesi Adnan Okur, şunları söyledi:
"Halkın Kurtuluş Partisi olarak, AKP’giller’in 84 milyon insanımızın bir kez daha cebine el atması anlamına gelen, “Kur Garantili TL Vadeli Mevduat” garabetinin yürütmesinin durdurulması ve iptali için Danıştay’da dava açtık. Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat hesabı açtıranların olası kur zararlarının vergi gelirlerinden ödenmesine dayanan TCMB Tebliği, Hazine ve Maliye Bakanlığının Kur Farkı Zararlarının Hazineden karşılanacağını yani emekçi halkımızın sırtından karşılanacağını duyuran açıklaması, Vergide adaleti yok edecektir. Verginin Kamu Giderlerinin Karşılığı Olması İlkesine ve Anayasa’nın ‘kanun önünde eşitlik ilkesine’ açıkça aykırıdır.
AKP’giller’in bu tebliği bankalarda milyar dolarları-avroları olan bir avuç parababasının kur zararını karşılamaya yöneliktir. İşçi-Memur-Esnaf ve Köylümüzün sırtında zaten çok büyük bir yük olan vergi yükünün daha da artması demektir. Kısacası AKP’giller son döviz vurgununda da görüldüğü gibi İşsizlik-Pahalılık-Zam-Zulüm-Vurgun-Soygun demektir. Hiçbir zulüm düzeni sonsuza değin sürmez. İnsanlar isyan huyludur, ‘yeter be’ der ayağa kalkarlar. Tıpkı Antiemperyalist Kurtuluş Savaşımızda olduğu gibi. Bu yine olacak. AKP’giller’in bu zulüm düzeni de sona erecek. Emekçi Halkımıza çektirilen bütün acıların hesabı bir bir sorulacak.”

Merkez Bankası günlük kur rakamını resmen açıkladı!

Kur korumalı mevduat ve sıfır stopaj kararı Resmi Gazete’de!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön