19 / 04 / 2024

İşten ayrılma sebebi, kıdem tazminatını doğrudan etkiler!

İşten ayrılma sebebi, kıdem tazminatını doğrudan etkiler!

İşçinin kıdem tazminatını hak etmesi için bazı koşullar vardır. Bunlardan birincisi çalışma süresidir. Yani kıdem tazminatı bir yılı aşkın çalışanlara verilir



Dört yıldır bir inşaat firmasında işçi statüsünde çalışıyorum, işten ayrılmak istiyorum. Bu halde tazminat alabilir miyim Alırsam hesap tarzı nedir • S.Ç.
Okuyucum işinden ayrılma veya ayrılmama kararı vereceği için kendisine öncelik tanıdım. Zira yanlış bir iş yapması veya yapmaması vereceğim yanıta bağlı, dolayısı ile kendisini bekletmeme ve zarara uğratmama gerekçesi ile yanıtını öne aldım. İşçinin kıdem tazminatını hak etmesi için bazı koşullar vardır. Bunlardan birincisi çalışma süresidir. Kıdem tazminatı bir yılı aşkın çalışanlara verilir. Ayrıca haklı neden olmadan işine son verilen işçiye, emekliliğe hak kazanmış işçiye, askerlik nedeni ile işinden ayrılan işçiye ve kadınlarda evlilik nedeni ile evlenmeden sonraki bir yıl içinde işinden ayrılan işçiye kıdem tazminatı verilir. Bunun dışında işçinin işten ayrılırken kanunda yazılı haklı nedeni bulunmadığı hallerde kıdem tazminatı ödenmez. İşçinin kanunda yazılı olan haklı nedenleri varsa kıdem tazminatını hak eder ama ben sıkıldım işten ayrılıyorum veya bir başka yerde iş buldum ayrılıyorum derse kıdem tazminatı alamaz. Dolayısı ile okuyucum nedensiz iş akdini feshedecek ise tazminatı hak etmez. Kıdem tazminatının hak edildiği hallerde işçiye bir aylık brüt ücreti ve maddi olarak hesaplanabilen sosyal haklarının toplamının, çalıştığı yıl sayısı ile çarpımı kadar kıdem tazminatı ödenir.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön